Scandalul proiectului imobiliar „TORRE DEL SOL” continuă

# Părţile nu au ajuns, încă, la o înţelegere # Constructorul, bun de plată pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, imposibil de găsit. Despre sfârşitul proiectului imobiliar „TORRE DEL SOL” am mai scris. Ceea ce s-a dorit a fi un complex de lux, cu spaţii comerciale, de birouri, parcări şi apartamente, într-o zonă centrală – Fraţii Goleşti – a sfârşit cu un adevărat scandal. Constructorul – o firmă cu sediul în Ştefăneşti formată din asocierea a două persoane, un spaniol şi un român – a ajuns la un blocaj financiar datorită căruia a sistat lucrările. Problema este cea a avansurilor primite – circa 100.000 euro – de la clienţi. Care clienţi se uită şi astăzi lung după avansurile acestea, deoarece spaniolul împreună cu partenerul român nu au mai înapoiat nici un leu. Sfârşitul  lunii trecute a constituit şi termenul limită specificat în actele încheiate între părţile contractante. O problemă suplimentară o ridică clauzele prevăzute în antecontractele de vânzare cumpărare încheiate. Iată conţinutul Art. 12 dintr-un astfel de act: „…Vânzătorul se obligă să finalizeze spaţiul exclusiv finisat…până la finele celui de-al doilea trimestru al anului 2010.” Ţinând cont de faptul că lucrările au fost sistate încă de la stadiul de fundaţie, nici nu poate fi vorba de îndeplinirea acestei obligaţii.
Art. 14 face vorbire despre cuantumul penalităţilor imputabile părţilor care nu îşi respectă obligaţiile contractuale. Vânzătorul este obligat la plata unor astfel de penalităţi de 0.05% pentru fiecare zi de întârziere. Problema care se pune însă este aceea a lipsei lichidităţilor financiare. Părţile s-au întâlnit deja de câteva ori, fără niciun rezultat. Dezvoltatorul din Spania nu dispune de bani pentru închiderea datoriilor înregistrate aici. Criza imobiliară, extinsă în întreaga lume, l-a afectat în mod direct atât în România cât şi în celelalte ţări unde avea investiţii în derulare.

Constructorul nu poate, clienţii nu vor…

Constructorul, firma S.C. Construct Steel Market S.R.L. are de recuperat, de asemenea, bani de la dezvoltator. Patronul firmei, dl. Mitrea, ne-a declarat cu ceva timp în urmă că nu poate continua investiţia pe cont propriu, pentru că este una destul de mare. „Este o construcţie în care trebuie investiţi foarte mulţi bani pentru a se obţine ceva…Firma este interesată să îşi recupereze sumele restante.”  Iată ce spunea, undeva la începutul lunii mai, Tibi Căpăţână, managerul agenţiei imobiliare Pro Imobix Agency, firmă desemnată să se ocupe de tranzacţiile respective: „Săptămâna trecută a fost în Piteşti domnul din Spania (constructorul, n.r.). A venit şi a discutat atât cu firma de construcţii cât şi cu cei care au dat avansuri pentru apartamente. Ştiu că de la sfârşitul acestei luni  vor începe să îşi primească banii înapoi. Nimeni nu ştia că se va ajunge aici… Omul a băgat peste 200.000 de euro, pe care i-a pierdut pe toţi…” Celor care au dat bani sub formă de avans li s-a propus însă o variantă financiară greu de acceptat.
Am încercat, în ultimele zile, să luăm legătura cu toate părţile implicate. Dl. Bădescu, asociatul părţii spaniole în afacere, nu este de găsit, având telefonul închis. Patronul Construct Steel Market, domnul Mitrea, ne-a spus că este încă nehotărât, urmând a se mai întâlni într-una din zilele următoare cu dezvoltatorul. Clienţii aşteaptă, şi ei, măcar returnarea banilor blocaţi în acest proiect, bani achitaţi în urmă cu doi ani. Nici nu se pune problema de dobânzi şi alte interese. Oamenii îşi vor pur şi simplu banii înapoi. Ceea ce nu înţelege nimeni este de ce nu îi primesc. Se simte oare un uşor miros de ţeapă…?
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea