Deși trebuie să controleze drumurile din județ, Inspectoratul de Stat în Construcții Argeș nu are niciun specialist în domeniu!

 

Drumurile din județul Argeș - mai bine-zis felul în care au fost construite – au făcut, recent, record de audiență într-un reportaj marca ”România, te iubesc!”. De asemenea, este cunoscut faptul că, cu puțin timp în urmă, Direcția Națională Anticorupție a ridicat documente de la mai multe primării din Argeș, documente care vizează și construirea de drumuri.

Mai este cunoscut faptul că județul nostru ocupă al doilea loc, la nivel național, în ceea ce privește lungimea rețelei de drumuri județene. Numeroase primării din județ sunt campioane la atragerea de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii.

Cu toate acestea, se construiește, de multe ori, prost. Numeroase drumuri sunt executate – de diverși abonați la banul public – de mântuială, însă, având teremene de garanție extrem de mici, nu sunt reparate de cei care le-au construit. Și, după cum veți vedea, instituția cu atribuții de control în domeniu – Inspectoratul de Stat în Construcții Argeș - nu are niciun specialist în domeniu!

Inspectoratul de Stat în Construcții - I.S.C. este organul tehnic specializat care exercită, potrivit legii, controlul de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism și a regimului de autorizare a construcțiilor, precum și la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calității în construcții.

Într-o adresă trimisă de ISC ca urmare a unei solicitări a săptămânalului nostru, ni se arată că ”În programul informatic specific activității Inspectoratului Județean în Construcții Argeș sunt înregistrate 115 obiective de investiții la drumuri, constând în principal în lucrări de modernizare, refacere, asfaltare străzi, drumuri comunale și locale, dar și două lucrări de categorie de importanță B – deosebită, și anume Autostrada Sibiu-Pitești, Secțiunea 5, Curtea de Argeș-Pitești, km. 91+761 – km. 122+111 – Etapa I, precum și Drumul expres Craiova-Pitești și legăturile la drumurile existente…, investiții al căror investititor este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A.

Din aceste 115 obiective de investiții, se află în curs de execuție 50 de obiective, iar 65 de obiective sunt finalizate.

Întregul personal tehnic de specialitate al IJC Argeș are atribuții de control la obiectivele de investiții la drumurile din județul Argeș... Inspectorii în construcții exercită controlul de stat privind realizarea cerințelor fundamentale... în conformitate cu reglementările tehnice și legislația în vigoare și exercită controlul de stat în faze determinante ale execuției lucrărilor... Inspectorii participă în comisiile de recepție la terminarea lucrărilor...”

Atribuții serioase, specialiști... zero!

Materialul de față nu își propune să critice ISC Argeș sau modul în care își desfășoară activitatea această instituție. Materialul își propune doar să tragă un semnal de alarmă. Lipsa specialiștilor nu se face remarcată doar aici, ci și în multe alte domenii. Drumurile noastre toate însă, calitatea acestora (lipsa calității acestora) – sunt chestiuni care ne afectează pe toți.

Din adresa primită de la IJC Argeș mai aflăm că ”La această dată, în cadrul IJC Argeș există un colectiv format din 5 inspectori în construcții, având următoarele specializări: unul cu specializarea ”Construcții civile, industriale și agricole”, unul cu specializarea ”Construcții de îmbunătățiri funciare”, unul cu specializarea ”Instalații pentru construcții”, unul cu specializarea ”Mine (exploatări miniere subterane)” și unul cu specializarea ”Utilaj tehnologic pentru construcții”.

Am mai aflat, din teren, că la unele inspecții de drumuri și-a făcut apariția însuși inspectorul-șef al instituției din județ. Culmea, la întrebarea: ”Inspectorul șef al instituției din Argeș are atribuții de control în teren?” – primim răspuns că ”Inspectorul Șef Județan al I.S.C. nu are atribuții de control în teren”, însă, în anul 2023 ”... a participat, prin sondaj, la un număr de 7 acțiuni specifice funcționării instituției, în scopul analizării felului în care își desfășoară activitatea în teren inspectorii I.J.C. Argeș.”

Din surse de încrederea am aflat că salariile celor cinci inspectori nu sunt unele de invidiat, iar volumul de muncă este destul de mare. Poate tocmai din aceste motive nu este aglomerație la ocuparea posturilor scoase la concurs. În Argeș se construiește tot mai mult – în orice domeniu – iar inspectorii sunt tot mai puțini. Gândiți-vă doar câte șantiere sunt deschise, în acest moment, doar în Pitești. Cei cinci inspectori – într-o lume normală – probabil că ar fi necesari numai în interiorul orașului. La nivel de județ, însă, e o altă poveste...

CLICK AICI pentru a vizualiza adresa primită de la IJC Argeș


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea