Atenție! Avocații argeșeni, în grevă

# 4 octombrie a fost declarată „o zi fără avocați”

Avocații din Baroul Argeș vor protesta în ziua de miercuri, 4 octombrie. În această zi, nici un avocat nu va asigura asistență judiciară și nu va intra în sălile de judecată, cu excepția analizării măsurilor preventive în cazurile penale. Avocații argeșeni se raliază colegilor din țară, care au decis să tragă un semnal de alarmă cu privire la disfuncționalitățile frecvente pe care le întâmpină în desfășurarea activităților judiciare în plan local.

Consiliul Baroului Argeș anunță programul evenimentelor ce vor avea loc miercuri, 04.10.2023, zi care este declarată de către Uniunuea Natională a Barourilor din România „O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”.

Avocații din Baroul Argeș nu vor participa la judecată și nici la audieri în fața organelor de cercetare penală cu excepția unor cauze urgente. Miercuri, începând cu ora 9.00, va avea loc la hotelul Ramada, un colocviu profesional la care vor participa toți membrii Baroului Argeș pentru a dezbate problemele cu care se confruntă în relația de parteneriat legal cu sistemul judiciar. Începând cu ora 12:00 vor avea loc întâlniri între conducerea Baroului Argeș și conducătorii instanțelor de judecată, ai parchetelor și ai Inspectoratului Județean de Poliție Argeș, urmând ca la ora 16.00, la sediul Baroului Argeș să aibă loc o întâlnire cu reprezentanții mass media, într-o conferință de presă.

„Chestiunile în dezbatere, fără a fi limitate, pot fi structurate astfel:

# A. Accesul la justitie

1. Tendința greșită de identificare a Avocatului cu clientul său;

2. Ignorarea rolului avocatului și implicit a funcției apărării;

3. Limitări ale accesului la justiție cauzate de cuantumul nerezonabil al taxelor de timbru

# B. Aspecte privind colaborarea instituțională cu sistemul judiciar

1. Lipsa transparenței decizionale la nivelul conducerii unor instanțe și parchete și lipsa realizării unei comunicări corecte și eficiente cu Barourile

2. Deficiențe în asigurarea spațiilor destinate desfășurării actului de justiție

3. Deficiențe privind accesul avocaților la sediile organelor judiciare

4. Nerespectarea termenului rezonabil de soluționare a cauzelor

5. Deficiențe și nereguli în asigurarea contraprestațiilor pentru serviciile avocațiale ”din oficiu”

# C. Aspecte privind desfășurarea ședințelor de judecată

1. Nerespectarea programării cauzelor pe intervale orare, nerespectarea intervalelor orare pentru soluționarea cauzelor și gestionarea necorespunzatoare a ședințelor de judecată în contextul respectării dreptului la apărare garantat prin Constituție.

2. Reducerea onorariilor avocațiale.

# D. Supraimpozitarea veniturilor obținute din activitatea de avocat cu consecințe asupra clienților”, se arată într-un comunicat de presă emis de Dragoș Andrei Nicolescu, decanul Baroului Argeș.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea