Patronul de la Genicom, deși în pușcărie, nu scapă de acuzațiile de evaziune fiscală

 

# Magistrații Curții de Apel au dispus rejudecarea dosarului

Mihai Marian, patronul cunoscutei firme Genicom, este în pușcărie, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Pitești, într-un dosar în care au fost judecați mai mulți patroni argeșeni. Între ei, soțul unei procuroare și al unei directoare de instituție din Argeș. Din cei 11 inculpati care au declarat apel, numai patru au fost condamnați. Ceilalți au scăpat de acuzații după ce a intervenit prescripția faptei. Mihail Marian, patronul firmei Genicom, a primit o pedeapsă cu executare, de 6 ani si 8 luni pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Săptămâna trecută, într-un alt dosar, în care este acuzat de infracțiuni de evaziune fiscală, magistrații Curții de Apel Pitești au decis rejudecarea dosarului.

La Tribunal s-a decis încetarea procesului penal și plata sumei rezultate din evaziunea fiscală

Prin rechizitoriul emis la data de 05.11.2020 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș în dosarul de urmărire penală înregistrat pe rolul acestei instanțe la data de 09.11.2020, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Mihail Marian, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, prin modalitatea evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale, ori evidențierea altor operațiuni fictive, și a inculpatei S.C. Genicom S.R.L., pentru săvârșirea acelorași infracțiuni. Era vorba de operațiuni comerciale fictive între societăți ce aveau ca scop diminuarea taxelor si impozitelor datorate către bugetul de stat.

S-a arătat că, din ansamblul probatoriu administrat în cauză, s-a configurat următoarea situație de fapt: Inculpatul, acționând în calitate de administrator în drept al S.C. Genicom S.R.L. Pitești și S.C. Mihail Construcții AG S.R.L. Pitești, a înregistrat în evidențele contabile ale celor două societăți, operațiuni comerciale, atestate de 73 facturi fiscale, constând în achiziții de mărfuri (materiale de construcții), operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate, furnizorii nelivrând mărfurile menționate în facturile fiscale emise către cele două societăți administrate de inculpat. Înregistrările de operațiuni comerciale fictive în evidențele contabile au avut drept consecință prejudicierea bugetului de stat cu suma de 2.016.248,2 lei, reprezentând TVA și impozit pe profit sustrase de la plată.

Magistrații Tribunalului Argeș, după judecare, constată încetat procesul penal pornit atât împotriva inculpatului, cât și a firmelor, în urma modificărilor legislative survenite și, astfel, a împlinirii termenului general de prescripție a răspunderii penale. Lasă, însă, de plată, sumele provenite din operațiunile de evaziune fiscală menționate și mențin măsurile asiguratorii instituite asupra bunurilor aparținând inculpaților.

Curtea de Apel Pitești: punct și de la capăt!

Așa cum se întâmplă uneori, magistrații Curții de Apel Pitești au fost de altă părere. Așa că, prin Hotărârea nr. 674 din 19 iunie 2023, instanța ”admite apelurile declarate de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL ARGEŞ, de inculpatul MIHAIL MARIAN, şi de partea civilă STATUL ROMÂN PRIN ANAF REPREZENTAT DE DGRFP PLOIEŞTI PRIN AJFP ARGEŞ, împotriva sentinţei penale nr. 393 din 08 decembrie 2022, pronunţată de Tribunalul Argeş în dosarul nr. 6780/109/2020. Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală şi dispune rejudecarea cauzei de către instanţa de fond, respectiv Tribunalul Argeş. ... Definitivă.”

Așadar, procesul va fi reluat de la zero. Vom reveni cu amănunte.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea