Fals contabil - judecat pentru exercitarea fără drept a profesiei

 

# A recunoscut că a deținut calitatea de expert contabil fără drept

O femeie din Argeș a desfășurat activități de contabilitate, timp de opt ani, fără a deţine calitatea de expert sau contabil autorizat. Inculpata și-a recunoscut faptele și a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Acordul a fost trimis Judecătoriei Pitești pentru soluționare.

 

În noiembrie 2020 a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti sesizarea formulată de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), cu privire la faptul că numita Stela V., în calitate de administrator al unei societăți, desfășoară activități de contabilitate, audit financiar și consultanță în domeniul fiscal, fără a deține calitatea de expert contabil sau contabil autorizat.

 

În urma cercetărilor s-a constatat că inculpata a devenit în anul 2011 membră a CECCAR Argeș, având calitatea de contabil autorizat. Doar că din anul 2013, aceasta nu a mai deținut o autorizatie de exercitare a profesiei cau carnet de membru vizat la zi. întrucât nu a mai achitat taxele aferente. În această perioadă, femeia a prestat servicii de contabilitate pentru mai multe societăți.

„Fapta inculpatei V.S., care în perioada anilor 2013 – 2021, în calitate de administrator al SC ...SRL a desfăşurat activităţi de contabilitate, respectiv înregistrare documente justificative, emitere balanţă lunară, întocmire şi transmitere declaraţii fiscale, întocmire şi transmitere bilanţ contabil, pentru mai multe societăţi, printre care SC ...SRL, SC ...SRL şi SC ... SRL, fără a deţine calitatea de expert sau contabil autorizat, potrivit prevederilor OG 65/1994, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activități”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii au apreciat că este suficientă aplicarea faţă de inculpată a unei pedepse cu amenda penală pentru săvârșirea infracțiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi. S-a avut în vedere faptul că femeia nu a desfăşurat o activitate vastă de întocmire a evidenţei contabile, a prestat activităţi pentru un număr relativ redus de societăţi, precum și a faptului că nu prezintă antecedente penale.

În acordul de recunoaștere a vinovăției inculpata a fost condamnată la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 4.800 de lei, ce reprezintă 120 de zile-amendă şi cuantum corespunzător unei zile-amendă în sumă de 40 lei. Acordul a fost trimis la Judecătoria Pitești. Judecătorul urmează să stabilească dacă va admite sau respingea acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

A.V.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea