Rechizitoriu. Ultimele minute din viața inginerului care a murit sub genunchiul polițistului Daniel Drăghici

Stingerea unui incendiu izbucnit, pe 16 aprilie 2021, la o friteuză într-un restaurant din zona Autogării Sud Pitești s-a terminat cu o tragedie. Un bărbat a murit după intervenția brutală a agenților de poliție.

Dosarul a fost finalizat la doi ani și jumătate de la momentul săvârșirii faptei. Doi polițiști, care își desfășurau activitatea în cadrul Secției de Poliție nr. 4 Pitești, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Argeș.

Daniel Petruț Drăghici, încă în activitate, este judecat de săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, iar Ilie Florea, care între timp s-a pensionat, este judecat pentru purtare abuzivă, fiindcă a înjurat-o pe victimă în timpul intervenției.

 

Inginerul pensionar Alexandru Barbu, în vârstă de 63 de ani, a murit după ce a fost trântit violent de asfalt de către polițistul Daniel Drăghici care l-a apăsat cu mâinile în zona cervicală, iar mai apoi cu genunchiul pentru a-l ține la sol. În urma intervenției, bărbatul a rămas întins la pământ. S-a încercat resuscitarea sa, însă fără rezultat.

Ultimele minute din viața bărbatului au fost surprinse pe camerele de supraveghere

În rechizitoriul procurorilor sunt precizate momentele care au condus, în cele din urmă, la moartea inginerului Alexandru Barbu. De la producerea incendiului în restaurantul din zona Autogării Sud Pitești și până la moartea bărbatului au trecut doar 12 minute. Anchetatorii prezintă la secundă firul evenimentelor, după camerele de supraveghere ale localului:

- La ora 10.37 izbucnește incendiul, iar victima se ridică de la masă și merge către sursa acestuia;

- La ora 10:38:03 se observă victima ieșind de pe terasa care se umpluse de fum, iar în 40 de secunde se întoarce pe terasă fără a se mai putea observa ce se întâmplă, fumul fiind foarte intens;

- La ora 10:40:17 camera surprinde sosirea primului echipaj de poliție, format dintr-o polițistă și un jandarm. În interiorul terasei acoperită de fum se distinge silueta victimei;

- La ora 10:41:55 victima iese de pe terasă și pare că poartă o discuție cu o polițistă, după care se întoarce în incinta localului;

- La 10:43:26, camera din interiorul terasei surprinde pe polițistă în timp ce încearcă să îl convingă pe bărbat să plece de acolo;

- La 10:43:38 jandarmul este observat intrând pe terasă cu un extinctor, iar victima merge după acesta;

- La 10:44:10 pe terasă pătrunde o angajată care discută alături de polițistă cu bărbatul, însă acesta nu părăsește terasa;

- La 10:45:15 ajunge al doilea echipaj de poliție, format din polițistul Ilie Florea și o colegă;

- La 10:45:33 ajunge și echipajul de pompieri, primul pompier intrând pe terasă la 10:45:46;

- La 10:45:59 se observă că victima este condusă de polițiști afară de pe terasă până pe partea opusă a străzii;

- La 10:46:29 un pompier scoate friteuza în flăcări și o duce în parcare, în lateralul terasei.

- La 10:46:48 ajunge și echipajul format din polițistul Daniel Drăghici și un jandarm care se îndreaptă spre locul în care se află victima și ceilalți polițiști.

- La 10:47:30, aceleași camere de supraveghere surprind că victima este proiectată la pământ, iar în jurul acesteia se creează o aglomerare de persoane care o imobilizează;

- La ora 10:49:01 asupra victimei nu mai este nimeni, aceasta rămânând întinsă pe asfalt. În clipele următoare victima este întoarsă de polițiști cu fața în sus și apoi într-o parte;

- La ora 10:49:47 se observă cum un pompier acordă victimei primul ajutor;

- La 10:49:53 ajunge la fața locului un echipaj SMURD și la ora 10:59:21 un echipaj de ambulanță cu medic.

La un minut după ce a ajuns la fața locului, polițistul a trântit victima cu fața de asfalt

Pe parcursul intervenției de stingere a incendiului care s-a produs la o friteuză în interiorul restaurantului, bărbatul nu a fost deloc agresiv, dar nu s-a conformat solicitării organelor de poliție. Alexandru Barbu refuza să părăsească terasa, încercând să le explice persoanelor cum să stingă focul. Vorbea și gesticula fără a se înțelege foarte bine ce spune, având un defect de vorbire, dar fiind și sub influența băuturilor alcoolice. Polițiștii l-au scos în cele din urmă din local pentru că exista pericolul propagării incendiului. Pentru că nu se conforma solicitării polițiștilor și tot se baga în discuții cu aceștia, agentul Ilie Florea s-a enervat și l-a înjurat. Reacția colegului său, Daniel Drăghici, care sosise la fața locului doar de un minut, a fost violentă. L-a tras pe bărbat de brațe și l-a trântit de asfalt. După ce victima a fost proiectată la sol, în ajutorul polițistului au intervenit colegii săi, dar și jandarmii, încercând să îl încătușeze. Nu au reușit însă pentru că acesta avea încheieturile prea groase.

„În urma unui schimb de replici cu victima, dar fără vreun motiv întemeiat, inculpatul Drăghici Daniel Petruț a tras-o pe aceasta de brațe și a proiectat-o violent pe solul betonat, iar când aceasta se afla întinsă pe sol și încerca să se ridice, inculpatul, pentru a o ține la sol în vederea încătușării, i-a comprimat cu piciorul (genunchiul) zona cervicală, provocându-i leziuni cervicale ce au dus la decesul acesteia”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Din înregistrările video de la fața locului reiese că zona în care se afla victima înainte de tragedie nu era una de risc. De față erau foarte multe persoane, unele chiar serveau masa la terasa din apropiere.

Expertiză: „Decesul s-a produs în evoluția unui infarct miocardic subacut”

Procurorii au cerut în cursul anchetei mai multe expertize medico-legale. Raportul de necropsie, întocmit imediat după tragedie de Serviciul de Medicină Legală Argeș, și un supliment la acest raport nu au fost avizate de Comisia de Avizare și Control, din cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.

În noul raport de expertiză efectuat se precizează că „decesul numitului Barbu Alexandru s-a produs în evoluția unui infarct miocardic subacut, la o persoană cu patologie organică multiplă, aflată în intoxicație etilic acută, avansată în circumstanțele unui traumatism cervical, în contextul imobilizării în acțiunea organelor de ordine”, se arată în rechizitoriu.

Probele științifice au arătat că polițistul a provocat leziuni care au condus la decesul bărbatului, deși acesta suferea de anumite afecțiuni medicale și era sub influența băuturilor alcoolice.

Polițistul Daniel Drăghici, în continuare sub control judiciar

Agentul de poliție Daniel Drăghici se află în continuare sub măsura preventivă a controlului judiciar. Pe 26 septembrie, Tribunalul Argeș a menținut măsura față de acesta. Acestuia îi este interzis să comunice cu celălalt inculpat, dar și cu martorii din dosar. Pe parcursul controlului judiciar, Daniel Drăghici nu poate să își exercite profesia de poliţist și să deţină sau să folosească arme.

În schimb, față de Ilie Florea, instanța a constatat că nu se mai justifică menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar. Inculpatul a recunoscut că a înjurat-o pe victimă în timpul intervenției, fiind judecat doar pentru purtare abuzivă. Gestul său este motivat prin faptul că a fost o reacție spontană, care s-a produs sub stres. Fostul polițist a scăpat de acuzația de loviri cauzatoare de moarte.

Pe parcursul cercetărilor, soția, sora și mama victimei s-au constituit părți civile în dosar cu suma de un million de euro daune materiale și morale, iar nepoata victimei cu suma de 150.000 euro.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea