Ziua internaţională a cărţii pentru copii - celebrată la Biblioteca Județeană Argeș

 

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data naşterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, cunoscut pentru basmele sale fermecătoare ca ”Degețica”, ”Hainele cele noi ale împăratului”, ”Mica Sirenă” sau ”Rățușca cea urâtă”, este marcată Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii, pentru a insufla copiilor dragostea pentru citit şi pentru a canaliza atenţia spre cărţile de acest gen.

Marcarea acestei zile este o iniţiativă a Consiliului Internaţional al Cărţilor pentru Tineri, datând din anul 1967. În fiecare an, o reprezentanţă naţională a Consiliului are oportunitatea de a fi sponsorul internaţional al Zilei cărţii pentru copii, transmite https://www.ibby.org/. Statul sponsor alege o temă şi invită un scriitor din ţara gazdă să adreseze un mesaj copiilor din întreaga lume şi un ilustrator renumit să facă un poster care să ilustreze tema aleasă. Aceste materiale sunt folosite pentru a promova cărţile şi cititul, prin întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri de scriere, organizarea de activităţi şi evenimente în şcoli, biblioteci etc, mai notează sursa citată.

 

 

În acest context, preț de două zile, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, a fost marcată Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, astfel că, luni, 3 aprilie și respectiv, marti, 4 aprilie, la Sala de Conferințe a instituției, au avut loc două lansări de carte special concepute.

Luni, 3 aprilie, elevii claselor IV B și IV C, ai Școlii Gimnaziale ”Adrian Păunescu” din Pitești, au avut întâlnire cu îndrăgitul poet și traducător Peter Sragherpreședintele Secției ”Traduceri literare” a Uniunii Scriitorilor din România - Filiala București. Acesta le-a citit micilor participanți din ”Cartea lui David”, s-a jucat de-a actorul, le-a vorbit în cinci limbi străine (germană, engleză, franceză, italiană și spaniolă), s-a lăsat provocat de mințile lor curioase și vesele, stârnind mult entuziasm și curiozitate, iar la sfârșitul manifestării, a oferit autografe.

Povestea a continuat marți, 4 aprilie, când foarte tânărul autor Filip Pricop, în vârstă de numai 9 ani, și-a lansat cartea ”Marcel și prietenii săi”. La această manifestare au fost prezenți copii de la Școala Generală ”Ion Pillat” din Pitești, precum și copii de la Biblioteca Comunală Merişani-Argeş. Cu un strop de emoții, inerente unui asemenea eveniment, tânărul autor și-a intrat repede în rol, a primit întrebări și a răspuns cu naturalețea vârstei, a dat autografe și a legat cunoștințe.

Ambele evenimente au fost coordonate și moderate de poeta Denisa Popescu

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii se marchează tocmai pentru a promova pasiunea pentru lectură în rândul copiilor. Astfel, se dorește accentuarea faptului că cititul de la vârste fragede este esențial pentru o dezvoltare armonioasă.

Adrian Coman, bibliotecar, Compartimenul ~ Evenimente Culturale și Editoriale

 

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea