Primăria Pitești dorește achiziționarea „celularului” Închisorii Pitești cu 500.000 de euro

 

Consiliul Local Pitești a decis să-și exercite dreptul de preempțiune pentru o parte din „Închisoarea Piteşti”, deținută de firma Conarg SA. Este vorba despre „celularul” fostei închisori. Clădirea a fost scoasă la vânzare la prețul de 500.000 de euro, plus TVA. Urmează să se desemneze o comisie de negociere pentru cumpărarea imobilului. Mai mult, în curând, va fi publicat ordinul de clasare a întregului complex al Închisorii Pitești.

Ce vrea să facă municipalitatea cu imobilul

Primăria Pitești și-a manifestat intenția de a cumpăra un imobil care face parte din monumentul istoric Ansamblul Penitenciarului Pitești. Acesta se întinde pe o suprafață de 1932 mp, având un regim de înălțime de S+D+P+2E. De precizat că Direcția Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii nu și-a exercitat dreptul de preempțiune asupra imobilului menționat. La ședința de Consiliu Local Pitești de la sfârșitul lunii iunie 2023, consilierii locali piteșteni au votat, în unanimitate, exercitarea dreptului de preempțiune pentru imobilul intravilan, situat în Pitești, pe str. Negru Vodă nr. 30. Dacă va fi cumpărată, municipalitatea își dorește ca aceasta să fie folosită drept clădire de birouri, unde pot funcționa societăți din subordinea Primăriei. De asemenea, se dorește ca demisolul, precum și parterul, să devină spațiu muzeal.

„Am primit o adresă din partea celor de la Conarg pentru a ne exprima dreptul de preempțiune până la data de 1 iulie. Am fost acolo cu comisia de patrimoniu. Am văzut cum arată și clădirea, și terenul. Cred că e vorba de vreo 1900 mp. Și am propus exercitarea dreptului de preempțiune pentru a-l achiziționa”, a spus primarul Cristian Gentea.

În cadrul discuțiilor din Consiliul local Pitești, viceprimarul Gelu Tofan a propus ca Sergiu Rizescu (91 de ani), fost deținut politic, fost deputat și, în prezent, președinte al Asociației Deținuților Politici – filiala Argeș, să fie desemnat cetățean de onoare al municipiului Pitești.

În cadrul ședinței, a participat la discuții și Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești.

„Rolul nostru a fost acela de a aduce la cunoștința domnilor consilieri importanța pe care o are acest sit memorial nu doar la nivel local, ci național și internațional, dar, mai ales, importanța conservării acestei clădiri în întregime și atenția necesară în ce privește utilizarea ei, ținând cont de istoria sa încărcată și unică. Mai mult, ne-am exprimat deschiderea în a colabora cu Primăria Municipiului Pitești în a oferi expertiza noastră pentru ca acest loc să fie pus în valoare așa cum se cuvine, ținând cont și de mulțimea victimelor acestui penitenciar din perioada comunistă, de cele mai multe ori luptători anticomuniști din zona Argeș-Muscel, persoane care au refuzat colectivizarea, preoți, studenți, femei, oameni politici, elevi din grupuri anticomuniste”, a precizat Maria Axinte.

În locul clădirii se dorea construirea unui bloc de locuințe

Anul trecut, Conarg SA, firma care deține corpul de clădire cunoscut ca „celularul” fostei închisori, dorea să demoleze imobilul pentru a face un bloc de locuințe. Reprezentanții Memorialului Închisoarea Pitești, care dețin fosta clădire administrativă a închisorii Pitești, au aflat de această inițiativă și au început demersurile și solicitările la Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului pentru ca celularul fostei închisori Pitești să fie clasat monument istoric în regim de urgență. S-a făcut și o petiție online pentru salvarea Închisorii Pitești, care a fost semnată de mii de oameni. Fundația Memorialul Închisoarea Pitești chiar a transmis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Nicolae Ciucă și ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, în care le cerea să dispună, de urgență, finalizarea procedurii de clasare definitivă a întregului complex al fostei închisori Pitești din Pitești.

Maria Axinte: „Vom continua să luptăm pentru conservarea acestui sit”

Maria Axinte susține că, în curând va fi publicat și ordinul de clasare a întregului complex al Închisorii Pitești.

„Vă reamintim că au trecut mai bine de doi ani de când am cerut și ne-am zbătut pentru clasarea întregului complex al fostului penitenciar Pitesti ca monument istoric, spre protejarea acestui sit cu o importanță memorială mondială. Dosarul înaintat de Institutul Național al Patrimoniului, la care am contribuit cu documente, planuri, fotografii și multe alte informații a trecut de comisiile zonală și națională, astfel încât așteptăm cu nerăbdare publicarea ordinului de clasare.

Considerăm că achiziția de către Primăria Pitești a unei părți a clădirii fostei închisori Pitești este o oportunitate de a păstra memoria victimelor, de a face cunoscută istoria României aflată 50 de ani sub dictatura comunistă și de a dezvolta în continuare acest punct unic pe harta României și a orașului.

În condițiile în care urmează să fie finanțate mai multe proiecte de muzee ale comunismului prin PNRR, printre care câteva foste închisori care vor deveni muzee, fiind încurajați de decizia de înființare a unui fond de finanțare a proiectelor despre istoria comunismului la nivel european, România susținând oficial această propunere, de introducerea istoriei comunismului ca materie școlară, este absolut necesară punerea în valoare a fiecărei bucăți din clădirea fostei închisori din punct de vedere cultural, ca o șansă la cunoașterea și vindecarea trecutului și la recunoașterea meritelor tuturor celor care nu s-au lăsat zdrobiți de tăvălugul comunist. Vom continua să luptăm pentru conservarea acestui sit și pentru ca publicul să poată descoperi cu interes această parte cutremurătoare din istoria noastră recentă”, a conchis Maria Axinte, fondator Memorialul Închisoarea Pitești.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea