Violonistă de renume pentru prima oară la Filarmonica Piteşti

Filarmonica Piteşti organizează joi, 3 mai, de la ora 19.00, la Casa Sindicatelor, un concert simfonic cu pagini semnate Mozart şi Haydn. Orchestra, dirijată de Alexandru Iosub, şi violonista Maria Solozobova, din Rusia, susţin următorul program: W. A. Mozart - Uvertura operei  La  Clemenza Di Tito¸ W. A. Mozart - Concertul nr. 5 în La Major pentru vioară și orchestră şi J. Haydn - Simfonia nr. 104 - Salomon.  

Născut la Piatra Neamţ, dirijorul Alexandru Iosub urmează Şcoala de muzică din localitatea natală, Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. De asemenea, este absolvent al Facultăţii Instrumente-Canto, secţia vioară. A desluşit tainele dirijatului cu maeştrii C. Calistru şi G. Vintilă şi Constantin Bugeanu. A fost violonist la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, dirijor la Teatrul Liric din Craiova şi dirijor la Filarmonica „Oltenia” din Craiova, unde funcţionează şi în prezent. A colaborat cu filarmonicile din Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Craiova, Iaşi,Oradea, Ploieşti, Rm. Vâlcea, Sibiu, Teatrul Liric Craiova, Teatrul Muzical Galaţi, Teatrul Naţional de Operetă Bucureşti. A dirijat peste o mie de spectacole lirice de operă, operetă, balet, concerte de gen, peste 500 de concerte simfonice, de muzică de cameră, educative sau de divertisment.
Deşi tânără, Maria Solozobova, din Rusia, este una dintre cele mai bune violoniste ale generaţiei tinere. După absolvirea Şcolii de Muzică „Gnessin”, a urmat cursurile Conservatorului „P. I. Ceaikovski” din Moscova, perfecţionându-se în Elveţia, la Zürich şi Basel, unde a studiat la Academiile de Muzică din oraşele respective. Profesorii de vioară care i-au şlefuit talentul au fost: Irina Bochkova, Evgenia Tchugaeva, Zakhar Bron şi Raphael Oleg. Este laureată a mai multor competiţii internaţionale în: Austria, Portugalia, Elveţia, Italia. Ca solistă, a participat la festivalurile internaţionale din:  Elveţia, Spania, Finlanda, Cehia, Austria, Ungaria. A concertat cu ansambluri renumite din Basel, Zürich, Ljubljana, Bucureşti şi Taipei. A susţinut recitaluri pe scene de renume din: Moscova, Geneva, Zürich, Basel, Tainan, Taipei. Este prim-concertmaestru al German Symphonic Orchestra. Maria Solozobova abordează un repertoriu variat, de la creaţiile compozitorilor baroci, clasici şi romantici, la compoziţii moderne. Cântă la o vioară Nicolò Gagliano, construită în 1750.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea