Invitați de marcă, prezenți în Argeș la Congresul Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România

Week-end-ul trecut, AJVPS Argeș, prin președintele Mihail Oprescu,  a fost gazda Congresului Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AGVPS) din România, la care au participat reprezentanți din toate asociațiile afiliate. Evenimentul a coincis și cu marcarea a 100 de ani de când AGVPS a fost recunoscută oficial prin Decret Regal în 1923. Instituția a fost și unul din cei patru membri fondatori ai Consiliului Internațional de Vânătoare și Protecţie a Vânatului, în urmă cu 70 de ani. Cu această ocazie, BNR a lansat în circuitul numismatic o monedă aniversară dedicată unui secol de existență a AGVP, unul din exemplare fiind donate conducerii Asociației - președintelui Ovidiu Ionescu și președintelui executiv Mugurel Drăgănescu.

Adrian Năstase: „Am petrecut o treime din acești 100 de ani alături de dumneavoastră”

La congres au participat personalități de marcă: fostul premier Adrian Năstase, Arpad Sarkany, vicepreședinte al Consiliului Internațional de Vânătoare și Protecţie a Vânatului (CIC), foștii miniștri ai Agriculturii Ilie Sârbu și Adrian Chesnoiu, fostul ministru Florin Iordache.

„Am petrecut o treime din acești 100 de ani ai AGVPS, alături de dumneavoastră. Lângă echilibru și asumare, aș adăuga UNITATE. Vânătorii, din diverse motive, nu au știut întotdeauna să fie uniți. Prin urmare, mă bucură recâștigarea spiritului de echipă. AGVPS este o asociație de utilitate publică, acest argument ar trebui subliniat mai des. Lucrurile trebuie analizate și explicate. Este important și cum transmitem din generație în generație această pasiune și etica vânătorească", a precizat Adrian Năstase, fost prim-ministru al Guvernului României și membru de onoare al AGVPS din România.

Argeșul a fost reprezentat și de Simona Bucura Oprescu, președintele Comisiei de amenajare a teritoriului din Camera Deputaților și de Ion Dumitru, primarul din Albota și președintele Asociației Comunelor din România, filiala Argeș.

„Sărbătoriți Centenarul AGVPS în Argeș, județ care a oferit atât de mult istoriei și culturii românești. Îmi doresc mai mult curaj de la dumneavoastră și să vă asumați dragostea pentru vânătoare, să explicați societății ce înseamnă. Pentru a asigura un echilibru între om și faună, între celelalte specii, este nevoie de vânătoare", a precizat Simona Bucura Oprescu.

Obiectivele prioritare ale AGVPS România

În funcție de priorități, AGVPS România și-a propus următoarele, pentru perioada 2023-2024:

„1. Susținerea adoptării în plenul Camerei Deputaților și ulterior a promulgării Legii privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combatere a P.P.A. în România (PLx 578/2021), proiect legislativ aflat în dezbatere în Comisiile din C.D.

2. Susținerea adoptării în plenul Camerei Deputaților și ulterior a promulgării Legii privind pescuitul și protecției resursei acvatice vii (PLx 429/2022), proiect legislativ aflat în dezbatere în Comisiile din C.D.

3. Demararea demersurilor privind găsirea unor surse de finanțare (fonduri), în vederea reabilitării sediului AGVPS din Calea Moșilor nr. 128, sector 2, București și transformarea parțială a acestuia într-un Muzeu al vânătorului și pescarului român.

4. Susținerea permanentă a intereselor asociațiilor afiliate și a membrilor acestora la nivelul forurilor legislativ și executiv.

5. Acordarea, în continuare, de asistență de specialitate şi sprijin, când este cazul şi ni se solicită acest lucru, asociațiilor afiliate, membrilor acestora și angajaților lor.

6. Continuarea perfecționării unui dialog cu membrii organizațiilor afiliate și alte persoane interesate de bunul mers al activităților de vânătoare, pescuit recreativ şi pescuit competițional.

7. Continuarea popularizării realizărilor AGVPS și ale asociațiilor afiliate, pentru reliefarea locului și rolului vânătorilor și pescarilor în natură și societate.

Festivalul vânătorilor și pescarilor argeșeni, la Muzeul Golești

După Congresul AGVPS, la Muzeul Golești a avut loc prima ediție a „Festivalului vânătorilor și pescarilor argeșeni”. Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș, însoțit de cei doi vicepreședinți Adrian Bughiu și Marius Nicolaescu, dar și de administratorul public al județului, Cristian Puiu, au fost și ei prezenți la manifestările de la Golești.

Pe lângă poveștile vânătorești și pescărești, au avut loc expozițiile de trofee și  expoziția chinologică „Câini de vânătoare”, iar în final degustări din preparate vânătorești.

A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea