Primarul din Boteni, Vasile Leau, a mai scăpat de un dosar penal!

 

# Și fiica sa a scăpat de acuzația de evaziune fiscală

Vasile Leau, primarul din Boteni, poate dormi, deocamdată, liniștit. Un proces în care erau urmăriți penal, atât el cât și fiica sa, este pe drumul cel bun, din perspectiva acestora. Adelina Georgeta Leau era urmărită pentru evaziune fiscală în formă continuată, iar tatăl acesteia, Vasile Leau, era acuzat de infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. Tribunalul Argeș a constatat că faptele s-au prescris și au încetat procesul penal.

Prin rechizitoriu penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, s-a dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpați, tată și fiică, în noiembrie 2019. În actul de sesizare a instanței s-au reținut următoarele fapte: Adelina Leau, în calitate de administrator al unei firme de panificație, în perioada 2013-2014 nu a înregistrat în documentele contabile ale societății toate veniturile realizate, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.

 

Primarul din Boteni, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, a aprobat, încheiat și semnat, în perioada 2008-2015, mai multe contracte de furnizare produse cu firma administrată de fiica sa, respectiv cu fima administrată de fratele său. Apoi, primarul – se arată în actul de cercetare penală – în calitate de ordonator principal de credite, a aprobat și dispus efectuarea plăților către aceste persoane juridice.

 

Cei doi acuzați nu au recunoscut faptele de care au fost învinuiți

La începerea procesului, cei doi au precizat că nu recunosc faptele și nu doresc să fie judecați în procedură simplificată. De asemenea, și-au exprimat acordul ca, în cazul în care vor fi găsiți vinovați, să presteze muncă neremunerată în folosul comunității. Au mai solicitat reaudierea martorilor audiați în cursul urmăririi penale și efectuarea de expertize contabile și una cu specialitatea panificație.

La începutul acestui an erau efectuate aceste expertize, însă au intervenit noile reglementări legislative cu privire la prescripție. Întrebați dacă solicită încetarea procesului penal în virtutea noilor legi, cei doi au precizat, prin apărător, că doresc încetarea acestuia.

Fără condamnare penală, dar și fără sume de plată

Odată încheiată partea penală, a fost luată în discuție latura civilă. Instanța a constatat că perioada și obiectul inspecției fiscale pe baza căruia s-a construit dosarul nu vizează nici perioada și nici obiectul acuzației penale cerecetate.

În concluzie, instanța dispune încetarea procesului penal față de Adelina Leau pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Aceeași instanță dispune încetarea procesului penal împotriva lui Vasile Leau pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. Respingându-se acțiunea ANAF împotriva celor doi – acestora nu li s-a reținut nimic de plată - se ridică și măsura sechestrului asigurător, instituită prin ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș asupra bunurilor inculpatei, respectiv clădire în suprafaţă de 155 mp situată în Ştefăneşti şi teren intravilan curţi construcţii în suprafaţă de 204 mp, imobilul fiind identificat cadastral în Cartea Funciară a Oraşului Ştefăneşti.

Trebuie menționat, în final, că hotărârea Tribunalului Argeș nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea