IPJ Argeș: Au fost înregistrate mai puține infracțiuni de violență în familie

 

Violenţa în familie include o multitudine de acte de violenţă de limbaj, gestică sau alte forme de violenţă psihică și fizică. Efectele violenţelor în familie sunt dintre cele mai grave. Aceasta afectează buna dezvoltare psihomotorie a copiilor. precum şi viaţa normală a adulţilor. În primele opt luni ale anului 2023, au fost înregistrate 1.100 de infracțiuni de violență în familie, cu 3,6% mai puține față de aceeași perioadă a anului 2022, a transmis IPJ Argeș.

Între ianuarie și august 2023 au fost emise 188 de ordine de protecție provizorii, dintre care 85 % au fost confirmate de procuror. În 220 de cazuri, victimele au refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu. În această perioadă au fost emise de către instanța de judecată 226 de ordine de protecție definitive.

De asemenea, în primele opt luni ale anului 2023, polițiștii au intervenit la 2.176 de cazuri de violență domestică, 885 în mediul urban și 1.291 în mediul rural. Se constată că numărul intervențiilor polițiștilor este aproape dublu comparativ cu cel al infracțiunilor de violență în familie înregistrate. Acest lucru apare din cauza faptului că în multe dintre cazuri problemele sunt remediate la fața locului. Sunt victime care  refuză să facă o plângere penală sau pur și simplu se împacă cu persoana pe care au acuzat-o.

Mai multe informații despre violența domestică: https://www.politiaromana.ro/ro/prevenire/violenta-domestica/despre-violenta-domestica.


Paşii de urmat pentru victimă

În cazul conflictelor familiale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei, în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie locale, a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112, a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

De asemenea, victima trebuie să ştie că poate sesiza cu plângere prealabilă penală organul de cercetare penală sau procurorul. Dreptul de a depune o astfel de plângere are caracter personal şi aparţine părţii vătămate. Plângerea penală prealabilă poate fi depusă şi de un mandatar, caz în care procura trebuie întocmită special pentru acest scop şi trebuie să rămână anexată la plângere pe parcursul procedurilor.

Pentru verificarea sesizărilor privind violenţa domestică şi în scopul obţinerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, poliţiştii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică în mod expres că actele de violenţă domestică au loc sau au avut loc în spaţiile respective. Acţiunile poliţiştilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimţământul persoanelor, înregistrările sau fotografiile constituind probe.

Măsurile de siguranţă care se pot lua în cazul violenţei domestice

În cazul unei sesizări de violență în familie, polițiștii intervin, inițial, pentru aplanarea stării conflictuale și înlăturarea oricărui pericol, iar apoi pun în aplicare procedura specifică violenței domestice, prevazută de legislație. Astfel, în toate cazurile, polițiștii parcurg cu victima formularul de evaluare a riscului.

În situația în care acest formular iese pozitiv, polițiștii au posibilitatea emiterii unui ordin de protecție provizoriu și, dacă victima nu se opune, se solicită acest lucru, pentru o perioadă de 5 zile.


Ordinul de protecţie provizoriu

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din: probele obţinute, formularului de evaluare a riscului.

În cazul în care, ca urmare a evaluării situaţiei de fapt, se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale violenţei domestice cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie şi de a pune la dispoziţia acestora formularul de cerere.

Dacă prin ordinul provizoriu de protecţie s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, i se va asigura de îndată informarea şi orientarea, la cererea sa, către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi orientat şi condus de îndată către centrele rezidenţiale de către echipa mobilă (echipa mobilă -reprezentantul SPAS)

Ordinul de protecţie provizoriu se comunică agresorului şi victimei. Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

Procurorul înaintează ordinul de protecţie provizoriu, însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie.


Prin ordinul de protecție, de regulă, sunt dispuse următoarele măsuri:

- Evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

- Reintegrarea victimei în locuința familiei;

- Obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă, față de locuința acesteia, față de locul de muncă sau alte locuri;

- Interzicerea oricărui contact cu victima;

- Obligația de a preda poliției armele deținute;

- Obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.


Activități preventive ale polițiștilor

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, în ultimul an, polițiștii Compartimentului de Analiza și Prevenire a Criminalității au desfășurat activități de prevenire în cadrul Programului național împotriva violenței domestice și a Campaniei Bright Sky, vizând trei aspect: instruirea politiștilor, deplasări în comunitățile defavorizate și informarea tinerilor cu privire la legislația existentă și impactul emoțional pe care îl au faptele de acest gen.

Polițiștii, împreună cu reprezentanți ai unor ONG-uri de profil s-au deplasat în localitățile Lunca Corbului, Curtea de Argeș, Valea Mare Pravăț, Mioveni, Câmpulung și au transmis persoanelor din grupul țintă, care sunt drepturile și obligațiile în situații de violență domestică și cum pot apela la diverse instituții.

În municipiul Pitești, polițiștii au vizat, în activitățile preventive, societățile comerciale unde își desfășoară activitatea personal preponderant feminin. Până în prezent, de activitățile preventive în domeniul violenței domestice, au beneficiat peste 1.200 de persoane.


Recomandări ale polițiștilor dacă ați devenit o victimă a violenței domestice:

- conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;

- sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;

- dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;

- cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;

- nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta!

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea