Medicii UPU-SMURD Pitești: „Cei tineri nu mai vor să se angajeze acolo unde este cel mai greu”

# Scrisoare deschisă adresată de medici autorităților locale

Un asistent din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti, care se ocupa de triajul pacienţilor ajunşi la Urgenţă, a fost amendat cu 500 de lei, după ce o comisie de control formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii, prin ordinul prefectului Radu Perianu, a constatat că nu este respectat normativul privind timpul de aşteptare al bolnavilor, informează news.ro. Colectivul medicilor UPU-SMURD din cadrul SJU Pitești atrage atenția, într-o scrisoare deschisă, că astfel se transmite pacienților idea că dacă nu vor fi consultați într-un interval de timp anume, atunci personalul medical este amendat. Medicii susțin că „este profund nedrept și neproductiv”.

Scrisoarea este adresată managerului unității medicale, conducerii DSP Argeș, a Consiliului Județean Argeș și a Instituției Prefectului Argeș și este semnată de doctorii: Marius Pascu, Alina Martău, Rodica Barbu, Nicoleta Nistor, Valentina Neacșu, Cristina Tuculeanu, Grigore Irena, Ionuț Gheorghe, Grațiela Popa, Anca Alexandrescu, Mariana Mostoghiu, Cătălina Cornea și Corina Bulgar.

„În UPU Pitești ar trebui să lucreze cel puțin 5 medici/tură. În realitate, doi medici sunt nevoiți să vadă un număr de pacienți de cel puțin două ori mai mare decât prevede normativul de personal. În plus, există aleatoriu perioade din zi în care afluxul de urgențe poate fi dublu sau triplu față de media orară. A te face că nu vezi această problemă și a pretinde că un număr de medici trebuie să vadă în aceeași unitate de timp un număr de pacienți pentru care ar fi necesari de două ori mai mulți medici e o ipocrizie care se suprapune nefericit peste cultura medical a pacientului pentru care noțiunile de așteptare, programare, respect pentru suferința celuilalt, sunt de-a dreptul ofensatoare”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de 13 medici de la UPU-SMURD Pitești.

La UPU Pitești nu s-a mai prezentat un doctor la concurs de trei ani

Radu Perianu, prefectul de Argeş, care a primit reclamaţii privind timpul ridicat de aşteptare din UPU, susţine că normativul privind timpul de aşteptare nu este respectat, medicii explicând că acest lucru se întâmplă din cauză că numărul doctorilor care lucrează din urgenţă este considerabil mai mic decât ar trebui, raportat la numărul de pacienţi care se prezintă în urgenţă.

În scrisoarea lor, medicii semnalează și faptul că la Urgențe se prezintă un număr foarte mare de persoane care nu au o urgență majoră.

„Vreau să-și imagineze cel care reclamă așteptarea la UPU că el însuși sau un părinte ar avea o problemă medicală gravă și se află de câteva ore sub îngrijirea medicului de urgență, iar în timpul ăsta de medicul respectiv trag încă 4-5 pacienți să fie consultați, pentru probleme care nu reprezintă nicio urgență imediată sau pentru care ar fi fost suficient să ceară sfatul medicului de familie sau al farmacistului. Ce ar vrea să facă medicul respectiv? Să rămână lângă pacientul critic pentru a se asigura că nu se decompensează până la momentul internării sau să-și vadă de consultațiile „de policlinică” pentru că – nu-i așa – și pacienții ăia plătesc taxe?”, arată colectivul de medici UPU-SMURD Pitești.

Medicii argeșeni au răspuns și la întrevarea: „de ce nu mai angajează spitalul medici de urgență dacă e deficit de personal?”. „Răspunsul e următorul: deficitare sunt mai multe specialități, iar posturile scoase periodic la concurs rămân neocupate pentru că medicii tineri nu mai vor să se angajeze acolo unde e cel mai greu, solicitarea e mare, iar satisfacțiile profesionale sunt umbrite de reproșuri și lipsă de apreciere a efortului depus. Cel mai concludent exemplu este acela că dacă la UPU Pitești nu s-a mai prezentat niciun medic la concurs de 3 ani, iar colectivul a scăzut de la 19 medici de urgență, câți eram în 2018, la 12, la CPU Mioveni s-au prezentat în ultimul an la concurs 5 medici de urgență”.

Medicii aleg Spitalul Mioveni

De ce vin așa de mulți medici la Spitalul Mioveni? „Pentru că primesc cam o treime din numărul de pacienți care ajung la UPU. Își desfășoară activitatea într-o unitate cu o infrastructură modernă, iar după investigația parțială a pacienților, o bună parte (cei mai gravi) sunt trimiși la UPU Pitești”, răspund medici UPU-SMURD Pitești.

Medicii cer autoritățile implicare și găsirea de soluții ca să atragă medici la SJU Pitești.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea