Un angajat de la Agenția pentru Protecția Mediului, condamnat pentru delapidare

 

# A furat bani din încasări

Un consilier de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Argeș a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru delapidare și fals intelectual. Inculpatul a luat bani din încasările instituției şi a făcut plăţi nereale către Trezorerie.

Dragoș B., fost angajat la APM Argeș, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul. Pe 27 iunie 2023, Judecătoria Pitești a admis acordul și l-a condamnat pe inculpat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea instanței nu este definitivă.

Bărbatul a fost angajat, în perioada octombrie 2016 - septembrie 2018, în cadrul APM Argeș pe funcţia publică de execuţie de consilier, clasa I, grad principal, în domeniul financiar-contabilitate. Acesta efectua operaţiuni de casierie la sediul instituţiei, încasa tarifele de mediu de la persoanele fizice şi juridice și întocmea registrele de casă.

Conform acordului de recunoaștere a vinovăției, inculpatul şi-a însuşit în interes personal, în perioada 2017-2018, suma de 65.530 lei, plus bonuri de carburant în valoare de 2.500 de lei.

„În aceleaşi împrejurări, inculpatul a falsificat registrele de casă întocmite, prin atestarea unor date necorespunzătoare adevărului, în sensul că nu a înregistrat corect în registrul de casă sumele încasate şi înscrise în chitanţele emise către diferiţi agenţi economici si persoane fizice şi a menţionat plăţi nereale către Trezorerie”, susțin procurorii.

Inculpatul a achitat prejudiciul

Neregulile au fost descoperite pe parcursul anului 2018 când angajatul a fost înlocuit din funcție, pentru câteva zile, de către un alt consilier. Conducerea APM Argeș afost înștiințată, iar aceasta a dispus constituirea unei comisii interne pentru evaluarea activităţii inculpatului, privind operaţiunile de încasări şi gestiune. În cele din urmă au fost dezvăluite o suită de ilegalități.

Bărbatul a recunoscut în faţa comisiei interne că şi-a însuşit bani din încasările zilnice, dar și două carnete de bonuri valorice de carburant auto. În cele din urmă, a achitat în totalitate prejudiciul creat.

Instituția a depus plângere penală împotriva angajatului. În septembrie 2018, prin decizia directorului executiv al APM Argeș, Cristiana Surdu, s-a dispus încetarea raportului de serviciu al inculpatului, prin acordul părţilor.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea