Președintele PSD Argeș demontează o parte din miturile noii impozitări

 

 

# Ion Mînzînă: ”Veți vedea că nu pleacă nicio companie din România”

Președintele PSD Argeș, Ion Mînzînă, a ținut să le dea o replică celor nemulțumiți de pachetul de reforme adoptat de guvernul Ciolacu.

Ion Mînzînă: ”Răsună în spațiul public o mulțime de opinii ale "specialiștilor" pe pachetul de măsuri economico-sociale pentru care guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a angajat răspunderea în Parlament.

Am tot auzit diverse voci de „finanțiști”, de reprezentanți ai mediului privat sau oameni politici că acest pachet înseamnă dispariția cotei unice de impozitare.

 

Care cotă unică de impozitare când, încă de când a fost introdus impozitul de 16% (în timpul guvernării PDL-PNL), în 2005, au apărut și scutirile sau excepțiile?

 

Or, ca să citez din economistul de dreapta Gabriel Biriș, ex-secretar de stat în timpul guvernării USR, era vorba despre o cotă "mioritică", nu o cotă unică! Și așa a rămas până acum, dar cu mult mai multe excepții sau reduceri introduse de-a lungul timpului!

În esență, România nu a avut niciodată o cotă unică!

Rămân la ideea că trebuie să adoptăm sistemele din țările dezvoltate din Europa și să ne îndreptăm spre impozitarea progresivă, pentru că ceea ce avem noi acum este inechitabil şi deci imoral, povara fiscală fiind suportată aproape exclusiv de contribuabilii cu venituri mici şi medii.

PS: Și nu, nu lovim în IT-iști! Ei vor plăti impozitul pe venit pentru suma ce depășește 10.000 de lei. De asemenea, ei pot opta să nu plătească contribuția la Pilonul II de pensii.

În ceea ce privește sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, angajații vor plăti contribuția la sănătate (CASS), deoarece oricum beneficiază de servicii.

Despre plătitorii de taxe și impozite!

Primele 350 de companii din România, care au o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro (cifră totală de afaceri de 624 de miliarde de lei), au plătit în 2020 un impozit pe profit de 0,8% din cifra de afaceri, deci puţin sub acel prag de 1% pe care microîntreprinderile îl plătesc.

Microîntreprinderile (cifră de afaceri totală de 204 miliarde) au plătit impozit de 2,4 miliarde, ceea ce înseamnă 1,2% din cifra totală

Rezultă: Marile companii cu cifră de afaceri de 3 ori mai mare decât IMM-urile, dar au plătit impozit pe jumătate față de IMM-uri

Cum rămâne cu povara? De cine avem grijă? De cei care plătesc și fac eforturi să se dezvolte sau de cei care s-au obișnuit să nu plătească taxe și impozite și să topească profiturile în afară?

Spuneți dvs un investitor care bagă zeci de milioane de euro într-o investiție, deși ani la rândul iese pe pierdere!

Nu înțeleg de unde toată gălăgia

Oare pentru că au ajuns, grație pachetului de măsuri pentru care guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a angajat răspunderea, în situația în care trebuie să plătească și ei taxe și impozite în țara unde produc banii, la fel ca alte mari companii sau mici companii care plătesc, an de an, aceste taxe?

Nici nu mai iau în calcul vocile amețite precum cele ale lui Ludovic Orban cel care, pe vremea când era premier PNL, a refuzat să implementeze Directiva Europeană de impozitare a marilor companii, directivă altfel aplicată în cam toată Europa. În fine, să-l lăsăm în neantul lui pe Orban!

Veți vedea că nu pleacă nicio companie din România. Unde să plece, în alte țări unde vor plăti și mai mult și unde se vor confrunta cu resursă umană mai slab pregătită decât în România?!

Să fim serioși!”


 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea