Monumentul de la Piteşti, dedicat foştilor securişti, a fost modificat pe ici pe colo prin punctele esenţiale!

 

În septembrie anul trecut, în Cimitirul Militar din Piteşti a răsărit un monument controversat, dedicat eroilor de pe „frontul nevăzut”, adică foştilor lucrători în SRI şi fosta Securitate. Cei care au pus la cale acest proiect sunt membrii Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI - Sucursala Argeș.

În oraşul în care a avut loc „Experimentul Piteşti”, cele mai teribile acte de cruzime din închisorile comuniste, un asemenea monument a fost considerat o sfidare. Călăii să fie cinstiţi ca nişte eroi???

La presiunile mai multor asociaţii şi chiar a şefului SRI, Eduard Hellvig, textul scris pe placa memorială a fost schimbat, astfel încât să facă referire numai la cadrele din SRI care au activat după 1990.

Mesajul înscris, în prezent, pe placa memorială este acum următorul: „GLORIE și ONOARE - Cadrelor militare care au activat după anul 1990 pe ”frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale și democratice ale României. PATRIA A PRIORI”.

Troița a fost dezvelită în data de 14 septembrie 2022 în Cimitirul Militar Pitești, cu ocazia unei acțiuni organizate de colonelul (r.) Dumitru Șovar, președintele ACMRR – SRI Sucursala Argeș. Acesta susține că s-a interpretat greșit rolul crucii montate în cimitirul militar, fiind dedicată memoriei lucrătorilor de informații în general, ci nu Securității din perioada comunistă. „Am modificat pentru că s-a interpretat greșit apărarea valorilor fundamentale, raportându-mă la Constituția din 2022. Ca atare am zis să fiu mai explicit, să înțeleagă lumea că nu e așa. Asta a fost toată treaba”, a precizat Dumitru Șovar.

Cu toate acestea, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cere, în continuare, îndepărtarea monumentului din cimitirul din Pitești.

”Nu sunt nici un fel de eroi, nu au apărat țărișoara că nu au avut de ce să o apere, nu au făcut decât să slujească dictatura și pe exponenții acesteia până în ultima zi a regimului. Acum vor să rescrie istoria. Le transmit încă o dată. Vor rămâne în istorie așa cum au fost și cum sunt: niște barbari. Nu avem un cadru legislativ, din păcate, prin care să putem inerveni în privința acelui ansamblu comemorativ, însă vom urmări în continuare ce se întâmplă acolo”, a precizat Daniel Șandru, președinte IICCMER.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea