Decizie definitivă în dosarul „şpăgilor pentru adeverinţe medicale” de la Spitalul Județean Argeș

 

# O infirmieră a fost condamnată la 6 ani și 6 luni de închisoare

# Deși a primit o pedeapsă cu suspendare, doctorița Nicoleta Nistor lucrează în continuare la SJU Pitești

Pe 12 iunie, Curtea de Apel Pitești a dat sentința definitivă în cel mai mare dosar de corupţie, privind acordarea de concedii medicale fictive. Un număr de 50 de inculpați, dintre care cinci medici argeșeni, mai mulți angajați din sistemul sanitar și peste 30 de pacienți ai Spitalului Județean au fost judecați pentru trafic de influenţă, uz de fals, abuzuri, instigare, complicitate şi alte infracţiuni.

Fosta infirmieră Daniela Ionica Moca a fost condamnată definitiv la închisoare cu executare. Curtea de Apel Pitești i-a respins apelul, infirmiera fiind condamnată la trei ani și șapte luni de închisoare, fiind revocată și suspendarea unei alte pedepse pentru care aceasta a fost condamnată în 2015, urmând să execute în final 6 ani și 6 luni de închisoare. Inculpata a fost reținută, fiind încarcerată la Penitenciarul Târgșor.

Majoritatea inculpaţilor din dosar au primit pedepse cu suspendare. Au existat și persoane cărora instanța le-a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, iar alţii au fost achitaţi.

Investigația a început în anul 2017

Totul a început în septembrie 2017, când la Casa Județeană de Pensii Argeș au ajuns nişte dosare de pensionare pe caz de boală care păreau în neregulă. Instituția a cerut verificarea înscrisurilor medicale de către Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești. În urma controlului a rezultat că niciunul dintre documente nu era înregistrat în baza de date a spitalului sau în evidența medicilor a căror parafă se afla aplicată. În octombrie 2017, conducerea spitalului a formulat un denunț. Câteva luni mai târziu, în mai 2018, în urma unor percheziții domiciliare, două infirmiere de la Spitalul Județean, Ionica Daniela Moca și Gabriela Daniela Gheorghe, şi o îngrijitoare, Gazela Sandu, au intrat în atenția anchetatorilor.

În urma cercetărilor, s-a constatat că ele ar fi ajutat mai multe persoane să obţină în mod ilegal concedii medicale şi să întocmească dosare de pensionare pe caz de boală. Mergând pe fir, procurorii au ajuns și la medicul Nicoleta Nistor (foto) din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean. În ianuarie 2019, la Tribunalul Argeș era înregistrat un dosar uriaș cu 50 de inculpați, atât angajați din sistemul sanitar, cât și pacienți.

Deși a fost găsită vinovată, dr. Nicoleta Nistor va lucra în continuare la Spitalul Județean

În urma cercetărilor s-a constatat că cinci medici au fost implicaţi în reţeaua concediilor medicale false. Niciunul dintre aceştia nu a fost condamnat la închisoare cu executare. Nicoleta Nistor, medic primar în specialitatea medicină de urgență în cadrul SJU Pitești a primit 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată. Chiar dacă a fost condamnată definitiv, doctorița Nistor își va continua activitatea la Spitalul Județean Argeș.

„De la Biroul Executări Penale din cadrul Tribunalului Argeș nu am primit nicio înștiințare cu privire la angajata la care faceți referire. Chiar dacă Spitalul nu a fost parte în acest dosar, am fi fost informați, dacă decizia instanței o viza pe angajată. Astfel, persoana în cauză continuă să activeze în cadrul instituției”, ne-a precizat Cristina Cazacu, purtătorul de cuvânt al SJU Pitești.

Doctorului Sergiu Arman i-au fost prescrise faptele

Și alți medici argeșeni au fost implicați în rețeaua de eliberare a unor acte medicale, fără ca persoanele beneficiare să facă vreun consult. Pe firul investigației a picat și Sergiu Arman - medic primar ortoped la Centrul de Diagnostic Bălcescu și Spitalul Militar Pitești, la data săvârșirii faptelor. Deși acesta a fost condamnat în primă instanță la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, Curtea de Apel Pitești i-a înlăturat soluția de condamnare. Instanța a dispus încetarea procesului penal față de dr. Sergiu Arman, după ce a intervenit prescripția răspunderii penale.

„Înlătură soluția de condamnare a inculpatului Arman Sergiu la pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată, prev. de art. 321 alin.1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., cu toate consecinţele şi, în baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală comb. cu art. 16 lit. f Cod procedură penală şi art. 154 c.pen., dispune încetarea procesului penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual în formă continuată, prev. de art. 321 alin.1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen.”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

Alți trei medici s-au ales cu câte un avertisment din partea instanței.

Pedepsele primite de angajații din sistemul sanitar

Și alți angajați din sistemul sanitar argeșean au fost condamnați în dosarul „şpăgilor pentru adeverinţe medicale”.

- Îngrijitoarea Gazela Sandu, de la Spitalul Județean, a fost condamnată la 2 ani şi 9 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată și complicitate la cumpărare de influenţă;

- Gheorghe Cavaler, conducător auto la Spitalul Județean la data săvârșirii faptelor, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă și instigare la fals intelectual în formă continuată;

- Asistenta medicală Liliana David a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenţă în formă continuată și fals intelectual în formă continuată;

- Infirmiera Daniela Gabriela Gheorghe, de la Spitalul Județean, a fost condamnată la 1 an și 9 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență și instigare la fals intelectual în formă continuată;

- Deși fusese condamnată, în primă instanță, la un an și 4 luni de închisoare, la apel asistenta medicală Ioana Sandu a beneficiat de prescripția răspunderii penale, fiind încetat procesul penal de către instanță.

Articol realizat de Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea