Independenţa Statelor Unite ale Americii, Ziua Naţională a Franţei și Regina Maria - Istorie și destin, trei inedite expoziții la Biblioteca Județeană Argeș

 

În această săptămână, trei expoziții inedite și de interes pentru publicul larg, sunt organizate la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș.

Astfel, primele două expoziții sunt dedicate sărbătoririi Independenţei Statelor Unite ale Americii și Zilei Naţionale a Franţei. În vitrinele din holul central al instituției sunt expuse lucrări generale, albume, atlase, enciclopedii, reviste referitoare la istoria Statelor Unite ale Americii și a Franței, toate acestea fiind din fondul propriu de carte al Bibliotecii Judeţene Argeş.

 

Pe 4 iulie s-au împlinit 247 de ani de la Proclamarea Independenţei Statelor Unite ale Americii. Pentru a marca acest moment, ca în fiecare an, Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş a organizat o expoziție dedicată acestei sărbători a S.U.A. O mare parte din spaţiul expoziţional îl ocupă portretele preşedinţilor americani, dar şi informaţii legate de activitatea lor din perioada mandatelor. Statele Unite ale Americii au avut, până acum, 46 de preşedinţi.

Din 1789, când George Washington a fost ales în unanimitate de Colegiul electoral şi până în 2021, când Joe Biden i-a succedat la conducerea Statelor lui Donald Trump, fiecare dintre aceştia au scris într-un fel sau altul istoria S.U.A.

Totodată, cu prilejiul ”Zilei Naționale a Franței” (în franceză La Fête Nationale), sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie, este organizată o expoziție tematică care marchează acest moment istoric. Ziua Naţională a Franţei, instaurată în anul 1880, celebrează cele două evenimente care au marcat istoria modernă a Franţei, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei. Pentru orice francez, ziua de 14 iulie are o semnificație deosebită, cu o puternică încărcătură emoțională, sărbătorită cu entuziasm si patriotism în fiecare an. La Paris are loc tradiționala defilare militară pe Champs-Elysées. De asemenea, seara și noaptea, orasul este puternic iluminat și se aprind artificii multicolore. Expozițiile sunt realizate de bibliotecara Dumitru Sabina, putând fi vizitate zilnic, în perioada 4 – 16 iulie.

Cea de-a treia expoziție, denumită ”Regina Maria - Istorie și destin”, poate fi vizionată zilnic, în holul de la etajul al II-lea al Bibliotecii Județene Argeș, începând cu data de 3 iulie și până la finele lunii septembrie. Expoziția este dedicată Reginei Maria a României, comemorând cei 85 de ani de la moartea sa (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia – d. 18 iulie 1938, Castelul Pelișor, Sinaia, Regatul României). Sunt expuse facsimile din revistele fondului secției Presă și Legislație: ”Vatra” (1939), ”Gazeta noastră ilustrată” (1922), ”Realitatea ilustrată” (1929, 1935, 1936) și ”Ilustrațiunea română” (1929). Expoziția este realizată de bibliotecara, Cristina Manu.

ADRIAN COMAN


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea