Șase persoane, trimise în judecată de DNA Pitești pentru fapte de corupție

 

# Afacerist judecat pentru că a depus o expertiză semnată de un inginer mort

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată a șase inculpați, în trei dosare, pentru infracțiuni de corupție. Aceștia sunt acuzați că au obținut pe nedrept fonduri europene. Cauzele se judecă la Tribunalul Argeș.

A depus în cadrul unui proiect o expertiză falsă

Gheorghe June, administratorul unei societăți comerciale, a fost trimis în judecată pentru că a depus în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Argeș o expertiză falsă. S-a descoperit că inginerul care semna raportul de expertiză era mort la data emiterii documentului. Este vorba despre proiectul care vizează reabilitarea Palatului Administrativ, sediul CJ Argeș.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarele: „La data de 27 iulie 2017, în contextul implementării și derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile „Creșterea eficienței energetice a Palatului Administrativ, situat în Pitești - Piața Vasile Milea, județul Argeș”, inculpatul ar fi înaintat Consiliului Județean Argeș un raport de expertiză tehnică, fals (inginerul care l-a întocmit era decedat la momentul respectiv), înscris pe care angajații instituției publice menționate mai sus, fără vinovăție, l-ar fi trimis ulterior autorității contractante (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice).

Aceste demersuri au avut ca urmare obținerea pe nedrept de către inculpat a sumei totale de 46.400 lei din bugetul Uniunii Europene”.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constiuit parte civilă

A folosit documente false pentru a obține fonduri pentru construirea unei pensiuni

Trei inculpați, persoane fizice, au fost trimiși în judecată de DNA Pitești după ce au obținut ilegal fonduri europene pentru construirea unei pensiuni agroturistice. De asemenea, în acest caz, un alt inculpat a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta a primit o pedeapsă de 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

„În perioada 2014 - 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile - „Construire centru de agrement, pensiune agroturistică, împrejmuire, anexe, racord electric”, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane, cercetate în prezenta cauză, ar fi folosit în relația cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false, inexacte și incomplete, ce ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 826.674 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Au depus aproape 50 de documente false pentru a obține fonduri europene

Alți doi inculpați, persoane fizice, au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale aproape 50 de documente false pentru a obține fonduri nerambursabile.

„În perioada 2020 - 2023, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) 47 de documente în care erau consemnate date false (facturi, raport de execuție, declarații etc.) pentru a dovedi îndeplinirea condițiilor de eligibilitate în cadrul Măsurii M8/2B/2B –„Sprijin pentru tinerii fermieri”. Acționând în această manieră, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 139.905 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

A.F.I.R. s-a constituit parte civilă în cauză.În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea