Sergiu Rizescu, despre monumentul dedicat foștilor securiști: „Este o rușine mare!”

 

Sergiu Rizescu, în vârstă de 91 de ani, supraviețuitor al detenției politice din Închisoarea Pitești, a primit, săptămâna trecută, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Pitești.

Sergiu Rizescu a fost arestat și condamnat în 1952, la scurt timp după ce a absolvit Liceul „Nicolae Bălcescu” din Pitești. A fost arestat în același an cu tatăl său, amândoi pe motive politice. A fost reținut în decembrie 1952, chiar înainte de Crăciun, de către torționarul Nicolae Pleșiță. A trecut prin închisorile de la Piteşti, Jilava, Dej şi minele de plumb de la Cavnic, fiind eliberat în octombrie 1955.

„Să vă iubiți țara și să nu uitați: mama este România!”

Sergiu Rizescu a fost deputat din partea PNŢCD în perioada 1992-2000, iar în prezent este preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Argeş.

„Aici în județul nostru, un județ de istorie și de mari oameni politici, Antonescu, Armand Călinescu și mai în spate Brătienii și Goleștii, am avut un mare torționar, generalul Pleșiță (Nicolae Pleșiță n. red.), care a întinat atât cât a putut istoria acestui județ. Este prea frumoasă țara noastră, e prea frumos poporul român, e prea înțelept poporul român ca să nu înțeleagă că a fost și o istorie recentă, cea mai cruntă teroare comunistă. M-au eliberat de la Cavnic, unde erau 400 de studenți. Să vă iubiți țara și să nu uitați: mama este România”, a spus Sergiu Rizescu în urma filmului „Experimentul Pitești”, care a fost proiectat pe 16 iulie 2023 în sala Filarmonicii din Pitești.

În cadrul acestui eveniment, l-am întrebat pe dl Rizescu, noul cetățean de onoare al municipiului Pitești, care este opinia sa despre monumentul dedicat foștilor securiști, care a fost ridicat în toamna anului 2022 în Parcela Militară a Cimitirului Municipal „Sfântu Gheorghe”.

„Asta este rușine mare! Aici la noi unde s-a înființat liberalismul, oameni care au făcut România mare, cum putem să spunem că îi fac ăluia statuie acolo! E rușine, domne!”, a precizat Sergiu Rizescu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Argeş.

În septembrie 2022, în Parcela Militară a Cimitirului Municipal „Sfântu Gheorghe” din Pitești a fost ridicat un monument omagial închinat eroilor de pe „frontul nevăzut”, inițiatori fiind membrii Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI-Sucursala Argeș.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea