Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer - Cumpăna” va fi redeschisă publicului în 2024

 

Lucrările privind restaurarea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer - Cumpăna” sunt în grafic. Proiectul urmează să fie finalizat la sfârșitul acestui an, însă Galeria va fi redeschisă spre vizitare abia în 2024. După ce va fi reabilitată, clădirea va intra o perioadă de câteva luni în carantină pentru crearea unui microclimat interior stabil pentru depozitarea lucrărilor de artă.

„Așteptăm după ce se recepționează clădirea să organizăm expoziția. Nu va fi expoziția pe care o știți. Avem un consiliu științific, sunt mai mulți colegi implicați, și se face un proiect de expoziție și în baza lui pot fi prezentate tablouri și sculpturi. Ceea ce pot să vă spun este că vor fi lucrări de artă modernă și lucrări ale lui Rudolf Schweitzer Cumpăna pentru că el ne-a donat foarte multe lucrări și de aceea galeria poartă și această denumire. După ce sunt finalizate lucrările la galerie, vom trece la monitorizarea micro-climatului. După o renovare, câteva luni este o perioadă de carantină. După aceea vom trece la organizarea expoziției. Anul viitor vom inaugura expoziția pentru a fi vizitată”, a precizat Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.

De asemenea, pe viitor, în cadrul Galeriei de Artă Pitești vor fi organizate expoziții și în memoria pictorului Augustin Lucici, fostul director al instituției, care a murit în data de 2 decembrie 2020. „După ce vom reorganiza expoziția, pe lângă expoziția permanentă, rămân și săli unde sunt organizate expoziții temporare, expoziții tematice și sunt convins că împreună cu colegii mei vom organiza, pe viitor, expoziții în memoria lui Augustin Lucici. Nu doar cu opere ale maestrului Augustin Lucici, ci și cu opere ale familiei pentru că și soția, fiul și nora dumnealui sunt membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, dar și ale foștilor elevi, pentru că a avut foarte mulți elevi și putem prezenta și lucrările lor”, a mai spus Cornel Popescu.

“Restaurarea Galeriei de Artă Rudolf Schweitzer – Cumpăna - consolidarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural” este un proiect al Consiliului Județean Argeș, realizat prin fonduri europene.

Colecțiile de artă din patrimoniul Muzeului Județean vor fi digitalizate

De asemenea, Muzeul Județean Argeș și-a propus digitalizarea capodoperelor din Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”. În acest sens, Muzeul a depus proiectul „Digitalizarea colecțiilor de artă din patrimoniul Muzeului Județean Argeș” în cadrul sesiunii de finanțare I 2023 a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), proiect ce a fost desemnat câștigător și va fi finanțat. Bugetul total este în valoare de 100.535 lei. Proiectul se va derula în perioada februarie - octombrie 2023.

În contextul restaurării și modernizării Muzeului, instituția își dorește crearea unui site dedicat, în care să fie expuse lucrările de artă, pentru a le face accesibile publicului de pretutindeni.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea