250 de elevi argeșeni învață într-o manieră modernă despre meseriile și tehnologiile viitorului!

 

În luna martie 2023, Fundația Leul Albastru a dat startul seriei de ateliere de educație non-formală dedicate energiei regenerabile, dezvoltate în cadrul proiectului ”Leul Albastru – Sursă de energie a viitorului”, derulat cu sprijinul OMV Petrom.

Peste 250 de elevi din clasele primare din județul Argeș participă cu entuziasm la atelierele inovative teoretice și practice în care învață prin jocuri adaptate vârstei lor despre sursele de energie regenerabilă și despre protecția mediului. Copiii au ocazia în activități să utilizeze cele mai moderne tehnologii, care le stârnesc curiozitatea și creează o atmosferă încărcată de energie și emoții pozitive, propice învățării. Curioși să cunoască mai multe despre protejarea mediului, ei află că se pot bucura de tehnologie fără să dăuneze planetei.

Fiecare clasă de copii participă la câte 3 ateliere informative și practic-demonstrative, în funcție de nivelul de vârstă – Realitate Virtuală, Realitate Augumentată, Desenare 3D, Construire turbină eoliană și mașină Lego, Plantare pe verticală, Montare căsuțe cu panouri solare, Joc interactiv bazat pe logica științei, Codare și programare a dronelor educaționale, cu scopul conștientizării importanței utilizării surselor de energie regenerabile și protejării mediului înconjurător.

În cadrul atelierelor de Realitate Virtuală participanții au ocazia să exploreze virtual locuri - să călătorescă în păduri din întreaga lume, să observe efectele poluării, să viziteze alte planete, să vizualizeze structura soarelui. Fiind imersați și având suport vizual în învățare, copiii rețin informațiile cu ușurință și pe termen lung. Ochelarii VR creează o experiență de învățare plăcută și interesantă pentru micii exploratori.

La atelierele de Realitate Augumentată copiii colorează planșe tematice care prind viață cu ajutorul unui device. Tehnologia de Realitate Augumentată le permite să vizualizeze mișcarea animalelor marine, circuitul apei în natură și ciclul vieții unei plante. Prin desenarea 3D și construirea turbinelor eoliene și mașinuțelor Lego acționate cu energie regenerabilă, dar și prin asamblarea căsuțelor cu panouri solare, cei mici au ocazia să își dezvolte creativitatea și motricitatea fină, în activitățile de desenare cu precizie și de construire.

Nevoia de a adapta strategiile de predare și învățare la stilul generației actuale ne-au determinat să folosim resurse inovatoare și moderne, care să îi pregătească pentru viitor. Interacționând cu Roboțelul Photon și cu dronele educaționale, copiii sunt inițiați în codare și programare. Cei mici scriu coduri și programează dronele, respectiv roboțelul pentru a executa mișcările dorite și parcurge traseele stabilite. Astfel ei își dezvoltă capacitatea de raționare logică, de estimare a distanțelor și orientare spațială. Totodată, elevii își pot verifica cunoștințele dobândite la ateliere cu ajutorul jocului interactiv bazat pe logica științei - tăblița Logico. Cardurile cu întrebări și imagini sunt interesante și atractive, iar medaliile personalizate din lemn pe care le primesc îi motivează să fie activi și implicați.

O fascinație aparte a copiilor este reprezentată de cabina hidroponică, un mijloc educațional practic. Cei mici pot planta și monitoriza creșterea plantelor cu un consum redus de resurse, pot observa structura plantelor, acestea fiind ușor de manevrat în orificiile cabinei.

Am construit atelierele de educație non-formală pornind de la curiozitatea copiilor și dorința lor de a învăța prin joc alegând cele mai captivante și inovatoare resurse educaționale pentru a crea o experiență de învățare inedită, care facilitează deprinderea și retenția cunoștințelor pe termen lung. Avem alături de noi un partener de nădejde, OMV Petrom care susține financiar atât derularea atelierelor cât și amenajarea și dotarea celor 4 săli de clasă de la parterul viitorului Centru de zi Leul Albastru din comuna Bradu, unde copiii vulnerabili vor primi tot sprijinul de care au nevoie.

Fundația Leul Albastru este o organizație non-guvernamentală care activează în domeniile educațional, social și medical din anul 2011, oferind sprijin persoanelor vulnerabile din mediul rural al județului Argeș. Totodată Fundația susține categoriile de persoane care provin din medii defavorizate prin organizarea de activități educaționale, acțiuni socio-umanitare, consiliere psihologică și îndrumare medicală. În comuna Bradu din Argeș Fundația Leul Albastru construiește Centrul de zi ”Leul Albastru” cu scopul de a da sprijin copiilor aflați la risc de abandon școlar, oferind cursuri educaționale recuperatorii, consiliere vocațională și psihologică, ateliere tematice prin care dobândesc deprinderi de viață independentă și care îi pregătesc pentru meseriile viitorului. Pentru mai multe informații despre acțiunile întreprinse de fundație puteți accesa www.leulalbastru.ro.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea