Afaceristul câmpulungean Mihai Bosoiu cere 2,5 milioane de lei pentru că a stat două luni în pușcărie

 

# Penitenciarul Mioveni, Spitalul Penitenciar Jilava și Statul Român – vinovații, în opinia lui Bosoiu

Omul de afaceri câmpulungean Mihail Bosoiu a fost trimis, recent, în judecată, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Bărbatul a mai fost condamnat definitiv, în septembrie 2022, la 6 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare cu executare, tot pentru evaziune fiscală. Afaceristul nu este închis, obținând eliberarea din motive medicale. Acum, cere 2,5 milioane de lei de la statul român pentru cele două luni în care a fost încarcerat

Mihail Bosoiu, în vârstă de 54 de ani, este patronul unei societăţi care avea ca obiect de activitate fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor de patiserie. În dosarul în care a fost trimis în judecată, inculpatul este acuzat că ar fi înregistrat în actele contabile ale societății sale, Mibos Project din Dragoslavele, cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale.

Faptele ar fi fost realizate în perioada 2012-2013. Inculpatul ar fi prejudiciat, astfel, bugetul consolidat al statului cu peste 600.000 lei.

Afaceristul ar fi beneficiat și de ajutorul oferit de alți trei inculpați, care nu au mai fost, însă, trimiși în judecată pentru că procurorii au clasat cauza, fiindcă a intervenit prescripția. De altfel, și fapta adusă în acuzarea lui Mihail Bosoiu ar urma să împlinească termenul de prescripție a răspunderii penale în luna septembrie a acestui an.

Inculpatul este acuzat că „în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, în calitate de administrator al SC Mibos Project SRL, acționând în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, a evidențiat în actele contabile ale societății cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni comerciale reale, constând în achiziții pretins provenite de la SC … SRL, atestate de 28 facturi fiscale, și SC … SRL, atestate de 34 facturi fiscale, modalitate prin care a adus un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în cuantum total de 603.851 lei, reprezentând TVA fără drept de deducere”, susțin procurorii în rechizitoriu.

Eliberat din motive de sănătate

Acesta a stat închis aproximativ 2 luni, iar în prezent este liber, din cauza stării sale de sănătate. Mihail B. nu s-a predat după sentinţă şi la 3 zile după ce a fost condamnat, a depus la Tribunalul Argeş o cerere de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale. În octombrie a fost încarcerat şi a fost dus la Spitalul Penitenciar Jilava. Judecătorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici. După ce raportul de expertiză a fost depus la dosar, în decembrie 2022, instanţa a hotărât eliberarea temporară. „Admite cererea … dispune întreruperea pe o perioadă de 6 luni a executării pedepsei de 6 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare”. În martie 2023, Mihail Bosoiu a depus la Tribunalul Argeş o nouă cerere, de prelungire a întreruperii executării pedepsei cu închisoarea. Judecătorii au făcut solicitare către INML în care au cerut să fie făcută o nouă expertiză medico-legală „care să stabilească dacă starea de sănătate a petentului-condamnat s-a ameliorat sau s-a agravat şi dacă poate executa pedeapsa privativă de libertate în regim de detenţie”. În mai 2023, un nou raport de expertiză a fost depus la instanţă de către INML Mina Minovici şi în baza acestuia judecătorii au prelungit cu încă 6 luni întreruperea executării pedepsei.

Proces nou, cu miză de 2,5 milioane de lei

În urmă cu puțin timp, afaceristul câmpulungean s-a adresat, și el, justiției. Obiectul cauzei: ”acțiune în răspundere delictuală, plata a 2.500.000 lei reprezentând prejudiciu moral şi material pentru tratamente inumane şi degradante suferite cu ocazia încarcerării în perioada 22.10 - 09.12.2022.”

Cei puși pe lista de pârâți, de Mihail Bosoiu, sunt: Penitenciarul Mioveni, Spitalul Penitenciar Jilava, Administrația Națională a Penitenciarelor și Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Argeş şi nu a primit, încă, un prim termen. Ținând cont de problemele – din ce în ce mai mari – din Justiție, probabil că judecarea acestuia va începe la anul. Vom reveni.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea