Profesor din Piteşti: “În România, avem o şcoală ca o Cenuşăreasă”

 

Săptămâna trecută, pe 5 octombrie a fost Ziua Educaţiei. Mesajele politicienilor au curs. Cu toţii au lăudat profesorii şi au vorbit despre cât de importantă este şcoala. Dar numai în zilele festive şi în campania electorală educaţia e pusă în frunte. Pentru că observăm că, de 30 de ani, învăţământul este cel mai subfinanţat domeniu, iar profesorii şi elevii sunt mereu ignoraţi. Cele mai multe reforme şi cei mai mulţi miniştri i-a avut Educaţia.

Am stat de vorbă cu o profesoară care predă la o şcoală gimnazială din Piteşti, despre calitatea şcolii româneşti şi am aflat că a fi profesor, azi, nu mai este o virtute.

 

“În România, avem o şcoală ca o Cenuşăreasă. Suntem lăudaţi în prima zi de şcoală şi la unele zile festive. În rest noi, profesorii, simţim că e tot mai greu să ne facem meseria şi să ne lăsăm conduşi de vocaţie. Nici elevii nu sunt mai fericiţi.

 

Şcoala se confruntă cu multe neajunsuri: clase supradimensionate ca număr de elevi, clase cu predare simultană, o curriculă mult prea încărcată, dotări precare în multe unităţi de învăţământ, profesori care ajung la catedră după ce iau note sub 5 la Titularizare, discipline unde se găsesc tot mai greu profesori calificaţi.

Şi, pe lângă toate acestea, avem elevi care nu sunt deloc interesaţi să înveţe, pentru că, mai nou, toţi vor să fie pe social-media şi să facă bani fără muncă. Nu mai avem valori adevărate, nici decenţă, nici măsură.

Avem droguri în şcoli de ani buni, dar abia acum am văzut că autorităţile se preocupă de acest subiect. Mai bine mai târziu decât niciodată, zic eu.

Şcoala e importantă doar pe hârtie. Facem programe şi proiecte, întrunim comisii, ne întâlnim în şedinţe, scriem rapoarte. E greu să fii profesor în ziua de azi.”, a declarat profesoara, pentru Atitudine în Argeş.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea