Filarmonica Pitești va da angajaților banii din perioada în care au fost trimiși în șomaj tehnic

 

A venit nota de plată! Filarmonica Pitești este încă bântuită de greșelile trecutului. Conducerea instituției trebuie să plătească angajaților banii din perioada în care au fost trimiși în șomaj tehnic. Angajații au câștigat procesul pentru cele două luni din anul 2020 când au primit doar 75% din salariu. Curtea de Apel Pitești a stabilit, recent, că măsura luată de fostul manager al Filarmonicii, a fost una abuzivă și a admis, în parte, acţiunea Sindicatului Filarmonicii Pitești. Decizia instanței este definitivă!

Drepturi salariale, penalități și cheltuieli de judecată

Angajaţii Filarmonicii Piteşti au fost băgați în şomaj tehnic de către Jean Dumitrașcu, fostul manager, aproape două luni, în perioada stării de urgenţă, fiind singura instituţie de cultură din ţară care s-a aflat în această situaţie. A fost și unul dintre motivele care au dus la schimbarea fostului manager din funcție, mai ales că între orchestră și conducere nu a mai existat cale de împăcare. Angajații au contestat atunci decizia în instanță, iar pe 15 iunie 2023 Curtea de Apel Pitești le-a dat dreptate. Un număr de 32 de persoane urmează să primească diferențele de drepturi salariale cuvenite, sume care vor fi actualizate cu indicele de inflaţie. Filarmonica trebuie să le plătească angajaților și penalități, plus cheltuieli de judecată.

Decizia fostei conduceri a fost una abuzivă

O decizie luată în grabă în primăvara anului 2020 a ajuns să afecteze bugetul instituției la trei ani distanță!

„Admite apelul formulat de Sindicatul Filarmonicii Piteşti. Schimbă în parte sentinţa, în sensul că admite, în parte, acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâta Filarmonica Piteşti. Anulează în parte deciziile nr. 20/23.03.2020 şi 29/16.04.2020, în ceea ce priveşte dispoziţiile privind plata drepturilor băneşti cuvenite angajaţilor. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor diferenţele de drepturi salariale cuvenite, conform contractelor individuale de muncă, şi neachitate pe perioada 24.03.2020-14.05.2020, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflaţie, precum şi să plătească dobânda legală penalizatoare aferentă. Obligă pârâta la plata sumei de 4000 lei, cheltuieli de judecată, după reducerea onorariului de avocat, către reclamantul Sindicat. Menţine în rest sentinţa. Respinge cererea apelantului Sindicat, privind plata cheltuielilor de judecată efectuate în apel, ca neîntemeiată. Definitivă”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

Actualul manager a refuzat drepturile cuvenite

Din februarie 2021, Gabriel Niță a fost numit managerul Filarmonicii Pitești, iar neînțelegerile dintre angajați și conducere au luat sfârșit. Și actualul manager a fost printre cei care și-au cerut drepturile salariale în instanță pe cele două luni din 2020 când a fost băgat în șomaj tehnic. În cele din urmă, Gabriel Niță a renunțat de bună voie la ele, deși Curtea de Apel Pitești le-ar fi admis și pe acestea.

„Ia act ca reclamantul Niţă Gabriel renunţă la judecarea apelului formulat, în numele său, de Sindicatul Filarmonicii Piteşti”, se arată în hotărârea instanței.

”A fost decizia mea. Fiind actual manager al instituției nu îmi doresc să primesc bani din urmă. Să primească colegii, dacă instanța a decis așa, atunci e dreptul lor!”, a precizat Gabriel Niță, managerul Filarmonicii Pitești.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea