Datorită primarului Gheorghe Stancu, comuna Bascov a ajuns un exemplu de bună gospodărire

# Comuna Bascov, campioană în atragerea de fonduri europene nerambursabile. Satul român a fost, ani de zile, neglijat aproape în totalitate. La Revoluția din 1989, gradul de dezvoltare rurală era unul precar, nu exista infrastructură, nu existau școli. În anii ce au urmat, conducătorii tuturor localităților au avut de depășit bariere importante pentru dezvoltarea comunităților locale, prioritare fiind modernizarea şcolilor, primăriilor, drumurilor, reţelelor edilitare, apă, canalizare. Un exemplu

concret este localitatea Bascov care, în momentul de faţă, este în plin proces de dezvoltare. Comuna Bascov beneficiază la ora actuală de 90 km reţea de gaze naturale, 88 km de conductă de alimentare cu apă de distribuţie şi de aducţiune şi de o primărie nouă deoarece primarul, Gheorghe Stancu, în momentul venirii la primărie a găsit o clădire veche în care ploua efectiv. O altă problemă pe care edilul localităţii a reuşit să o rezolve este situaţia drumurile comunale care nici măcar nu ereau pietruite, iar Gheorghe Stancu a trebuit să găsească soluţii pentru modernizare prin pietruire şi asfaltare, la ora actuală 80% din drumurile comunale fiind asfaltate. A trebuit să găsească fondurile necesare pentru fiecare destinaţie în parte atât din bugetul local cât şi din alte surse legale. Profitând de intrarea României în comunitatea europeană, Gheorghe Stancu, împreună cu echipa sa de la primărie, a întocmit un proiect eligibil care a fost printre primele din judeţul Argeş pentru obţinerea unor fonduri nerambursabile, fiind vorba de 1 milion de euro, cu care s-a executat etapa I de canalizare de 9,5 km.

O a doua etapă de canalizare a fost începută pe ordonanţa guvernamentală nr.7, etapă a schiopătat puţin în sensul că fondurile guvernamentele nu au mai venit. Astfel, primarul Gheorghe Stancu a trebuit să gasească soluţii din bugetul local pentru finalizarea acestui obiectiv de introducere a 10 km de canalizare.
Un alt proiect pe fonduri europene a fost accesat de către primăria Bascov prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pe măsura 322, în valoare de 2,5 milioane de euro, întrunind toate condiţile de punctaj şi eligibilitate, fiind al şaptelea pe judeţul Argeş. Cererea de finanţare a fost semnată încă din anul 2010 la Ministerul Dezvoltării şi la centrul regional SAPARD din Târgovişte, numai că procedura de achiziţie a fost foarte greoaie prin ordonanţa nr. 34, stând în procedura de achiziţie un an de zile. Dar, începând cu luna martie anului current, au început lucrările la această mega-investiţie în comuna Bascov care se referă la 4 componente şi anume:
- componenta de utilităţi care constă în extinderea reţelei de canalizare, etapa 3, cu 14 km; 
- componenta de modernizare a drumurilor prin asfaltarea a 9,5 km care se adaugă la cei 80% din drumurile asfaltate până la ora actuală;
- dotarea unui centru cultural multifuncţional;
- construirea, pe componenta socială, a unui centru social care după o perioadă de timp o va transforma într-o gradiniţă cu program prelungit.
La toate aceste componente, în momentul de faţă, se lucrează, iar un lucru îmbucurător este faptul că constructorul ce a câştigat licitaţia trebuie să realizeze acestă investiţie în termen de 8 luni de zile.
O altă investiţie de maximă necesitate  care a fost începută din fonduri alocate de Ministerul Educaţie şi Cercetării este construirea unei grădiniţe cu program prelungit, deoarece fosta grădiniţă a fost retrocedată  foştilor propritari pe legea nr. 247. La începutul lucrării s-au alocat prin hotărâre de guvern 10% din valoarea lucrării, după care în ultimii trei ani nu s-a mai primit niciun ban de la minister, iar pentru continuarea acestei investiţii atât de necesare, Gheorghe Stancu a fost nevoit să găsească soluţii pentru finalizarea lucrărilor. Astfel, în cel mai scurt timp, se vor inaugura atât grădiniţa cu program prelungit cât şi complexul cultural multifuncţional.     L.G.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea