Piteșteanca Elena Maria Pîrlici, performanță de aur la Olimpiada Națională de Biologie

 

# Va fi primul doctor din familia sa

Elevii argeșeni s-au întors cu rezultate extraordinare de la olimpiadele și concursurile școlare naționale. Performanță de aur a fost și pentru pentru o elevă de clasa a XII-a de la Colegiul Național „Zinca Golescu” din Pitești. Elena Maria Pîrlici, în vârstă de 18 ani, a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Biologie. A fost pentru a doua oară consecutiv când tânăra piteșteancă a reușit să se califice în această etapă a olimpiadei, de fiecare dată obținând rezultate de excepție.

 

În anul 2022 a obținut mențiune și calificare la lotul național, fapt care i-a facilitat și admiterea la universitate, fără concurs. Cu toate că în acest an are de trecut și de examenul de bacalaureat, Elena Maria Pîrlici a reușit să se pregătescă intens și pentru Olimpiada Națională de Biologie.

 

„Presupun că pur și simplu am simțit că nu vreau să se termine acolo parcursul meu, pentru că mi-a plăcut enorm experiența olimpiadei și mai ales a lotului de biologie, la care am fost determinată să mai ajung o dată, de data aceasta mai bine pregătită. Sincer, am și cunoscut mulți oameni pe care abia așteptam să îi revăd cu ocazia olimpiadei. În plus, m-a atras și materia de clasa a 12-a, chiar dacă a fost dificilă. În general, mă gândesc că regreți mai mult lucrurile pe care nu le faci, decât cele pe care le faci”, a mărturisit Elena.

Iar efortul său a fost încununat cu succes: premiul I și calificare în lotul național lărgit din care s-a făcut selecția pentru Olimpiada Internațională de Biologie. A reușit, astfel, să-și împlinească visul și să se bucure de moment.

„Atât anul trecut, cât și anul acesta a fost o experiență extraordinară care m-a schimbat foarte mult ca om. Am cunoscut o mulțime de oameni minunați cu care încă țin legătura. A fost, într-un fel, ca o excursie faină cu prietenii pentru care am învățat foarte mult... Prima a fost proba practică care m-a lăsat aproape fără speranță inițial, dar m-au ajutat foarte mult încurajările mamei și ale doamnei profesoare de biologie. Mă bucur că nu am renunțat până în ultimul moment, pentru că lucrurile s-au îndreptat la proba următoare. După ce am dat și proba pentru lotul de biologie, am ieșit la cea mai relaxată masă pe care am avut-o în ceva timp, iar festivitatea de încheiere a fost de neuitat”, ne spune tânăra.

Profesoara Silvia Marinescu, despre eleva sa: „Și-a dorit foarte mult, a muncit foarte mult și a făcut-o cu o mare determinare”

A fost un succes răsunător atât pentru Elena, cât și pentru Colegiul Național „Zinca Golescu” Pitești. „Era deja admisă la facultate. Ea putea să facă anul acesta orice altceva, să se dedice altor pasiuni, dar a demonstrat spiritul acesta de competiție. Și-a dorit foarte mult, a muncit foarte mult și a făcut-o cu o mare determinare. A reușit să obțină premiul I la Olimpiada Națională de Biologie, ea fiind elevă în clasa a XII-a”, a precizat Silvia Marinescu, directoarea Colegiului „Zinca Golescu” și profesoara de biologie a Elenei. De altfel, de la „Zinca” au venit în ultimii ani elevii care au reprezentat cu succes Argeșul la Olimpiada Națională de Biologie.

„Sper să se facă mai multe decizii cu viitorul tinerilor în minte”

Elena a avut de mică o afinitate pentru tot ceea ce este viu, iar pasiunea pentru biologie s-a definitivat în liceu, asta și datorită profesorilor pe care i-a avut.

„Fiind crescută la casă și având contact cu plantele și animalele de când eram mică, mereu am avut o compasiune și afinitate pentru tot ce e viu. Voiam să devin veterinar când eram la grădiniță, ca mulți alți copii. Cu toate acestea, în clasa a 7-a a început să îmi placă biologia in mod special ca materie, având o profesoară care explica foarte bine. Bineînțeles, pasiunea mea pentru biologie, așa cum se întâmplă pentru majoritatea oamenilor, s-a definitivat în liceu. Pot spune ca aici am fost ,,învățată să învăț" alături de colegii mei și am inceput să înțeleg mai serios cum funcționează viața și din ce suntem alcătuiți. Era de parcă toate întrebările pe care nici nu știam că le aveam începeau să găsească un răspuns, și pentru acest lucru îi mulțumesc mult doamnei profesoare Silvia Marinescu”, spune Elena Pîrlici.

După ce va trece de „examenul maturității”, Elena va urma cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Iar în funcție de oportunitățile care îi vor apărea în viață, va decide dacă rămâne în țară sau va continua în străinătate.

„Voi urma cursurile Facultății de Medicină din Cluj și aș vrea ca în viitor să pot să merg pe cercetare medicală, sper ca acest domeniu să fie dezvoltat mai mult și în România. Nu mi-am făcut un plan până după facultate încă, și nu știu dacă o să rămân sau nu în țară. Depinde de ce oportunități o să îmi apară în cale și care va fi situația în România. Sper să se facă mai multe decizii cu viitorul tinerilor în minte”, spune tânăra eminentă.

Visul unei olimpice la biologie: „Să fiu parte din schimbarea în bine!”

Elena va fi primul doctor din familia sa. „Îmi doresc să fiu un om care își face meseria cu plăcere și compasiune, pe care oamenii se pot baza, dar nu pot să îmi propun să repar tot ce e greșit. Pot doar să sper că o să fiu parte din schimbarea în bine, atât în sistemul de sănătate, cât și în general. Mi se pare foarte important oricum să existe un echilibru în viață: pe lângă partea profesională, îmi doresc mult să călătoresc, mai ales cu mama mea, și să învăț multe lucruri și pe plan cultural.”, mărturisește eleva.

Dacă tot a făcut referire la domeniul cultural, e important de spus că tânăra iubește și să picteze, fiind o pasiune mai veche. Elena recunoaște că pictura a ajutat-o „să-și dezvolte concentrarea și atenția la detalii”. „Este, într-un fel, un alt mod de a aprecia tot ce e în jurul meu și frumusețea vieții în general”, mărturisește aceasta.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea