Tinerii de succes ai Argeșului! Emil Cențiu, angajat la o bancă de investiții din Londra: „Vin în țară doar în vacanță”

 

Zilele trecute, Romanian Science Festival (RSF) a adunat în Argeș mai mulți tineri cercetători și profesioniști din diferite domenii, care au venit din șapte țări special pentru acest eveniment. Festivalul a fost și în acest an o reușită. Sute de voluntari, alături de mentorii RSF și profesorii coordonatori, au arătat celor interesați frumusețea științelor. Cu această ocazie, au participat și mai mulți tineri argeșeni, care au plecat din țară pentru a studia în străinătate și au reușit să-și facă o carieră în domeniul dorit.

 

Emil Cențiu, în vârstă de 24 de ani, fost elev al Colegiului Național „Ion C. Brătianu” este absolvent al Universității din Bristol, din Anglia. De câțiva ani este mentor Romanian Science Festival arătând tinerilor cum se intersectează lumea calculatoarelor cu cea a finanțelor și băncilor.

 

În prezent, lucrează la o bancă de investiții din Londra, ca dezvoltator de soluții tactice pentru investitori. „Am terminat facultatea la Bristol. Am făcut informatică, programare acolo și am terminat acum doi ani. M-am angajat în ziua în care am absolvit. Aveam deja oferta. Acum sunt la prima promovare”, a precizat Emil Cențiu.

Cum a ajuns să studieze în Anglia? Explică chiar el: „În a 12-a, când am absolvit, am zis fie rămân în țară, fie plec. M-am uitat în clasamente la facultăți și nu am găsit niciuna din țară care să fie în top 1000. Am făcut o listă cu primele 50-100 și am aplicat. În Anglia a fost cel mai ușor pentru mine și una dintre cele mai ieftine să aplic și așa am ajuns”.

Emil Cențiu îi sfătuiește pe tineri să experimenteze înainte de a alege domeniul în care vor să studieze. „Până nu faci acel lucru, nu ai de unde să știi dacă îți place sau nu, dacă vrei să îl faci toată viața. Foarte mulți se bagă pe programare doar pentru că știu că sunt foarte mulți bani și ajung să aibă o viață mizerabilă. Eu mă simt extraordinar. Sunt mai bine ca niciodată.”, spune Emil.

Diferență de mentalitate

S-a acomodat destul de ușor în Anglia și susține că s-ar mai întoarce în țară doar în vacanță. „Vin în țară doar în vacanță! La noi e o problemă destul de mare. Nu e vorba de bani sau altceva. Am senzația că suntem cu 50-100 de ani în urmă ca mentalitate. Așa simt. Oamenii doresc să fenteze legea, să facă ei șmecherii. Într-adevăr s-au mai schimbat foarte mult lucrurile în ultimii ani, mai mult decât mă așteptam. (…) E o diferență de mentalitate. Oamenii sunt mult mai calmi, mult mai așezați în Anglia”, mai spune Emil.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea