Delegație francofonă - în vizită la cele mai importante obiective din Argeș

 

Săptămâna trecută, timp de două zile, Consiliul Județean Argeş a fost gazda și organizatorul pentru Reuniunea Biroului Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone (AIRF). „Departamentul Argeș este extraordinar, atât din punct de vedere economic, dar și cultural, ecumenic și touristic” - aceasta a fost concluzia membrilor AIRF prezenți, timp de două zile, în județul nostru.

Dacă pe 26 septembrie au avut loc sedințele de lucru, cea de-a doua zi, pe 27 septembrie, a fost dedicată vizitelor în teren, în urma cărora s-a putut constatat și puternica legătură istorică pe care județul o are cu Franța. S-a mers la Uzina Dacia, la catedrala „Sf. Petru și Pavel” din Mioveni, după care la Mănăstirea Curtea de Argeș, iar în final la Barajul Vidraru.

Vizită la motorul economiei argeșene

Prima oprire a fost la Uzina Dacia-Renault, motorul economiei argeșene, cea mai mare companie cu acţionariat francez de pe piaţa locală. Aici, conducerea uzinei a prezentat câteva din cifrele economice cheie de la nivelul anului 2022: 15.000 de angajați, 1.500 de furnizori, ponderea în PIB-ul României 2,1%, cifra de afaceri 5,3 mld. euro. La Uzina Dacia-Renault se asamblează o mașină în 55 de secunde. În plus, au fost vizitate și două dintre secțiile uzinei: Mecanică și Asamblaj Motor H. Uzina este robotizată și digitalizată cu tehnologie de ultimă oră. Dar, peste toate, argeșenii care lucrează aici sunt adevărați profesioniști ce pot concura cu angajați din industria auto din oricare altă țară. La finalul vizitei de lucru la Uzina de automobile Dacia-Renault, delegații din străinătate au avut o întâlnire cu administrația locală a orașului Mioveni, unde au fost primiți de către primarul Ion Georgescu.

Oprire la Mănăstirea Curtea de Argeș și la Barajul Vidraru

Următoarea oprire a fost la Mănăstirea Curtea de Argeș. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, membrii delegației au fost și vizitatori ai Palatului Episcopal, redeschis după restaurare printr-un proiect finanțat din fonduri europene. De asemenea au vizitat și muzeul care adăpostește și păstrează zeci de obiecte religioase vechi de sute de ani, ce reprezintă în fapt o parte din istoria religioasă și nu numai a județului nostru. La final, secretarul general AIRF, Mohamed IBRAHIM, a semnat și a scris un scurt mesaj în Cartea de Onoare.

A urmat apoi vizita la Barajul Vidraru. Frumusețea zonei turistice a județului, cu măreția munților, dar și impresionanta construcție a Barajului Vidraru, a fermecat delegația francofonă.

La Reunirea Biroului AIRF au participat aproximativ 35 de persoane, membri AIRF, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, directorul general adjunct al Uniunii Consiliilor Județene din România, Sirma Caraman reprezentanți ai județelor, Claudiu Tulugea, manager al Muzeului Județean „Aurel Sacerdoteanu” Vâlcea și Alina CHIRICESCU, Direcția Județeană pentru Cultură Gorj.

„Am venit în România la invitația CJ Argeș care este membru al Asociaţiei de 20 de ani, dar și la invitația doamnei consul general la Lyon care a insistat să venim în Argeș pentru că România este o țară foarte frumoasă. Sunt foarte fericit că la această reuniune am fost la aceeași masă prieteni ai francofoniei din Africa, America de Nord și Europa. “, a precizat Philippe Meunier, Vicepreședinte Regiunea Auvergne-Rhône-Alpes (Franța), delegat Relații Internaționale.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea