Filmul „Experimentul Pitești” va fi proiectat la Cinematograful „București”

 

# Va fi prezentă și regizoarea Victoria Baltag

În Pitești, pe data de 16 iulie, se va încheia turneul național destinat filmului „Experimentul Pitești, realizat de regizoarea Victoria Baltag. Filmul va fi proiect, de la ora 18:00, la Cinematograful „București”. Evenimentul aduce în premieră pentru spectatori și mai multe exponate care au aparținut studenților trecuți prin experimentul de la Pitești, dar și lucrări de artă sau obiecte din timpul filmărilor lung-metrajului.

 

Proiecția specială va avea loc în prezența regizoarei Victoria Baltag, care va prezența detalii și despre expoziția proiectului ’’Experimentul Pitești’’. Expoziția tratează trei subiecte importante legate de lung-metraj. Între exponate vom găsi ceasul folosit de Ion Caramitru, scenariul lung-metrajului, fotografii de la filmări, scaunul de tortură. Adiacent, expoziția aduce spre interes trei lucrări semnate Fag Negrescu, studentul închis la Pitești, care după eliberare a pictat ceea ce a văzut în închisoare. Un alt obiect de mare valoare este cerga purtată de către Constantin Merisca în anii de detenție, exponat oferit regizoarei ca donație. Constantin Merisca este unul dintre studenții care a trecut prin închisoarea de la Pitești.

 

Lung-metrajul este considerat un film document, un film testament, un film manifest şi un film semnal de alarmă. Filmul a ajuns la lumină după 12 ani de muncă benevolă, cu aportul a 120 de actori și peste 800 de oameni în spatele camerei.

„Acest eveniment special este și ultimul din sezonul I pe 2023 al turneului național destinat acestui proiect. Amintim cu amabilitate că am început acest turneu într-o zi de sâmbătă, 18 martie, tot la 18:00, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, un loc-cheie, extrem de reprezentativ pentru filmul nostru. Iată că acest turneu se încheie de asemenea într-un loc-cheie, anume orașul Pitești, oraș unde între 1949-1952 cei mai buni tineri din România au trecut prin fenomenul de re-educare prin tortură. Pe această cale anunțăm cu bucurie că anul acesta, până la această dată, am înregistrat peste 5000 de spectatori români care au luat parte la evenimentele noastre. Ne bucurăm de public avizat, promotor al culturii și educației românești, mulțumim!”, susține regizoarea Victoria Baltag.

Întregul eveniment se va desfășura la Cinematograful „București” în regim special și în scop caritabil, pe durata a 1h și 40 de minute. Va fi și o sesiune Q&A cu realizatorii filmului. În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, îl veți putea vedea și pe Ion Caramitru, susținător al acestui proiect.

„Lung-metrajul despre Experimentul Pitesti este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. (...) Am realizat acest film pentru a oferi educație, informare și arta, pentru a cunoaște trecutul, pentru a învăța din el și pentru a nu permite niciodată să se mai întâmple asemenea atrocități. Mai mult decât atât, Edmund Burke spunea „Singurul lucru necesar pentru că răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic”, așadar, eu cred că oamenii buni trebuie să acționeze împotriva triumfului răului și asta am făcut noi prin acest proiect. Acesta este primul și singurul film despre fenomenul reeducării, un film-document care tratează o poveste adevărată bazată și pe mărturiile familiilor celor care au murit sub torturi fizice și psihice între 1949-1952. Este un film de interes internațional pentru că dezvăluie un adevăr despre fenomenul de reeducare care s-a întâmplat în toate țările de sub URSS și se întâmplă și astăzi, din păcate”, a mai spus Victoria Baltag.

A.V.

Foto: imaginile sunt de la filmările lung-metrajului document „Experimentul Pitești”, 2015

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea