Așezământ Social-Filantropic sfințit la Turculești

 

În Duminica a IV-a după Rusalii, parohia Turculeşti din comuna argeșeană Călineşti, protopopiatul Topoloveni, a îmbrăcat haine de sărbătoare. Credincioșii din această localitate, dar și din alte zone ale județului Argeș, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul. Au fost așezate și dăruite, spre închinare, Moaștele Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel și ale Sfântului Pantelimon.

După oficierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba de sfințire a noului Așezământ Social-Filantropic închinat ,,Sfântului Voievod Ștefan cel Mare”. Acesta a fost construit în curtea bisericii parohiale pentru buna desfășurare a activităților sociale și culturale din cadrul acestei comunități. Această lucrare a fost realizată cu ajutorul Consiliului Județean Argeș, a primăriei Călinești și a unor sponsori din mediul privat și cuprinde:

- cantină socială,

- bibliotecă

- sală de cursuri

- cabinet medical

- 6 camere de locuit de câte 2 persoane (copii)

- capelă

- bucătărie.

Biserica din Turculeşti poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae, fiind construită în anul 1872.

Din anul 2007, actualul preot paroh, părintele Bologea Cosmin, ajutat de enoriaşii parohiei, a desfășurat o bogată activitate pastorală și administrativă, împlinită, zilele acestea, prin construcția noului Așezământ Social- Filantropic.

Preot Cosmin Bologea: ”S-a așezat Hristos la masă cu toți cei dragi Bisericii noastre. Un moment prielnic pentru comunitatea noastră, pentru a-și spune păreri, impresii, chiar și judecăți...dar un moment frumos de împăcare. Masa întotdeauna a unit oamenii. Luarea mesei în familie este un izvor de bucurie și comuniune. O comunitate creștină este asemenea unei familii mari. La agapa care a însoțit Sf. Liturghie, am văzut o familie... o familie cu peste 270 de membri. O familie care a înțeles ce înseamnă o jertfă, o rugăciune și o masă caldă. Plec genunchii, în puțina mea rugăciune, și mulțumesc celor ostenitori, celor rugători, celor binefăcători dar și celor prezenți căci numai așa au arătat că pot purta în inima lor o inimă de un preot nevrednic de multe binefaceri.

Acest Centru reprezintă o alternativă pentru

- copiii care se afla în situații socio economice grave,

- copiii care provin din familii defavorizate,

- familii monoparentale,

- bătrânii care nu își permit un control medical,

- copiii care nu găsesc nici o alternativă de a petrece timpul liber, de a efectua lecțiile.

Conștienți fiind ca principala amenințare din ziua de azi este aceea de risc major al degradării comportamentului copiilor de școală și în general al tineretului (abandon, însingurare, înstrăinare, individualism, etc) dar și de riscul înmulțirii cazurilor de acțiuni antisociale în rândul lor, al copiilor, din cauza lipsei unui loc de socializare și integrare socială, acest CENTRU va veni în sprijinul lor, benevol. De aceea ne dorim să apropiem copiii și tinerii de Biserică si învățăturile ei dar și de desfășurarea de activități cu caracter formativ si recreativ, ca suport de transmitere a unor modele de învățare și socializare (grupe de cateheze, cercuri de informatică, literatură, pictură, muzica, folclor, etc) dar și de formare a unor deprinderi religios morale.

Acest proiect este de la oameni pentru oameni și prin oameni, și vom lucra cu timp și fără timp ca să îl împlinim. De aceea, apelăm la milostenia inimii fiecăruia, de a pune o secundă din infinitul milosteniei sufletului sau la împlinirea acestui vis.”


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea