Biroul Vamal Argeș - rușinea de la intrarea în Pitești

# Sediul instituției arată ca o clădire părăsită

Amplasat la cea mai importantă poartă de intrare în municipiul Pitești, cea dinspre autostrada A1, Biroul Vamal de Interior Argeș este într-o stare deplorabilă. Este rușinea de la intrarea în Pitești! Geamurile sparte, gresia lipsă și buruienile de pe scări, cablurile atârnate, intrarea principală blocată, toate acestea te atenționează că te afli într-o clădire părăsită, nicidecum într-o instituție publică în care trec zilnic zeci sau chiar sute de persoane.

Te îngrozești numai când te uiți prin jur. Gresia care plachează scările de la intrarea principală și fațada clădirii sunt desprinse în mai multe locuri, iar iarba uscată și buruienile și-au făcut apariția.

 

 

 

Intrarea în Biroul Vamal Argeș se face prin spate. Un afiș lipit pe ușa din față te informează că intrarea se face pe la barieră, pe unde vin și TIR-urile cu marfă. Lângă barieră se află un paznic care se ocupă cu accesul camioanelor în vamă. Exact lângă locul în care își desfășoară activitatea paznicul se află două cuști pentru câini, de asemenea și ei paznici ai clădirii. În apropiere de vamă, în stanga ei, printre buruieni și copaci, se află patru mașini părăsite. Nu știm exact ce e cu ele și de ce nu sunt duse la fiare vechi, dar după felul în care arată se pare că sunt de ceva timp pe acolo. După rablele uitate de lume, se găsește o primă intrare în instituție. Încercăm ușa, dar este din nou închisă. Ne dăm seama că intrarea nu este pe acolo. Este ceva mai în față, pe niște scări, care arată un pic mai bine decât celelalte, dar și acestea au mai multe bucăți de gresie desprinse.

 

Toaleta din spatele clădirii

Nu am intrat acum în instituție. Am decis să dau o tură prin incinta vămii. În urmă cu un an, un șofer de tir a postat pe rețelele de socializare realitatea din Vama Pitești. În ianuarie 2022 nu exista nicio toaletă care să fie pusă la dispoziția persoanelor care vin cu treabă, ci nu de plăcere, în vamă. Pentru ei toaleta era în spatele clădirii. „Ne aflăm pe platforma vamală din Pitești unde am fost să întreb de o toaletă. Sunt șocat, nu există. Mi s-a recomandat să merg în spatele clădirii. Aș vrea să știu părerea DSP, a tuturor forurilor superioare, ce se întâmplă aici? Sunt munți de gunoaie, aici este și toaleta, sunt șocat. Aici, în aer liber, îți faci nevoile fiziologice. Trebuie să fi atent pe unde calci, nu am cuvinte, nu există așa ceva.”, spunea șoferul de tir într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

Abia la scurt timp de la acest episod, care ne-a făcut de râs în toată țara, s-au luat și primele măsuri: au fost instalate două toalete ecologice, iar terenul aferent instituției a fost igienizat. La un an și jumătate de atunci, situația se repetă. Nu e la fel de rău ca atunci, dar ea încă există! Chiar dacă sunt două toalete ecologice în interiorul vămii, oamenii au continuat să își facă nevoile fiziologice în spatele clădirii, printre copaci. Mizeria și focarul de infecție continuă la Vama Pitești! Precizăm că cele două toalete din incinta vămii, poziționate la intrarea în instituție, sunt deschise și chiar igienizate zilnic.

Conducerea vămii nu își asumă nimic: „Biroul de presă este la Autoritatea Vamală Română

De câțiva ani, Autoritatea Vamală Română a preluat de la Agenția Națională de Administrare Fiscală activitatea, posturile și personalul structurilor vamale, respectiv Direcția Generală a Vămilor, direcțiile regionale vamale și birourile vamale de interior și de frontieră. Biroul Vamal de Interior Argeș își desfășoară activitatea în aria de competență a Direcției Regionale Vamale Craiova. Șeful Biroului Vamal Argeș este de foarte mulți ani Georgeta Armanaschi.

În cadrul instituției își desfășoară activitatea un șef birou vamal, un șef adjunct, un șef birou supraveghere și control vamal, 18 lucrători vamali -în cadrul biroului supraveghere și control vamal, cinci lucrători vamali - în cadrul compartimentului autorizări, supraveghere și control al mișcării produselor accizabile, doi lucrători - în cadrul compartimentului informatizare, alți cinci - în cadrul compartimentului financiar contabilitate și administrativ, un conducător auto și o femeie de serviciu.

Am încercăm să discut despre problemele Biroului Vamal Argeș și cu cei din conducerea instituției, dar mi s-a precizat că nu au personalitate juridică și că „biroul de presă este la Autoritatea Vamală Română”.

Demararea lucrărilor de reabilitare bate pasul pe loc de aproape 10 ani

Senatorul Dănuț Bica a adresat încă din anul 2017 mai multe întrebări privind stadiul derulării procedurilor legale pentru implementarea proiectului de reabilitare a sediului Biroului Vamal de Interior Argeș. An de an, parlamentarul argeșean a transmis întrebări către instituțiile abilitate privind data demarării lucrărillor de execuție aferente și a termenului stabilit pentru finalizarea lor. De fiecare dată a primit însă doar informații referitoare la extrem de lenta parcurgere a etapelor necesare elaborării, revizuirii, completării, modificării și avizării documentației tehnico-economice pentru obiectivul de investiții „reabilitarea sediului Biroului Vamal de Interior Argeș.

Lucrările de reabilitare bat pasul pe loc de aproape 10 ani. Documentele necesare s-au plimbat de foarte mulți ani între instituții, iar clădirile au continuat să se deterioreze. Deși mai e mult până la reabilitare, Autoritatea Vamală Română rămâne, în continuare, pozitivă, susținând că „va acționa cu prioritate în direcția soluționării problemelor identificate la acest birou vamal”.

„În calitate de ordonator terțiar de credite, Autoritatea Vamală Română va întreprinde toate demersurile necesare în vederea includerii acestui obiectiv de investiții în programul de investiții Publice pe anul 2023 al Autorității Vamale Române, asigurându-se, astfel, aprobarea finanțării lucrărilor de intervenții și va acționa cu prioritate în direcția soluționării problemelor identificate la acest birou vamal, în legătură cu starea de degradare existentă și anumite disfuncționalități”, a menționat Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, într-un răspuns o întrebare adresată de senatorul Dănuț Bica.

A.V.


 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea