Scriitorul Octavian Sachelarie - cu cărțile pe masă!

 

Dialogul cu tema „Mai avem nevoie de literatură și de biblioteci?”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, l-a avut, săptămâna trecută, ca invitat, pe sociologul Octavian Mihail Sachelarie.

„De această dată l-am invitat pe fostul manager al Bibliotecii Județene Argeș «Dinicu Golescu», domnul Octavian-Mihail Sachelarie, specialist în sociologia comunicării, cadru universitar, recent ales în Consiliul de conducere al Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România.” – Jean Dumitrașcu.

 

Discuția s-a concentrat pe viața personalității menționate mai sus, despre literatură și despre rolul bibliotecii în lumea de ieri și de astăzi.

 

Octavian Sachelarie s-a născut la Topoloveni, într-o familie cu puternice tradiții, familie cu membri ce au marcat puternic spiritualitatea argeșeană.

Preoți, învățători, notari, profesori – printre care poate fi evidențiată personalitatea lui Corneliu Sachelarie, un intelectual rasat, activist cultural care a publicat, în foileton, prima monografie a Topoloveniului (Târgu Cârcinov), în revista Muscelul nostru, în anii 30.

”Șansa mea a fost să mă nasc într-o asemenea familie, o familie în care nu lipseau cărțile. Care cărți mi-au fost prieteni de nădejde toată viața. Am parcurs studiile preuniversitare în Topoloveni, cu învățători și profesori extraordinari. Apoi, am plecat spre Capitală, la Facultatea de Sociologie.” - Octavian Sachelarie

Au urmat 43 de ani în Biblioteca Județeană Argeș, dintre care 18 ani ca manager. Au urmat numeroase volume scrise și o vastă activitate culturală, a urmat o carieră în mediul universitar.

Care este viitorul bibliotecii?

Octavian Sachelarie: ”Dezvoltarea bibliotecilor (publice) româneşti este esenţial legată, pe termen mediu şi lung, de diversificarea permanentă a serviciilor oferite comunităţii, în strânsă legătură cu nevoile şi interesele utilizatorilor şi a publicului potenţial. Dacă la ora aceasta, mai puţin de 10% din populaţia României utilizează bibliotecile publice, acest lucru se datorează şi numărului redus de servicii oferite, dar şi necunoaşterii cererii de astfel de servicii la nivelul comunităţii deservite. Efortul de redefinire a rolului şi funcţiilor bibliotecilor publice româneşti este complex, necesitând atât politici adecvate, cât şi dorinţa de schimbare, atât în interiorul cadrului instituţional (bibliotecar), cât şi din exteriorul său. În opinia noastră, biblioteca, bibliotecarul vor continua să existe indiferent de formele lor de evoluţie. În fond, dorinţa de INFORMARE ŞI CUNOAŞTERE va fi caracteristica esenţială a unei lumi a viitorului, iar o BIBLIOTECĂ A VIITORULUI va îndeplini cu prisosinţă o asemenea misiune.”

Concluzia care s-a desprins, după două ore frumoase (două ore în care, în sala Ars Nova a Centrului Cultural, nu s-a mișcat nimeni de pe scaun), a fost că, desigur, mai avem nevoie de lectură și de biblioteci, poate acum chiar mai mult decât înainte. Cuvinte frumoase pentru întreaga carieră culturală a omului Octavian Sachelarie au avut, printre alții, și Filofteia Pally, Sorin Mazilescu, Cornel Popescu.

Întâlnirea cu scriitorul Mihail Sachelarie s-a încheiat cu promisiunea unei reîntâlniri. Sunt atât de multe de spus!...

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea