A început recuperarea prejudiciului de peste 23 de milioane de lei din dosarul „Publitrans”

 

În ultima ședință a Consiliului Local Pitești, din luna iunie, s-a aprobat hotărârea  privind achiziționarea de către Publitrans 2000 SA a unor servicii juridice. Se dorește punerea în executare a deciziei penale pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul numit chiar „Publitrans”. De la patru persoane fizice și două persoane juridice trebuie să se recupereze un prejudiciu de 23.279.706,03 lei. Fostul primar Tudor Pendiuc, oamenii de afaceri Gheorghe Văsâi și Constantin Scarlat, împreună cu cele două societăți ale lor Girexim Universal și CNCD SA, respectiv Emilian Nechita, fost director executiv în cadrul primăriei Pitești, sunt buni de plată.

De ce nu a apelat Publitrans-ul la consilierii săi juridici

Publitrans 2000 SA, societatea care efectuează transportul public local, a făcut astfel primul pas pentru recuperarea banilor. Va achiziționa servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare. Nu va apela pentru această acțiune la consilierii juridici ai societăți pentru a evita o posibilă incompatibilitate. Consilierii juridici au fost parte în procesul de la Curtea de Apel București, unul ca martor, celălalt ca avocat al unui inculpat în cauză.

La data de 5 mai 2023, Curtea de Apel București a soluționat definitiv dosarul nr. 10080/3/2015, admițând acțiunea civilă promovată de Publitrans 2000 SA și obligând în solidar pe numiții Pendiuc Tudor, Văsâi Gheorghe (în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC Girexim Universal S.A.), Scarlat Constantin (în solidar și cu partea responsabilă civilmente SC CNCD SA) și Nechita Emilian  (numai până la concurența sumei de 21.710.406,06 lei) la plata sumei de 23.279.706,03 lei reprezentând prejudiciu, cu care societatea s-a constituit parte civilă. La această sumă de mai adaugă 30.000 lei - cheltuieli de judecată.

„Având în vedere obiectul și complexitatea deosebită a cauzei, precum și faptul că dl. Tutunaru Florică, consilier jurdic în cadrul societății Publitrans 2000 SA, a avut calitatea de martor în dosarul nr. 10080/3/2015, iar dna. Mateescu Raluca Mihaela, tot consilier juridic în cadrul societății Publitrans 2000 SA, a avut calitatea de avocat al unei persoane trimise în judecată în dosar…, considerăm că este necesară achiziționarea de servicii de consultanță juridică în vederea punerii în executare a Deciziei penale definitive mai sus menționate, motiv pentru care vă rugăm să inițiați un proiect de hotărâre privind achiziționarea de către Publitrans 2000 SA a unor servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare care să fie supus spre analiză și aprobare Consiliului Local al Municipiului Pitești”, se arată în solicitarea făcută de Manuel Rotaru, directorul general al Publitrans, către Primăria Pitești.

Consilierii locali piteșteni au votat, în unanimitate, proiectul. Urmează ca Publitrans să angajeze avocat și executor pentru recuperarea prejudiciului de peste 23 de milioane de lei.

Amintim că, la începul lunii mai 2023, Curtea de Apel București a dat sentința definitivă în dosarul „Publitrans”. Tudor Pendiuc - fostul primar al municipiului Pitești și oamenii de afaceri Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi au fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare.

Alex Vlaicu

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea