Corespondență din Birmingham. HOINARI PE APE, DINTR-UN ORAȘ ÎN ALTUL, DINTR-UN CARTIER ÎN ALTUL...

 

Vă arăt câteva imagini de sezon, care vă povestesc despre canalele din Birmingham. Pe vremuri, canalele au jucat un rol crucial în economia orașului, reprezentând principalul mijloc de transport al mărfurilor. Se transporta în principal cărbune, fier și alte materii prime necesare fabricilor. Apoi s-au transportat mărfuri și bunuri de consum.

Sistemul de canale a fost construit între 1700 și 1761, sub îndrumarea lui James Brindley, un faimos inginer al secolului al XVIII-lea. Timp de 170 de ani a durat forfota incredibilă cu mărfuri pe canale, după care, în 1980, toată activitatea a încetat...

 

Cum v-am mai spus, Birmingham este un oraș ce se reînnoiește permanent și face asta păstrând și prețuind tot ceea ce a contribuit odată la faima lui.

 

Acum e o plăcere să te plimbi pe canale sau să pierzi vremea la o bere într-unul din puburile de pe malurile înguste.

O notă aparte o dau ambarcațiunile numite Narrowboat, care sunt niște vaporașe în miniatură, foarte de înguste și lungi. Se pot închiria pentru a naviga de-a lungul canalelor și există cursuri pentru obținerea licenței de navigare. Cu toate astea am văzut adesea cum timonierul are mari bătăi de cap în încercarea de a manevra vaporașul, așa lung fiind, printre buclele canalului.

Eu am fost fascinată de sistemul de ecluze, numite de englezi Locks. Când diferențele de nivel sunt mari, micul vaporaș se oprește într-o astfel de ecluză și așteaptă venirea apei. Timonierul face multe manevre prin care eliberează apa și tot atâtea manevre de oprirea a ei după ce vaporașul a fost ridicat de forța apei la nivelul necesar pentru continuarea călătoriei. Toate manevrele sunt manuale și implică o oarecare forță fizică. De cele mai multe ori trecătorii, localnici sau turiști ajută, cu bucurie, la efectuarea acestor manevre.

Dar dacă senzațiile de plutire sunt plăcute și nu vreți să mai coborâți din vaporașul vostru, aveți posibilitatea să vă petreceți toata viața într-o croazieră continuă. Hoinari pe ape dintr-un oraș în altul, dintr-un cartier în altul, și uneori chiar prin locuri mult depărtate de zgomotul orașului, într-o natură sălbatică și o liniște spartă doar de orăcăitul broaștelor.

Da, puteți alege să trăiți astfel o viață în Narrowboat, și să vă bucurați de hoinăreala unui călător-căutător!

Dacă vă întrebați, costurile de întreținere, licențe și taxe pentru a trăi într-un Narrowboat, sunt mult mai mici decât cele ale unei vieți pe uscat.

Liliana FINTA

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea