Avocații din Argeș au fost în grevă o zi. Ar putea urma și alte acțiuni de protest

 

# Decanul Baroului Argeș, av.Dragoș Nicolescu: ”Ne-am bucurat de prezența reprezentanților Parchetelor, DIICOT și DNA precum și ai IPJ Argeș”

Grevă elegantă, de o zi, pe 4 octombrie, în rândul avocaților. Protestul lor a evidențiat, în întreaga țară și, în special, în Baroul Argeș, unitatea dintre membrii acestei nobile profesii. Împreună au fost discutate problemele parteneriatului indispensabil pentru justiție dintre avocați și magistrați, subliniindu-se vulnerabilizarea accentuată a însuși dreptului la apărare garantat prin Constituție.

 

Totodată, au fost propuse și posibile soluții de remediere pentru a fi avute în vedere în dialogul instituțional atât pe plan local cât și central.

 

Avocații din Argeș, nu numai că nu au participat, la această dată, la judecata în fața instanțelor judecătorești și nici la audieri în fața organelor de cercetare penală, dar au fost prezenți la colocviul profesional organizat la sala de conferințe a Hotelului Ramada.

”Invitați la masa rotundă a dialogului, la sediul Baroului Argeș ne-am bucurat de prezența și de discuțiile constructive avute cu reprezentanții Parchetelor, DIICOT și DNA precum și ai IPJ Argeș. Reprezentanții instanțelor de judecată, deși au confirmat inițial participarea, au revenit și au declinat în ultimul moment prezența asigurându-ne și solicitând ca întâlnirea să aibă loc în perioada următoare” - Decanul Baroului Argeș, av. Dragoș Nicolescu.

Acesta a mai precizat: ”Avocații au ales să tragă acest semnal de alarmă, la început, pentru o zi. Nu știm ce va urma.

Motivele pentru care apărătorii au tras acest semnal, printre altele, au fost:

- reducerea onorariilor avocațiale. Este o vânătoare care a început de ceva vreme, fără justificare, în cele mai multe cazuri, și fără motivare. Astfel, până la urmă, sunt afectați tot cetățenii, pentru că ei plătesc onorariile, însă, nefiind acceptate de instanțe, cei care câștigă nu le mai pot recupera în totalitate;

- deficiențe și nereguli în asigurarea contraprestațiilor pentru serviciile avocațiale din oficiu. Acestea au fost reduse fără a se fundamenta decizia, actul de justiție fiind, astfel, afectat;

- accesul dificil la dosarele electronice sau la bazele de date, în special în fazele de urmărire penală, ceea îngreunează misiunea de a asigura apărare a clienților; în multe cazuri, nu sunt scanate toate documentele care trebuiau scanate, pentru avocat este mai greu să își construiască, astfel, apărarea;

- ignorarea rolului avocatului și implicit a funcției apărării;

- cuantumul nerezonabil al taxelor de timbru;

- lipsa transparenței decizionale la nivelul conducerii unor instanțe și parchete

- lipsa realizării unei comunicări corecte și eficiente cu Barourile

- nerespectarea termenului rezonabil de soluționare a cauzelor

- aspecte privind desfășurarea ședințelor de judecată în contextul în care avocații se plâng că le sunt întrerupte pledoariile

- ultima lovitură dată de Guvern,cea de a modifica plafonul la care se va aplica taxa de 10 la sută pentru sănătate.”

Avocatul Dragoș Nicolescu a mai precizat că, în Argeș, comunicarea este, în general, bună.

Baroul Argeș a dat, săptămâna trecută, dovadă de unitate. Și a dat și un exemplu, elegant, de protest. S-a dorit o reluare a dialogului dintre profesioniștii din domeniu (procurori, judecători, avocați, specialiști din poliție etc.) în vederea îmbunătățirii activității profesionale. O acțiune bine gândită, bine făcută. Se așteaptă, acum, efectele acesteia.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea