Pedepse mai blânde în dosarul „traficanților de valută”

# În loc de pedepse cu executare, la apel inculpații au primit cu... suspendare

Traficanții de valută au scăpat de închisoare! Curtea de Apel Pitești a admis apelurile declarate de inculpați și a dispus față de aceștia suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor.

În anul 2019, trei persoane din București au fost trimise în judecată, de procurorii DIICOT Pitești, pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație de valori falsificate. Punctul de plecare al cercetărilor a fost denunțul făcut de un argeșean, care s-a ales cu bani falși după ce a vândut o mașină.

Persoana vătămată a fost păcălită cu suma de 1.900 de euro. Pe fir au intervenit anchetatorii care au descoperit o rețea specializată în achiziția de produse cu bancnote falsificate. Inculpații se deplasau peste tot în țară să cumpere produse și se prezentau vânzătorilor cu identități false.

 

În februarie 2022, Tribunalul Argeș a condamnat pe doi inculpați, soț și soție, la pedepse cu executare, iar cel de-al treilea inculpat a primit cu suspendare. Ioan Alin Nacu a fost condamnat la 4 ani și 3 luni închisoare, cu executare, în timp ce soția sa, Corina Mihaela Nacu, a primit trei ani și patru luni de închisoare, cu executare. Alexandru Gabriel Chiru, cel de-al treilea inculpat din dosar, a primit o pedeapsă de 1 an și 2 luni închisoare, cu suspendare. Cei doi soți au făcut apel, iar Curtea de Apel Pitești l-a admis. Pe 2 martie 2023, Ioan Alin Nacu a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, fiind fixat și un termen de supraveghere de 4 ani. În schimb, Corina Mihaela Nacu a primit 2 ani si 3 luni închisoare cu suspendare, având tot un termen de supraveghere de 4 ani. Cei doi inculpați trebuie să presteze și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioada de 120 de zile. Decizia Curții de apel Pitești este definitivă. Instanța a menţinut măsurile asiguratorii instituite în cauză, până la concurenţa sumei de 3.500 euro şi 5.200 lei.

A plătit tratamentul cu acid hialuronic cu bani falși

Procurorii DIICOT Pitești au constatat, în timpul cercetărilor, că inculpații au deținut o cantitate însemnată de monedă străină falsificată. Potrivit anchetatorilor, creierul operațiunii era Ioan Alin Nacu, cunoscut în mediile infracționale cu pseudonimul „Cheliosu” sau „Alin Chelul”. În dosar apar mai multe interceptări ale unor conversații telefonice între acesta și soția sa. Femeia se laudă cu achizițiile făcute cu banii falși. Inculpata a cumpărat cu bancnote false îmbrăcăminte sau chiar a achitat cu ei nota la salonul de cosmetică. În octombrie 2018, femeia a plătit 200 de euro falsificați pentru un tratament cu acid hialuronic, susțin procurorii în rechizitoriu.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea