Cazul licitațiilor „aranjate”. Mai multe firme din Argeș - în vizorul procurorilor DIICOT Pitești

 

# Au fost ridicate documente de la Spitalul Județean de Urgență Pitești

A fost agitație mare, săptămâna trecută, în județul Argeș! Pe 25 mai, procurorii DIICOT Pitești au descins la sediul Spitalului Județean de Urgență Pitești, la șapte primării, dar și la șase persoane juridice de unde au ridicat mai multe documente. Procurorii susțin că, încă din anul 2019, pe raza județului, a fost constituit un grup infracțional organizat, specializat în trucarea licitațiilor publice. Grupul, care ar fi funcționat până în prezent, ar fi obținut sume importante de bani din contractele de lucrări publice, prin supraevaluarea costurilor. În vizorul anchetatorilor sunt și mai multe firme importante din județ.

S-au ridicat documente de la contractul noului corp de clădire al Spitalul Județean

Surse judiciare ne-au confirmat că în dosar s-a urmărit, printre altele, și modul în care a fost atribuit contractul pentru realizarea unui nou corp de clădire la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Din patru participanți la licitație, contractul a fost atribuit în decembrie 2019 asocierii SC Star Trading Impex SRL (lider) – SC Zeus SA – SC Valah Construct Grup SRL cu suma de 38.145.201,46 lei, fără TVA. Ulterior, în iunie 2022, contractul a crescut, conform SEAP, cu 10% față de valoarea inițială, ajungând la suma de 42.136.530,15 lei, fără TVA. Este vorba de construirea unui nou corp de clădire, care are un regim de înălțime P+4, lucrare realizată din bugetul Consiliului Județean Argeș. De menționat că lucrările sunt aproape finalizate.

„Am predat procurorilor mai multe documente Nu pot să vă spun mai multe”, ne-a precizat Adriana Molfea, managerul Spitalului județean de Urgență Pitești.

Patru persoane au fost audiate

Procurorii DIICOT Pitești au efectuat percheziții într-o cauză care are ca obiect comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, delapidare care a produs consecințe deosebit de grave, delapidare de către o persoană fizică care exercită o însărcinare în serviciul unei persoane juridice, care a produs consecințe deosebit de grave, dare de mită, luare de mită și deturnarea licitațiilor publice.

Conform DIICOT, grupul infracționat organizat era format din mai multe persoane cu preocupări în domeniul construcțiilor și achizițiilor publice.

„În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2019, pe raza județului Argeș, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din mai multe persoane cu preocupări în domeniul construcțiilor și achizițiilor publice, în scopul obținerii unor importante sume de bani din contractele de lucrări publice, prin supraevaluarea costurilor, grup care a acționat până în prezent. Grupul infracțional organizat a acționat în vederea atribuirii contractelor de utilitate publică în detrimentul altor participanți, recurgând în acest scop la coruperea ordonatorilor de credite din instituțiile publice contractante. După obținerea acestor contracte, grupul infracțional organizat a delapidat bugetele instituțiilor publice contractante prin încheierea ulterioară, nejustificată, de acte adiționale privind lucrări ”neprevăzute”, recuperarea garanțiilor de bună execuție de către executant, fără ca lucrările să fie finalizate, încasarea contravalorii serviciilor prestate, fără ca recepțiile tehnice intermediare pe faze de lucrări să fie efectuate, precum și prin întocmirea în mod formal a documentelor, în vederea însușirii frauduloase a fondurilor publice”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.

În urma perchezițiilor desfășurate în cauză, patru persoane au fost audiate la sediul DIICOT Pitești. Față de aceștia nu s-a luat nicio măsură preventivă. Deocamdată, cercetările sunt in rem. Până în acest moment, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare.

Alex Vlaicu


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea