Doi senatori PNL și doi senatori PSD - efort pentru salvarea Bisericii „Sfânta Treime” din Golești, patrimoniu românesc

 

# Senatul a votat favorabil

Alina Gorghiu este criticabilă pentru multe. Pentru că se bagă în toate și dorește să dea impresia că se pricepe la toate. Și nu e așa. Însă pentru ceea ce a făcut în Senat, zilele trecute, merită toată aprecierea. Chiar aplauze. Aplauze și pentru senatorul Bica, aplauze și pentru cei doi senatori PSD Argeș care se numără printre inițiatori. Aplauze!

Cu 85 de voturi „pentru” , 1 „contra” și 2 „abțineri”, plenul Senatului a votat, săptămâna trecută, propunerea legislativă inițiată pentru a se asigura fonduri necesare de la bugetul de stat pentru restaurarea și conservarea bisericii „Sfânta Treime” din Golești, obiectiv din patrimoniul național.

Printre inițiatori: Alina Gorghiu – senator PNL, Bica Dănuţ - senator PNL, Stocheci Cristina-Mariana - senator PSD, Puiu Ovidiu - senator PSD

 

Alina Gorghiu: ”Nu am lăsat nimic la voia întâmplării! Tocmai de aceea, am avut discuții cu colegii parlamentari de la PSD, de voturile cărora aveam nevoie, să ne sprijine în acest demers.

Am încredere că, și la Camera Deputaților, for decizional, votul va fi similar cu cel de la Camera Superioară a Parlamentului.

Biserica „Sfânta Treime” din Golești, unde sunt înmormântați doi prim-miniștri ai României, un actor important al Revoluției de la 1848 și doi mari cărturari, toți din familia Golescu, trebuie salvată de la ruină. Vorbim despre o adevărată bijuterie arhitecturală și plină de istorie. Suntem cu toții conștienți că atât costurile care privesc restaurarea și conservarea bisericii, cât și întreținerea ei nu pot fi acoperite din donațiile cetățenilor la momentul actual.

În acest context am inițiat propunerea legislativă de a se aloca anual, de la bugetul de stat, pe o perioadă de 15 ani, suma de un milion de lei către Biserica „Sfânta Treime” din Golești.

Județul nostru are o bogăție culturală și istorică uriașă. Iar datoria care ne revine nouă este să avem grijă de ea.

Mulțumesc încă o dată și colegilor din PSD și celorlalți coinițiatori pentru că au pus umărul să salveze acest obiectiv de patrimoniu din județul Argeș.”

Fragment din expunerea de motive:

La Biserica „Sfânta Treime" din Goleşti, unde sunt înmormântaţi aproape toţi membrii familiei Goleşti, situaţia este una critică. Monumentul se află într-o stare de degradare accentuată şi riscă să se prăbuşească sub ochii noştri. Pictura este complet neagră, pereţii sunt crăpaţi iar o parte din morminte nu se mai găsesc. în prezent, singurele surse financiare pentru restaurare şi conservare vin din partea unor mici donaţii ale cetăţenilor conştienţi de însemnătatea acestui lăcaş de cult, însă sumele strânse nu sunt niciodată îndeajuns pentru a menţine clădirea într-o stare decentă. Având în vedere cele prezentate, avem obligaţia morală de a acorda sprijin financiar pentru păstrarea şi conservarea acestui monument istoric, parte integrantă în patrimoniul cultural naţional, mai ales dacă luam în considerare şi datoria naţională de a cinsti memoria acestor familii care au participat la clădirea României Moderne şi au luptat pentru ceea ce suntem azi. Contribuind la această Biserică, salvăm una dintre cele mai frumoase pagini din istoria României.

Alina-Ștefania Gorghiu, președinte PNL Argeș

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea