Familia inspectorului de la Urbanism a ridicat o uriașă „anexă gospodărească”, la doi pași de râul Doamnei

# Soțul, care lucrează la Compartimentul Urbanism, a redactat autorizația de construire pentru soție # Terenul a fost achiziționat de la comuna Corbi în 2018 # „Am luat terenul pe numele soției”, spune inspectorul principal Daniel Moisescu

Am primit la „poșta redacției” mai multe reclamații cu privire la activitățile desfășurate de angajații Primăriei Corbi. După ce contabila a fost trimisă în judecată, la sfârșitul anului 2022, fiind acuzată că a virat 1,5 milioane de lei, timp de cinci ani, către societatea administrată de către fiica sa, se pare că, între timp, s-a deschis „cutia pandorei” în comuna Corbi.

„Atitudine în Argeș” a primit o serie de documente de la mai mulți cetățeni din localitatea Corbi, care atrag atenția asupra unor posibile ilegalități, susțin ei, ale unor angajați din cadrul Primăriei. În anul 2018, comuna Corbi a scos la licitație publică în vederea vânzării, trei terenuri intravilane. Două dintre ele, un teren în suprafață de 312 mp – categoria de folosință fânețe și un alt teren în suprafață de 451 mp – categoria de folosință neproductiv, ambele situate în punctul „La Punte” din intravilanul comunei Corbi, au fost achiziționate de către soția lui Daniel Ionuț Moisescu, inspector principal la Primăria Corbi, în cadrul Compartimentului Urbanism. De altfel, soția sa ar fi fost unicul ofertant.

 

Ulterior, după achiziționarea terenurilor și alipirea lor, funcționarul public i-ar fi emis soției sale o autorizație de construire pentru o anexă gospodărească, care era formată din două demisoluri, parter și un etaj. Deși pe terenul respectiv nu exista nicio construcție înainte, iar terenul se afla foarte aproape de râul Doamnei. Între timp, anexa gospodărească a devenit spațiu comercial, fiind închiriată pentru un magazin „La Doi Pași”.

„Nu am cumpărat pe numele meu. M-am gândit că o să iasă discuții”

Am discutat despre acest subiect și cu Daniel Ionuț Moisescu, inspector principal la Primăria Corbi în cadrul Compartimentului Urbanism. Acesta ne-a spus cum a achiziționat soția sa terenul și cum s-a emis autorizația de construire pentru o anexă gospodărească, care este aprig contestată de o parte dintre locuitorii comunei.

„Lucrez la Primărie. Sunt la Urbanism, dar nu am cumpărat pe numele meu. M-am gândit că o să iasă discuții. Am luat terenul pe numele soției. S-a făcut acolo licitație și l-a luat ea”, a precizat Daniel Moisescu pentru „Atitudine în Argeș”.

A dat-o în bâlbâieli, câteodată el e proprietarul, altă dată e soția

Dar trebuie înțeles, că așa e în familie. Ce e al soției e și a soțului! Angajatul Primăriei Corbi a completat apoi: „Eu am cumpărat un teren. Nu eu, v-am zis! Soția a cumpărat un teren prin 2018 cred, prin licitație publică. Era o râpă. Era cel mai rău teren, un loc de gunoaie. Nu știam atunci ce o să fac pe terenul ăsta. Eu l-am luat cu gândul că poate prind niște fonduri și fac o spălătorie. Așa m-am gândit inițial. (…) Nu s-a făcut spălătorie pentru că nu s-a aprobat. Am vrut să aplic pentru un start-up. În 2018 habar nu aveam ce o să ajungă acum. Era prea aproape de râu, era terenul vai de capul lui. M-am dus la proiectant. S-a făcut un proiect. Dacă e o problemă înseamnă că proiectantul m-a învățat prost. S-a făcut proiect, semnat, ștampilat. S-a luat autorizație pe numele soției, nu e pe numele meu”.

„Trebuia să o înscrie cineva, cine să o înscrie? Dacă de aici trebuie și eu răspund de treaba asta!? ”

De precizat că s-a luat autorizație de construire pe terenul respectiv pentru „anexă gospodărească”, formată din D1+ D2+P+1E și împrejmuire teren, având o valoare estimată la momentul construirii de 82.163 lei, după cum reiese din documentele puse la dispoziție de cetățenii comunei Corbi.

Conform Anexei Nr. 2 din Legea 50/1991, prin anexe gospodăreşti se înțeleg: „Construcţiile cu caracter definitiv sau provizoriu, menite să adăpostească activităţi specifice, complementare funcţiunii de locuire, care, prin amplasarea în vecinătatea locuinţei, alcătuiesc împreună cu aceasta o unitate funcţională distinctă. În categoria anexelor gospodăreşti, de regulă în mediul rural, sunt cuprinse: bucătării de vară, grajduri pentru animale mari, pătule, magazii, depozite şi altele asemenea. În mod similar, sunt asimilabile noţiunii de anexe gospodăreşti şi garajele, serele, piscinele şi altele asemenea”.

De asemenea, pot fi și anexe gospodăreşti ale exploataţiilor agricole, iar acestea sunt: „Construcţiile situate în zone izolate în extravilan şi îndepărtate de localitatea de reşedinţă a lucrătorilor agricoli, menite să adăpostească maşini agricole, utilaje, mici ateliere, scule, alte bunuri ale acestora, inclusiv animale, precum şi spaţii pentru cazare temporară pe timpul campaniilor agricole.

În continuare, vă relatăm discuția dintre redactorul publicației „Atitudine în Argeș” cu Daniel Moisescu, inspector principal la Primăria Corbi în cadrul Compartimentului Urbanism:

Jurnalist: Cine a emis autorizația de construire pentru această anexă gospodărească?

Daniel Moisescu: Primăria Corbi!

Jurnalist: Deci nu ați fost dumneavoastră? Ați spus că lucrați la Urbanism, de asta vă întreb!

Daniel Moisescu: Da, da. Dar ce am făcut? Soția nu are și ea dreptul?

Jurnalist: Există cumva vreo incompatibilitate în acest sens, să dați dvs autorizație de construire soției? Vă întreb pentru că dvs. lucrați în domeniu și ar trebui să știți mai bine.

Daniel Moisescu: …Am considerat că este soția, este totul legal… Soția nu are și ea dreptul?

Jurnalist: Dumneavoastră ați emis autorizația din partea Primăriei?

Daniel Moisescu: Da, trebuia să o redactez. Eu lucrez cu programul acolo. Dar cine să o redacteze, să o înscrie, să o bage în program? Mi-am luat hotărâre, mi-am luat proiect, mi-am luat avize, mi-am luat tot ce trebuie! Trebuia să o înscrie cineva, cine să o înscrie? Să mă duc la Pitești? Dacă de aici trebuie și eu răspund de treaba asta!?

Jurnalist: În declarație de avere a dvs apare și acest teren de 763 mp. Se menționează că 50% este al soției, presupun că jumătatea cealaltă este a dvs.

Daniel Moisescu: E pe numele soției tot! Am întrebat pe dl secretar sau pe dna juristă și mi-a spus că așa se trece, 50% partea mea. Nu e pe numele meu, v-am zis. Și a zis jumătate că sunt căsătorit, în ideea asta. Titularul la asta nu sunt eu, e soția.

Întrebat cum a putut să se facă proiect pentru construcția unei anexe gospodărești deși pe terenul respectiv nu era nicio construcție, angajatul de la Urbanism ne-a precizat următoarele:

„Nu era o construcție (pe teren n. red.). Dar eu tot în sat stau. Eu și la câmpuri am dat anexe și la alții. Eu am casa, locuința într-un punct și la câmpuri pot să fac o anexă gospodărească, un grajd. La mine acolo poate să nu rămână final, e posibil să nu le meargă la ăștia magazinul și îl închide (anexa a fost închiriată unui magazin n. red.). Ăștia pleacă și rămân tot eu cu anexa. Am mai dat la lumea din sat o anexă gospodărească la câmp.”, a spus Daniel Moisescu.

Acesta a mai precizat că anexa nu are funcțiune de locuință. Rămâne de văzut dacă va avea pe viitor.

„Am fost la proiectant, mi-a făcut proiect. (…) Am vrut prima dată să fac locuință, chiar era într-adevăr prea aproape de râu, am zis că nu merge (…) Nu are funcțiunea de locuință acolo”, a mai precizat Daniel Moisescu.

Alex Vlaicu


 

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea