Polițiști argeșeni, dați pe mâna judecătorilor

 

Mai mulți polițiști au fost trimiși în judecată, în luna septembrie, de către procurorii argeșeni. În ediția trecută a săptămânalului „Atitudine în Argeș” vă prezentam că doi polițiști de la Secția nr 4 Pitești, la data săvârșirii faptelor, vor fi judecați în dosarul bărbatului care a murit după intervenția brutală a forțelor de ordine. De această dată, vă prezentăm alte cazuri care îi au ca „protagoniști” pe oamenii legii.

Joaca de-a poliția

La sfârșitul lunii septembrie 2023, doi agenți de poliție de la Poliția Municipiului Curtea de Argeș, un elev al Școlii de Poliție și tatăl lui au fost trimiși în judecată într-un dosar penal. Oamenii legii sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și fals intelectual, elevul de refuz de prelevare de mostre biologice, iar tatăl acestuia pentru fals în declarații. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș.

Evenimentul a avut loc în noapte de 2 spre 3 aprilie 2022. Un echipaj de poliție, format din doi polițiști, a fost informat de către dispecerul Poliției Curtea de Argeș că există o sesizare privind un autoturism care este condus pe un bulevard din municipiu de către o persoană care ar fi consumat alcool. În timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cei doi agenți de poliție au oprit un bărbat în timp ce mergea pe stradă, imediat după ce acesta a coborât din autoturismul suspect. S-a constatat că era vorba despre un elev al școlii de poliție pe care agenții îl cunoșteau pentru că anterior făcuse practică în cadrul aceleiași unități de poliție.

Pentru că exista suspiciunea că a condus sub influența băuturilor alcoolice, viitorului polițist i-a fost cerut să se legitimeze și să sufle în aparatul etilotest. Elevul școlii de poliție a afirmat că nu el a fost cel care a condus autoturismul, a refuzat să meargă la spital în scopul prelevării de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei, fapt pentru care cei doi polițiști i-au solicitat acestuia să se deplaseze la sediul Poliției. În urma cercetărilor s-a constatat că sesizarea la poliție privindu-l pe elevul școlii de poliție care s-a urcat beat la volan a plecat chiar de la solicitarea polițiștilor care l-au oprit ulterior în trafic.

La sediul Poliției, s-a prezentat și tatăl elevului, care a declarat, verbal și în scris, că el a fost cel care a condus autoturismul. Doar că și acesta consumase înainte băuturi alcoolice. În continuare, cei doi polițiști au procedat la testarea cu aparatul alcooltest, fiind generat un bon cu valoarea alcoolemiei 0,00 ml/l aer pur expirat. Pentru ca totul să se încheie cu bine, în aparatul alcooltest a suflat unul dintre cei doi agenți de poliție. Fapt pentru care procurorii Parchetului de pe lângă tribunalul Argeș i-au trimis în judecată pe toți cei patru inculpați implicați în caz. Dosarul penal a avut la bază un denunț formulat ca urmare a unui apel la Call Center-ul Direcției Generale Anticorupție, cât și o sesizare a Inspectoratului de Poliție Județean Argeș către unitatea de parchet competentă.

Acord de recunoaștere a vinovăției pentru un polițist pensionar

De asemenea, tot în luna septembrie s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției între procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș și fostul șef al postului de poliție Miroși. În urma acordului, polițistul care a ieșit la pensie în februarie 2023 a fost de acord cu pedeapsa de un 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals. Fostul polițist este acuzat că a falsificat procesul verbal de sesizare din oficiu și ordonanța de începere a urmării penale, prin introducerea unei date false de întocmire a acestor acte. Cercetările vizau un dosar în care se făceau cercetări pentru furt de curent. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost înaintat Judecătoriei Costești, instanță competentă să judece cauza.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea