Șeful Gărzii Forestiere Argeș, Eugen Antonescu: „Cred că problemele generate de furtul de lemn se vor reduce accelerat!”

 

# Sancțiuni de aproape jumătate de milion de lei în 2023 și 7 denunțuri penale # Pădurile din Argeș vor fi monitorizate video

Moment de bilanț. Eugen Antonescu este, de un an, șeful biroului județean al Gărzii Forestiere Argeș. Este inginer silvic, cu o vechime de peste 16 ani în această instituție. Cunoaște problemele și secretele sistemului. Ne-a dezvăluit că, în ultimii ani, au intervenit multe modificări legislative, cele mai multe bune. Și speră la mai bine. Între timp, își face treaba, alături de cei nouă colegi.

Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, structură fără personalitate juridică, funcționează în subordinea Gărzii Forestiere Ploiești. În cadrul Biroului județean, în primul semestru al anului 2023, și-a desfășurat activitatea un număr de 10 consilieri aflați în subordinea/coordonarea șefului de birou.

 

Garda Forestieră Ploiești are arondate trei județe, Prahova, Dâmbovița și Argeș, sediul central fiind la Ploiești, acolo unde se află și compartimentul registratură, secretariatul, serviciul financiar-contabil, juridic și administrativ etc. precum și cele două direcții: Direcția de Control al Regimului Silvic și Cinegetic și Direcția de Implementare și Avizare. Garda Forestieră Ploiești este condusă de către domnul inspector șef Viorel Mihălcioiu.

 

„Pe raza județului Argeș, noi, cei zece consilieri, ne ocupăm cu implementarea, monitorizarea și efectuarea controlului privind aplicarea regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră din afara fondului forestier național, cu precizarea faptului că la noi, în județul Argeș, fondul forestier național are o suprafață mare, de 276.702 ha. Raportat la numărul lucrătorilor din cadrul biroului nostru, consider că orice om în plus ne ajută să fim mai eficienți, putem rezolva mai reprede sarcinile atribuite prin grija conducerii Gărzii Forestiere Ploiești. Nu mă vait, nu este bine să te vaiți, ne descurcăm, dar pot aprecia totuși că este nevoie de personal pentru eficientizarea activității”, a precizat Eugen Antonescu, șeful biroului județean al Gărzii Forestiere Argeș.

„La nivelul biroului nostru este o singură persoană care monitorizează activitatea din Sumal 2.0”

„Prin activitatea zilnică, referitoare la sistemul informațional integrat de urmărire a trasabilității materialelor lemnoase Sumal 2.0, monitorizăm cât de mult putem trasabilitatea materialelor lemnoase pe raza județului Argeș, dar din păcate, la nivelul biroului nostru este o singură persoană, un coleg, care desfășoară această activitate. Sperăm ca în viitorul apropiat, având în vedere și prevederile art 3 lit. m) din Legea 51/1991 privind securitatea națională a României, să ne gândim serios la noi angajări, la mărirea schemei de personal la nivelul județului Argeș, în ceea ce privește biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, mai ales că în următoarele luni trei din cei zece consilieri vor ajunge la vârsta standard de pensionare, așa că vom rămâne 7 persoane în cadrul subunității din județul Argeș”, mai spune Eugen Antonescu.

Garda Forestieră Județeană Argeș desfășoară controale și verificări privind modul de respectare și aplicare a regimului silvic la structurile silvice autorizate (ocoale silvice private și ocoale silvice de stat), asupra tuturor entităților care exploatează, prelucrează, depozitează și comercializează materiale lemnoase. Sunt efectuate numeroase alte controale privind combaterea tăierilor ilegale și a sustragerilor de arbori, urmărindu-se trasabilitatea/circulația materialelor lemnoase, controlul depozitelor de materiale lemnoase, a spațiilor destinate depozitarii temporare a materialelor lemnoase și instalațiilor de transformat lemn rotund, controale privind respectarea instrucțiunilor de exploatare forestieră, verificări privind implementarea și utilizarea sistemului informațional integrat de urmărire a masei lemnoase SUMAL 2.0. Un procent de aproximativ 20% dintre activitățile de control sunt desfășurate împreună cu organele de poliție sau cu reprezentantii altor instituții cu atribuții în acest sens. Verificări specifice se desfășoară și în urma petițiilor primite de la persoane fizice, juridice, instituții și autoritați publice locale și centrale.

În ultimul an s-a reușit preluarea în pază a 1508 ha de suprafețe forestiere nepăzite

S-a reușit preluarea în pază a unor suprafețe forestiere însemnate.

„Un interes deosebit am acordat fondului forestier neadministrat/neasigurat cu servicii silvice, reușindu-se preluarea în pază (sub servicii silvice, prin structurile silvice autorizate din raza județului Argeș) a unor suprafețe forestiere însemnate, prin participarea la efectuarea controalelor de fond și întocmirea actelor de constatare. În ultimul an s-a reușit preluarea unor suprafețe forestiere care însumează 1508 ha, suprafețe de pădure cu proprietari decedați, fără a avea succesiune dezbătută sau suprafețe forestiere pentru care proprietarii nu mai pot fi identificați. Le mulțumesc pe această cale reprezentanților primăriilor, UAT-urilor din județul nostru, pentru sprijinul acordat în acest sens, atât nouă, cât și ocoalelor silvice din județ, pentru comunicarea informațiilor solicitate conform prevederilor Ordinului 530/2019 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a ocolului silvic nominalizat și a Procedurii de preluare în pază. Aceste suprafețe nepăzite sau neasigurate cu servicii silvice prin ocoale silvice autorizate erau cele mai expuse atât tăierilor ilegale cât și furtului de materiale lemnoase, acest lucru rezutând în cazul de față prin denunțurile penale înaintate atât de către instituția noastră, de către ocoalele silvice de stat și de regim (private) și de către IPJ Argeș, unităților de parchet de pe lângă judecătoriile competente teritorial. Sper că cei care au de gand să taie fără drept se vor gândi de două sau de mai multe ori înainte să o facă, orice acțiune care are ca efect periclitarea, degradarea ori distrugerea fondului forestier constituie amenințare la adresa securității naționale a României, potrivit prevederilor art 3 lit. m) din Legea nr. 51/1991. Trimestrial procedăm la verificarea documentațiilor corespunzătoare H.G. 864/2016 privind aprobarea Procedurii de acordare de la bugetul de stat a costurilor serviciilor silvice pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor juridice şi fizice care nu desfăşoară activităţi economice, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică sau egală cu 30 ha și a Anexei II – Metodologie de calcul a cheltuielilor destinate asigurării serviciilor silvice pentru suprafețele de fond forestier de maximum 30 ha inclusiv din Legea 175 /2017 de modificare și completare a Legii 46/2008 – Codul Silvic. Încercăm permanent să sprijinim activ și eficient cetațenii, proprietarii de pădure și operatorii economici de pe piața lemnului, prin consiliere privind ințelegerea și aplicarea legislației silvice, a noutaților din domeniul silvic, precum și prin soluționarea obiectiva și competenta a sesizarilor, petițiilor și memoriilor primite spre verificare și soluționare.

Sancțiuni de aproape jumătate de milion de lei în 2023 și 7 denunțuri penale

L-am întrebat pe șeful de birou și cum a decurs activitatea în primul semestru al anului 2023 în cadrul GFJ Argeș.

„Legat de întrebarea «Dacă muncim mult sau puțin», nu doresc să fac aprecieri, pentru a nu fi acuzat de subiectivism, dar vă prezint rezultatele și acțiunile desfășurate în cursul anului 2023, acestea reprezentând munca celor 10 consilieri, din ianuarie până în prezent:

Număr controale regim silvic = 106

Număr verificări acte de punere în valoare = 145 (acte de punere în valoare) întocmite de ocoalele silvice autorizate, pentru masă lemnoasă provenită din doborâturi de vânt/fenomene de uscare (produse accidentale I și II) în volum de 19745 mc.

Număr verificări documentații Sumal (sistemul informational integrat de urmărire a trasabilității materialelor lemnoase) = 745

Număr contravenții aplicate = 103

Valoarea sancțiunilor aplicate = 471 000 lei

Material lemnos confiscat fizic = 124 mc, material lemnos confiscat valoric = 129 mc.

Număr sesizări/denunțuri penale = 7 (fals informatic, reducerea fondului forestier national, tăierea fără drept de arbori și furt de materiale lemnoase)

Număr adrese/solicitari/notificari și petiții verificate și soluționate = 112”.

Despre tăierile efectuate în pădure, Eugen Antonescu a precizat: „Apare întrebarea mereu, nu este zi să nu aud în jurul meu <>. Da, se taie, dar nu toată pădurea, ci sunt parcurse cu lucrări acele suprafețe de pădure pentru care sunt legal prevăzute aceste tăieri, de fapt majoritatea lucrărilor sunt activități prin care se exploatează masa lemnoasă pusă în valoare de către structuri silvice autorizate în baza unor documente legale, unor amenajamente silvice sau în temeiul unor acte normative în vigoare. În sobă ardem lemne toată iarna și nu numai, în zonele rurale lemnul este folosit pentru nevoile zilnice, masa din bucătăria noastră este din lemn, creionul este din lemn, scaunul, dulapul, exemplele sunt multe. Lemnul se folosește în orice și la orice, construcții, artizanat, unelte, mobilier etc. Importantă este verificarea legalitatății acestor lucrări de exploatare, verificarea legalității deținerii și comercializării de materiale lemnoase, să reușim îi prindem pe cei care încalcă legea, care taie ilegal sau fără drept. Acest lucru trebuie privit ca un efort comun institutional, sunt numeroase instituții de ”forță” care acționează în acest județ (IPJ Argeș, IJJ Basarab I etc).

Spaima hoților: sistem național de monitorizare cu ajutorul imaginilor satelitare dar și o rețea de camere video amplasate pe întreg teritoriul țării

„Important este să limităm sau să diminuam tăierile ilegale sau fără drept, să descurajăm prin măsuri drastice incălcarea legii de către cei certați cu legea. În acest sens, de real folos și extrem de necesar este sistemul informational Sumal 2.0 (sau Radarul Pădurilor” cum i se mai spune, popular”) și inițiativele din ultimii ani și mai ales din ultima perioadă, inițiative lăudabile, ale guvernului, cum ar fi demararea și realizarea cât mai repede a proiectului finanțat prin PNRR, denumit ”Capacitate sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor”, care presupune realizarea unui sistem national de monitorizare cu ajutorul imaginilor satelitare dar și o rețea de camere video amplasate pe întreg teritoriul țării, sistem interconectat cu sistemul informational actual Sumal 2.0.

În ultimii ani, prin intensificarea activităților de control, prin acțiunile comune efectuate împreună cu Inspectoratul de Poliție al Județului Argeș, fiind asigurat și sprijinul real oferit de utilizarea sistemului informational Sumal 2.0, pot spune că nu mai vorbim de fenomene de tăiere ilegală, ci de cazuri izolate de tăiere ilegală de arbori. Sperăm să eliminăm și aceste practici destul de repede și cred că este doar o chestiune de timp până le vom elimina aproape complet”, mai susține Antonescu.

Investiții prin PNRR

„Ca noutate, desi încă din noiembrie 2022 nu mai este o noutate, dar este de actualitate și de viitor, este Campania Națională de Împăduriri 2022-2026. Se pune întrebarea ” De ce avem nevoie de mai multă pădure?”. Răspunsul îl cunoaștem sau ar trebui să îl cunoaștem. Este vorba de a combate, prin măsuri urgente, schimbările climatice. Nu o să vorbesc prea mult despre avantajele și beneficiile pe care le aduc ecosistemele forestiere, ele sunt multiple și evidente, dar este necesar să încercăm să creștem suprafața forestieră a țării noastre, având în vedere că media europeană este de 39 %, iar la noi suprafața fondului forestier, care este de 6 606 618 HA reprezintă 27,7 % din suprafața țării. Argeșul, județul nostru stă bine (39% reprezintă suprafața fondului forestier raportat la suprafața județului), dar se poate și mai bine. În sudul țării avem județe deficitare, unde acest procent se situează în jurul valorilor de 15%-25%, unde este nevoie urgentă de creare de noi suprafețe ocupate de păduri, inclusiv de investiții în păduri urbane și reîmpăduriri.

Astfel ajungem la PNRR – PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ -Componenta 2 Păduri și Protecția Biodiversității -Investiția 1 -Campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane – I. Schema de ajutor de stat -I.1.A. – Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate cu păduri. Coordonatorul de investiții pentru ghidul specific este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Direcția Generală Planul Național de Redresare și Reziliență. Bani sunt, și nu puțini, 803 milioane de euro (Reforma 1) și anume:

730 milioane euro – pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri;

50 milioane euro – pentru investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților;

22 milioane euro-pentru investiții în sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiale în bazinete forestiere;

1 milion euro pentru asistența tehnică pentru reforma 1”, mai spune șeful biroului județean al Gărzii Forestiere Argeș.

Statul român oferă, timp de 20 de ani, 456 euro/ha pentru împăduriri!

Se oferă bani pentru împăduriri. „Statul Român oferă, tuturor celor care înființează noi suprafețe de pădure, o compensație financiară pentru păstrarea intactă a acestei suprafețe până la atingerea maturității, o primă de sechestrare carbon (forestieră) pentru o perioadă de 20 ani de 456 euro/an/ha. Terenul pretabil pentru împădurire reprezintă o suprafață de teren agricol din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente și care poate fi împădurită, conform prevederilor unui proiect tehnic întocmit special în acest scop. I

nstituția la care trebuie să vă adresați este Garda Forestieră competentă teritorial, în cazul nostru Garda Forestieră Ploiești, adică la Ploiești, județul Prahova. Cine sunt beneficiarii eligibili? Beneficiar al schemei poate fi orice deținător public (municipii, orașe, comune, alte personae juridice de drept public) și privat (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale, familiale, societățile comerciale, asociațiile și fundațiile, etc) de teren pretabil pentru împădurire. Toate aceste informații se regăsesc pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor http://pnrr.mmap.ro/ghiduri-paduri-si-protectia-biodiversitatii/, împăduriripnrr.mmap.ro, crearea contului pentru solicitanții accesarii se face consultând site -ul și accesand împăduriri.mmap.ro, unde se completează formularul de înscriere, după validare se întocmește proiectul tehnic de împădurire de către o persoană atestată, se depune proiectul și cererea de sprijin, se aprobă sau se respinge cererea menționată, apoi, la final se semnează contractul de finanțare.

La nivelul Gărzii Forestiere Ploiești, la sediul central, avem personal desemnat și responsabil de aceste activități la care am făcut referire și vă rugăm să vă adresați Gărzii Forestiere Ploiești pentru îndrumare, această instituție având datele de contact: telefon secretariat/compartiment registratură 0244406777, fax 0244513452, email gardaforestierăploieș Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ”, a mai spus Eugen Antonescu.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea