Isabela Din: „Am întrebat-o: «Amalia, de ce ai făcut asta?» Mi-a răspuns: «Ca să îmi cresc copilul!»”

# Directoarea financiară a unității medicale a povestit cum a motivat fosta contabilă furtul de 4 milioane de lei

Proces maraton, pe 29 martie, la Tribunalul Argeș! Peste șase ore a durat termenul de judecată din procesul în care Amalia Dumitrașcu, fosta contabilă a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Pitești, este acuzată că a delapidat din conturile unității medicale suma de aproximativ 4 milioane de lei. A fost o ședință în care au fost audiate, ca martore, mai multe persoane care au lucrat/lucrează în cadrul departamentului financiar contabil de la SJU Pitești. Următorul termen de judecată a fost stabilit în data de 26 aprilie.

În dosarul instrumentat de procurorii DIICOT Pitești au fost trimiși în judecată, anul trecut, pentru constituirea unui grup infracțional și pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, Amalia Dumitrașcu, societatea Rivertex Project SRL, Nicolae Iordache și Cătălin Adrian Iordache-Dincă, patronii firmei respective. Timp de cinci ani, între 27 noiembrie 2012-30 martie 2017, Amalia Dumitrașcu a completat 69 de ordine de plată cu denumirea unor societăți comerciale furnizoare ale unității medicale, dar care aveau codul de identificare fiscală și numărul de cont ce aparțineau Rivertex Project SRL. Prin această schemă, contabila a determinat cu intenție ca persoanele din cadrul spitalului să semneze fără vinovăție ordinele de plată în baza cărora a fost transferată suma totală de 3.988.688 de lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul societăţii membrilor grupului infracţional.

 

Reprezentanții spitalului au atras atenția judecătorului că inculpatei i-au fost prescrise faptele într-un alt dosar penal

În septembrie 2022, dosarul a fost trimis în judecată, fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș. La ultimul termen de judecată, de la sfârșitul lui martie 2023, dintre inculpați doar Amalia Dumitrașcu a fost prezentă în sală. Ceilalți au lipsit, fiind reprezentați de avocat. De asemenea, partea civilă – SJU Pitești – a fost reprezentată de două consiliere juridice, care au atras atenția judecătorului că inculpatei i-au fost prescrise faptele într-un alt dosar de delapidare. Amintim că Amalia Dumitrașcu, înainte să se angajeze la spital, a fost acuzată și de delapidarea sumei de 700.000 de euro de la BCR Pitești. În anul 2015, aceasta a fost condamnată la opt ani de închisoare cu executare, dar la apel s-a constatat că faptele s-au prescris. În anul 2017, Curtea de Apel Pitești a constatat că s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale. Pe parcursul aceluiași an, la câteva luni de la încetarea procesului penal din dosarul BCR, pe numele Amaliei Dumitrașcu era deschis un nou dosar, cu acuzații mai grave și prejudiciu mai mare. Inculpata este acuzată că a delapidat o sumă de circa 4 milioane de lei de la Spitalul Județean.

Iar dosarul se judecă, în prezent, la Tribunalul Argeș! La ultimul termen de judecată au fost audiate ca martore mai multe persoane care au avut-o în subordine pe Amalia Dumitrașcu, lucrând alături de ea în cadrul SJU Pitești. În fața judecătorului au dat declarații fostul șef al Serviciului de Contabilitate, dar și fostul și actualul director financiar contabil al spitalului.

Ileana Diaconescu, fost șef serviciu Contabilitate, despre Amalia Dumitrașcu: „În cinci ani nu știu dacă a fost în concediu câteva zile”

„Atitudine în Argeș” vă prezintă cele mai importante declarații  acordate de martori la acest proces.

Prima persoană audiată de judecător a fost Ileana Diaconescu, șef serviciu Contabilitate, la Spitalul Județean, până în anul 2021, când a ieșit la pensie. Aceasta a fost cea care a avut-o în subordine pe Amalia Dumitrașcu. Martora și-a menținut declarațiile date procurorului în timpul urmăririi penale și a prezentat judecătorului ce atribuții de serviciu avea inculpata. Printre atribuțiile Amaliei Dumitrașcu se afla și aceea de a întocmi ordinele de plată (OP-uri) către furnizorii spitalului, printr-un program informatic pus la dispoziție de ANAF.

Inculpata concentra toate atribuțiile privitoare la evidența și plata furnizorilor, putând astfel ascunde destinația reală a sumelor achitate ilegal către S.C. Rivertex Project S.R.L., înregistrarea plăților în alte conturi contabile, arhivarea documentelor fără cele aferente plăților ilegale. Iar pe calculatorul la care lucra era singura „stăpână”. Amalia Dumitrașcu nu lăsa pe nimeni la calculatorul ei, mai ales că fiecare angajat avea stabilită câte o parola la pc-ul la care lucra. În plus, colegii de muncă ai acesteia susțin că, în perioada 2012-2017, nu și-a luat niciodată mai mult de câteva zile concediu. Dar și atunci când era liberă, aceasta ar fi lăsat bilete în care colegii de muncă erau atenționați să nu îi umble în documente. Practic, aceasta era de nelocuit și nu accepta ajutorul nimănui, în ciuda încărcăturii mari de muncă, mai ales de la finalul fiecărei luni.

„Amalia Dumitrașcu avea foarte mult de muncă, dar cu toate acestea nu a dorit să cedeze din sarcinile de serviciu, urmând să primească bani pentru ore suplimentare”, a precizat, în cadrul procesului, Ileana Diaconescu. Aceasta a mai susținut că sarcinile de serviciu erau stabilite de doamna Beșliu.

Despre modul în care Amalia Dumitrașcu și-a desfășurat activitatea la muncă, Ileana Diaconescu, șef serviciu Contabilitate, a precizat următoarele:

- „Nu se putea să pui, pe un singur om, o asemenea încărcătură. Am semnalat și că nu putea să își ia niciodată concediu. (…) Eram toți în birou când domnul manager (Aurelian Gheorghe n.red.) întreba: «Pe doamna Dumitrașcu nu o poate înlocui nimeni?». (…) Doamna Dumitrașcu nu a cedat sub nicio formă”;

- „Își lua concediu de odihnă doar fortuit, o zi, două. Și atunci lăsa bilet să nu se atingă nimeni de documente, să nu îi facă nimeni treaba! (…) Să nu umble nimeni la calculatorul ei!”;

- „În cinci ani nu știu dacă a fost în concediu câteva zile. (…) Și cei din conducere sesizau că dânsa este de neînlocuit”.

Rodica Beșliu: „Îmi pare extrem de rău!”

Al doilea martor care a fost audiat în cadrul procesului a fost Rodica Beșliu, fostul director financiar contabil al spitalului. Aceasta a ieșit la pensie în august 2016, cu o jumătate de an înainte de izbucnirea scandalului privind delapidarea Spitalului Județean. Rodica Beșliu, în calitate de director financiar-contabil era persoana care putea să verifice plățile efectuate de Amalia Dumitrașcu. Aceasta, prin viza de control preventiv dată, trebuia să organizeze activitatea prin evitarea concentrării lor în mâinile unui singur salariat cât și prin verificarea documentelor prin sondaj. Nu s-a făcut, însă, acest lucru. Plățile spitalului se făceau în ultimele zile ale lunii, timpul în care trebuiau să fie verificate și semnate documentele fiind foarte scurt. De acest lucru ar fi profitat și Amalia Dumitrașcu, susțin procurorii, fiind astfel obținute semnăturile persoanelor însărcinate cu controlul financiar preventiv și cu semnarea ordinelor de plată.

Întrebată de neregulile descoperite la Spitalul Județean, Rodica Beșliu a precizat judecătorului următoarele: „Nu știu exact ce s-a depistat pentru că eram plecată. Nu știu exact care a fost procedura ei” (se referă la faptele săvârșite de Amalia Dumitrașcu n. red.).

Și doamna Beșliu a confirmat faptul că Amalia Dumitrașcu își lua prea puține zile de concediu. De asemenea, în privința orelor suplimentare efectuate de angajați, fosta directoare economică a SJU Pitești a susținut că acestea nu puteau fi plătite, declarația fiind în contradictoriu cu cea oferită de fostul șef al serviciului contabilitate.

„Toți aveam un volum foarte mare de muncă. Eu am pus problema plecării dumneaei (a Amaliei Dumitrașcu n. red.) în concediu și a rămas la atitudinea ei și a șefului de serviciu. Pleca câteva zile, apoi se întorcea. (…) Nu se plăteau orele suplimentare, se făceau recuperări”, a precizat Rodica Beșliu.

În urma celor petrecute la Spitalul Județean Argeș, Rodica Beșliu a precizat: „Este o imagine extrem de urâtă asupra spitalului și a colegilor pe care nu mi-am imaginat-o că o voi trăi în 40 de ani de muncă!”.

În urma întrebărilor primite de la judecător, procuror și de la avocați, Rodica Beșliu a ținut să precizeze că regretă ce s-a întâmplat la cea mai mare unitate medicală din județ. Mai ales, spunem noi, că acestea puteau fi evitate dacă atribuțiile de serviciu erau îndeplinite cu mai multă vigilență.

„Îmi pare extrem de rău! Nu este bine și corect ce s-a întâmplat. Nu știu dacă cei din jur au observat ceva în acea perioadă”, a concluzionat fosta directoare financiar-contabilă a SJU Pitești.

Directoarea financiară a povestit cum a descoperit delapidarea de 4 milioane lei

La ultimul termen de judecată a fost audiată și Florina Isabela Din, actualul director financiar contabil al Spitalului Județean. De numele ei se leagă descoperirea plăților ilegale efectuate de Amalia Dumitrașcu la unitatea medicală. Isabela Din a fost angajată la SJU Pitești în anul 2015, mai întâi pe postul de șef statistică. Ulterior, în august 2016, după ce Rodica Beșliu a ieșit la pensie, a fost numită în locul ei, interimar, pe funcția de director financiar-contabil, funcție pe care o ocupă și în prezent, dar prin concurs.

Isabela Din și-a menținut declarațiile date la procurori în timpul urmăririi penale. În sala de judecată aceasta a precizat, încă o dată, cine se ocupa și cum se făceau plățile către furnizori la unitatea medicală. Doamna Din a fost foarte sigură în declarații, explicând pe larg cum se efectuau operațiunile contabile, dar și cum a descoperit neregulile.

„Fiind nouă în funcție, am verificat mai multe aspecte și am observat în balanța contului 117 mișcare și pe debit și pe credit. În contul 117 se evidențiază rezultatul reportat, adică profitul sau pierderea înregistrată de spital pe anul anterior. În anul 2017, contul 117 înregistra excedent, dar avea rulaje și pe credit și pe debit. Corect ar fi fost ca în contul 117 să apară profitul din 2016, dar fără rulaje. I-am cerut explicații lui Diaconescu Ileana. Aceasta a verificat și a descoperit că există note de contabilitate, vizând furnizorii, întocmite de Amalia Dumitrașcu în mod incorect.

La întrebarea lui Diaconescu Ileana, inculpata a răspuns că a întocmit acele note pentru a regla raportul plăților restante. În opinia mea, nu se procedează în maniera asta! (…) S-au creat artificial datorii către furnizori și pe hârtie a fost scăzută valoarea excedentului. Totodată, a apărut o fișă de furnizare a unei societăți comerciale care avea un sold diferit de cel care figura în contabilitate. I-am cerut explicații inculpatei, care mi-a spus că a fost efectuată plata către respectiva societate. Mi-a adus OP-ul aferent pe care figura alt CIF și al IBAN.

Le-am verificat și am văzut că datele aparțin Rivertex Project SRL. Am crezut că a fost o eroare cauzată de volumul foarte mare de lucru, motiv pentru care am rugat-o pe inculpată să vorbească cu reprezentanții Rivertex să restituie banii. La spital a venit Iordache Cătălin (unul dintre patronii Rivertex n.red.) care a discutat cu mine și cu dl Gheorghe Aurelian (managerul de atunci al SJU Pitești n.red.) și care ne-a spus că nu are de unde să ne restituie banii. M-a mirat răspunsul lui deoarece banii fuseseră virați destul de recent. (…) Banii nu au mai fost restituiți…”, a declarat Isabela Din, în timpul procesului.

S-a făcut apoi o solicitare către Ministerul Finanțelor fiind cerute toate plățile efectuate de SJU Pitești către Rivertex Project SRL. Pe ordinele de plată aferente acestor plăți figurau denumirile unor furnizori mari de medicamente, însă banii ajungeau în conturile societății lui Nicolae și Cătălin Iordache. Conducerea unității medicale a solicitat un audit care a confirmat plata frauduloasă a acestor OP-uri. Pe 24 mai 2017, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș s-a sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunii de delapidare cu consecințe deosebit de grave, de către Amalia Dumitrașcu, care ar fi plătit prin virament bancar, în perioada noiembrie 2012-martie 2017, către Rivertex Project suma de 4.281.000 de lei în loc de 387.000 de lei, diferența de plată fiind nejustificată.

Amalia Dumitrașcu  ar fi recunoscut unor colegi de muncă că a făcut plăți ilegale

O parte dintre martore au fost întrebate de consilierii juridici ai SJU Pitești dacă Amalia Dumitrașcu a recunoscut în fața acestora plățile ilegale. Atât Ileana Diaconescu, cât și Isabela Din au confirmat acest aspect.

„Am întrebat-o: Amalia, de ce ai făcut asta? Și mi-a răspuns: «Ca să îmi cresc copilul!». (...) Eu am tot insistat să aducă banii”, a declarat Isabela Din, în sala de judecată.

„A recunoscut că a făcut plăți nelegale. Erau toți colegii din birou (Contabilitate n.r.) prezenți”, a spus, în timpul procesului, și Ileana Diaconescu.

Portretul Amaliei Dumitrașcu prezentat de colegii de muncă

Amalia Dumitrașcu s-a angajat la Spitalul Județean de Urgență Pitești în anul 2008, la scurt timp după formularea de către BCR a plângerii penale împotriva ei pentru delapidare. A lucrat la unitatea medicală până în octombrie 2017, când și-a dat demisia din funcție, fiind din nou acuzată pentru delapidare. În perioada în care a lucrat la spital, Amalia Dumitrașcu era văzută drept angajatul ideal. Orice lucrare pe care o avea, o executa în termenul stabilit. Stătea peste program și făcea ore suplimentare doar ca să se încadreze la timp cu treaba. Nu își lua frecvent nici concediu de odihnă. Colegii de muncă susțineau că era muncitoare și se pricepea foarte bine la capitolul furnizori și plăți, mai ales că venea din domeniul bancar.

Amintim că, încă din mai 2021, judecătorii au stabilit printr-o hotărâre definitivă că Amalia Dumitraşcu trebuie să plătească Spitalului Judeţean Argeş prejudiciul de 3,98 milioane lei, plus dobânda legală remuneratorie de 324.235,26 lei, precum şi reactualizarea prejudiciului, în sumă de 370.687,80 lei. În total, aproximativ 4,7 milioane lei. Este vorba despre un dosar pe care unitatea medicală l-a deschis în instanţă pentru a recupera prejudiciul uriaş, înainte ca dosarul penal să fie trimis în judecată.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea