Seceta a întârziat semănatul culturilor de toamnă în Argeș

 

Seceta întârzie serios însămânţările de toamnă. În județul Argeș semănatul grâului va întârzia cu cel puțin o lună comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Fermierii aşteaptă precipitaţiile care să permită o bună germinare a seminţelor.

„Anul 2023 se anunță un an greu din cauza însămânțărilor culturilor de toamnă pentru simplul motiv că de o lună jumătate, cel puțin, nu avem nici măcar doi litri de precipitații pe metrul pătrat. Fermierii așteaptă ploaia. Până pe 15 octombrie noi terminam anul trecut semănatul la grâu, dar iată că acum avem doar 50% din suprafața de 52.000 de hectare.

 

Ne vom duce cu semănatul anul acesta până la 15 noiembrie.”, a precizat Eugen Dulică, directorul general al Direcției Județene pentru Agricultură Argeș. Iar situația este una generală, fiind întâlnită în toate zonele din țară.

 

Probleme sunt întâlnite și la culturile de rapiță. „La rapiță avem 11.000 de hectare. Eu cred că 30%, din câtă informație am, se va întoarce. Noi am semănat, s-a făcut programul, dar dacă nu a plouat nicio picătură?”, mai adaugă Eugen Dulică.

În 2022, în Argeș a fost o singură localitate afectată de secetă. În comuna Bârla au fost 31 de beneficiari care au solicitat și primit despăgubiri.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea