Comuna Valea Iașului a împlinit 500 de ani de atestare documentară

Pe data de 4 aprilie 2023 s-au împlinit  500 de ani de la prima atestare documentară a localității Valea Iaşului. Situată într-un cadru natural pitoresc, care în mod special iarna aduce aminte de peisajele din poveştile copilăriei, comuna Valea Iaşului are o istorie bogată şi interesantă care merită a fi reconstituită şi cunoscută în detaliu.

Prima atestare documentară a satului Valea Iașului apare într-un hrisov din 4 aprilie 1523 emis de domnitorul Radu de la Afumaţi (decembrie 1522-ianuarie 1529) prin care întărea stăpânirea Mânăstirii Argeş asupra unor sate, bălţi şi mori.

Satele anume: Trănşani jumătate şi cu gârla şi bălţile... Domneştii cu tot hotarul şi 1 moară şi Corbii şi Iaşii şi Albeştii şi cu tot hotarul tuturor satelor mai sus-scrise. Şi eu, Misail gramatic, am scris în cetatea Târgovişte, luna aprilie 4 zile, chiar în ziua Învierii, în anul 7031 . Io Radul voievod, din mila lui Dumnezeu, domn. Așezarea este mult mai veche. Dovezi ale locuirii zonei datează încă din perioada preistorică, fapt evidenţiat în anul 1980 de arheologul Augustin Ulanici, care a scos la lumină vestigii ale unei aşezări specifice, în mare parte, culturii Glina, din perioada timpurie a epocii bronzului (3.500-2.200 î. Hr.).

 

Materialul arheologic nu numai că are o valoare comunitară, dar şi una istorică căci un obiect relativ bine păstrat, un mic creuzet din lut ars pentru topit metale, reprezintă o piesă unică în cultura Glina. În cazul aşezării Valea Iaşului, chiar toponimicul constituie un indiciu al vechimii sale înainte de secolul al XV-lea. Valea Iaşului este un toponim compus din apelativul «vale» şi determinativul «Iașului» (la origine, antroponimic, «Iaș», cuvânt provenit din limba rusă, în care ,,iaşi” înseamnă ,,alani”. Cuvântul indică prezenţa în zonă a populaţiei respective în epoca medievală, probabil până în secolul al XIII-lea, căci odată cu anul 1241 când s-a produs marea invazie mongolă, aceştia s-au deplasat şi stabilit alături de cumani în zona Ungariei, în câmpia de-a lungul Tisei.

Explicaţiile respective pentru originea cuvântului ,,Iaşi” au fost identificate de către reputatul lingvist Alexandru Philippide în monumentala lucrare ,,Originea românilor. Ce spun izvoarele istorice”, în care este expusă o solidă argumentare, excluzându-se posibilitatea ca termenul să aibe alte conotaţii etnice. Cu mult respect pentru toți locuitorii comunei Valea Iașului, pentru toți cei plecați de aici, care au luat cu ei în suflet amintirile copilăriei, pentru fii adoptivi, pentru toți prietenii și mai puțin prietenii noștri. La mulți și fericiți ani!

BARBU NICOLAE:

- PRIMAR AL COMUNEI VALEA IAȘULUI 2004-2020

- CONSILIER LOCAL PNL 2020-2024;

- PREȘEDINTE ASOCIAȚIA CULTURALĂ CERBURENI-IAȘI.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea