Povestea elevului argeșean care a obținut patru medalii de aur și una de argint la matematică, în 2023

 

David Vlad Marghidan, elev al Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Pitești, a obținut medalia de aur, la sfârșitul lunii iunie, la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori din Tirana (Albania). Tânărul argeșean, în vârstă de 15 ani, a fost liderul lotului național al României. A fost a patra medalie de aur obținută în acest an școlar.

”Este un rezultat de care m-am bucurat foarte mult. A fost o onoare pentru mine că am facut parte din Lotul Olimpic al României de Juniori și că împreună cu colegii mei am reprezentat România la această competiție de nivel internațional”, mărturisește David.

A intrat direct la liceu

David Marghidan este proaspăt absolvent al clasei a VIII-a. Faptul că a obținut în 2022 premiul I la Olimpiada Națională de Matematică i-a permis acestuia să se înscrie la orice liceu, cu profilul matematică - informatică sau științele naturii, fără susținerea Evaluării Naționale, mai ales că aceste probe au avut loc cu o săptămână înainte de Olimpiada Balcanică. Din toamna acestui an, David va fi elev la un important liceu din Capitală. ”Începând cu clasa a IX-a voi merge la Liceul Internațional de Informatică din București. Cred că este un mediu foarte bun în care să-mi dezvolt abilitățile”, mai spune David.

Tânărul este cu gândul spre viitorul său încă de acum. ”Îmi doresc să acumulez cât mai multe cunoștințe în acest domeniu... Alături de matematică, îmi plac informatica și fizica și aș vrea să mă pregătesc și în aceste domenii. Cel mai probabil cariera viitoare ar trebui să fie în această direcție... Cred că aș vrea să lucrez în cercetare, dar vom vedea...”, susține elevul.

An de aur pentru David

Anul școlar 2022-2023 a fost pentru tânărul argeșean, originar din comuna Budeasa, unul de excepție. A obținut patru medalii de aur și una de argint, toate la concursurile de matematică.

”Da, a fost un an foarte bun pentru mine. În plus față de medalia de aur de la Balcaniada de Juniori, am obținut medalia de aur și premiul II la Olimpiada Națională de Matematică desfășurată la Brașov, premiul I și medalie de aur la Concursul național Upper School, Premiul I la Olimpiada Județeană de Matematică. Tot anul acesta am obținut Premiul I si Medalie de aur la Concursul Stelele Matematicii Juniori. De asemenea, am obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Zhautykov – Kazakhstan, concurs desfășurat în sistem online pe perioada a două zile”, spune tânărul.

Rezultatele obținute l-au motivat să se pregătească și mai bine

Pasiunea sa pentru matematică a fost dezvoltată încă din clasele primare, când a obținut primele premii, fiindu-i îndrumați pașii de către doamna învățătoare.

”Părinții au descoperit că pot face cu usurință operații matematice cu un grad de dificultate mai ridicat față de nivelul vârstei și m-au încurajat și susținut în acest sens. La ciclul primar d-na învățătoare Mihaela Enita a văzut vă am potențial astfel că începând cu clasa a II-a m-a înscris la multe concursuri de matematică. Cred că primul moment în care am crezut că pot face performanță a fost când am participat la Concursul Național LuminaMath, pe clasa a II -a, unde am obținut Premiul I și participarea în Tabăra Națională de matematica desfășurată la Potigrafu, în Ploiești. Faptul că am obținut rezultate bune în mod constant m-a motivat să mă pregătesc și mai intens”, susține tânărul.

”Am simțit că fac parte dintr-o școală care susține și promovează performanța”

David are cuvinte de laudă și față de profesorii săi de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Pitești.

”Dl. profesor Marian Haiducu (profesor de matematică și director al unității școlare n. red.) m-a sustinut pe tot parcursul gimnaziului. Un lucru important a fost si faptul ca am avut sustinerea profesorilor de la Școala Mihai Eminescu și în special a d-nei dirigintă Marinela Badea. Am simțit că fac parte dintr-o școală care susține și promovează performanța”, a spus David.

Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” - rezultate de excepție la nivel internațional

Cea de-a 27-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori s-a desfășurat în 2023 în Tirana, capitala Albaniei. România a fost reprezentată de șase elevi de clasa a VIII-a. În urma rezultatelor extraordinare obținute de lotul olimpic român, țara noastră s-a clasat pe locul doi, la șapte puncte față de Turcia, în clasamentul general pe națiuni.

Au obținut medalie de aur: Matei Neacșu (Liceul Internațional de Informatică, București), Iancu-Ioan Sandea (Colegiul Național ”Emil Racoviță”, Cluj-Napoca) și David Vlad Mărghidan (Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, Pitești). Medaliile de argint au fost aduse de Andrei Șună și Sara Lorena Berghea, iar cea de bronz de Ioana Stroe, cei trei fiind elevi ai Liceului Internațional de Informatică.

A fost pentru a treia oară consecutiv când un elev de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Pitești obține un rezultat de excepție la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. În afară de medalia de aur obținută de Vlad Marghidan în acest an și Emanuel Mazăre, fost elev al unității școlare, a obținut la acest concurs internațional medalia de aur în 2021 și medalia de argint în 2022.

Zeci de premii și medalii obținute la gimnaziu

În afară de cele patru medalii de aur și una de argint câștigate în acest an școlar, David Marghidan a câștigat și în anii trecuți numeroase concursuri atât la nivel național, cât și internațional.

2021/2022:

Calificare în Lotul Olimpic restrans de Juniori – Matematica, Bucuresti, 2022

Premiul I și medalia de aur, Olimpiada Naționala de Matematică, Iași, aprilie 2022

Premiul I, Olimpiada Judeteana de Matematică, Argeș, martie 2022

Premiul II și medalia de aur, Concursul ,,Upper School’’, online, martie 2022

Mențiune și medalia de argint, Concursul ,,Stelele matematicii’’, București, decembrie 2021

2020/2021:

Premiul I și medalia de aur, Olimpiada Națională ,,Gazeta Matematică’’, etapa II, online, martie 2021

Premiul I și medalia de aur, Concursul ,,Upper School’’, online, martie 2021

Premiul I și Tabara Națională, Concurs Național ,,LuminaMath” online, noiembrie 2020

2019/2020:

Premiul I, Etapa finala a concursului ,,Gazeta Matematică și Viitorii Olimpici.ro’’,

Premiul I, Olimpiada Natională de Matematică, etapa locală, februarie 2020

Mentiune, Olimpiada Natională de Lingvistică ,,Solomon Marcus’’, faza judeteană

Premiul II, Concursul Județean ,,Dan Barbilian’’, decembrie 2019

Premiul I și Tabara Națională, Concurs Național ,,Luminamath’’, noiembrie 2019

Premiul I, Concursul Județean ,,Caleidoscop Matematic’’, noiembrie 2019

Premiul I, Concursul Judetean ,,Gheorghe Cenuse’’, noiembrie 2019

Premiul III, Concursul Județean de creație în Limba Engleză ,,Viitorul începe azi – The Future Starts with us”, noiembrie 2019.

Alex Vlaicu


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea