SALONUL DE C’ARTE DE LA BIBLIOTECĂ. REVERENȚĂ DE FINAL

 

Se spune – și pe bună dreptate – că mintea poate face suportabil insuportabilul vremurilor. Și că, de felul în care o învățăm să colaboreze cu realitatea, adică s-o îmbrățișeze sau s-o respingă, depind înfățișarea și sufletul zilelor noastre.

Paragraful de mai sus se vrea o introducere cât mai acoperitoare a ceea ce a generat, ca atmosferă și conținut, Salonul de C'Arte Pitești 2023, desfășurat la Biblioteca Județeană Argeș, în intervalul 18 – 20 octombrie. Este vorba despre continuarea unei cutume, începute în anul 2006, care a cunoscut prefaceri și care, la scara urbei noastre, a devenit o tradiție.

 

Una de rit nou, atentă ca trecutul, prezentul și viitorul să formeze o familie unită, funcțională, armonioasă. Salonul de C'Arte din 2023 s-a vrut un exercițiu de rezonanță articulat. Știm bine că segmentul cititorilor s-a îngustat, că relația scriitor – carte – cititor ajunge, în mod excepțional, să mai fie o relație directă impecabilă. Știm, la fel de bine, că se poate trăi și fără să citești, chiar dacă în vârful degetelor tale nu mai cresc flori, ci de-a dreptul gheare, iar lumina din ochi, câtă mai e, își dă duhul, sărmana, chiar în timp ce te privește.

 

Am vrut, așadar, să aflăm cum stăm. Ne face, în mod real sau pe bune, cum se vorbește astăzi, Inteligența Artificială concurență ori e vorba doar de un covrig mare cu gaură, de care poți agăța orice, în care îți poți vârî capul, la o adică și corpul, ca să vezi dacă e mai mult covrig sau mai mult gaură?

Și am aflat, zic eu, câte ceva. Am aflat, de pildă, că poezia încă mai face inima să bată nebunește. Virgil Diaconu și Peter Sragher au adunat publicul tânăr în jurul lor. Le-au citit cu patos în română, engleză, germană și franceză. Au coborât la vârsta lor, i-au provocat pe copii să fie ei înșiși. Elevii de la Liceul ”Dinu Lipatti”, îndrumați de actrița Mirela Dinu Popescu, au fost pe recepție. Prozatoarea Mona Maria Vâlceanu a venit cu un roman scris anume pentru timpurile acestea: cuante, vibrații, senzorial și extrasenzorial, linii temporale, nașteri și renașteri etc. Întrebările n-au întârziat. Și au fost adresate de elevi de clasa a șaptea, dezinvolți, cum eu, de pildă, nu sunt nici acum, când mi-a încărunțit până și pielea. Leonid Dragomir, doctor în Filosofie și specialist în literatură fragmentară, a reușit să și vândă, ba chiar a rămas dator, pentru că uitase omul că, în provincia noastră, dacă nu dăruiești cartea, se cheamă că ai consumat benzina degeaba. Remarcabilă și expoziția artiștilor vizuali, Mirabela Mihaela Bedereagă și Liviu Dumitrescu, un melanj între tradiție și subiectivitate luminată.

Câteva observații finale, dacă îmi mai îngăduiți:

• Salonul de C'Arte de la Biblioteca Județeană Argeș a demonstrat că, dacă vrei și știi cum să binecuvântezi locul și lumea, poți s-o faci. Copiii sunt frumoși, deștepți, numai că au devenit extrem de suspicioși când e vorba să acorde încredere cuiva;

• M-a durut absența colegilor de condei, invitați în scris și verbal, membri și nemembri ai uniunilor de creație de profil. Au fost și excepții, desigur, dar excepțiile întăresc mereu regula. Să fi uitat ei că au fost tineri odată? Să-i încurce atât de rău bolile trupești și sufletești, încât deplasarea până la Bibliotecă să fie un cui în talpă? Să nu le mai pese decât de jumătatea aceea de pensie de scriitor, pentru care se zbat ca armăsarii la montă?

Nu pot să omit, în acest context, sprijinul neprețuit, acordat de poeta Amalia Elena Constantinescu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, care, deși în concediu medical, a făcut în așa fel încât să strângem rândurile și să ne simțim solidari.

Vă așteptăm, dragi concetățeni, în continuare, la Bibliotecă! Avem ce vă oferi. Aveți și dumneavoastră încredere că puteți ieși din casă și din depresie. Suntem, nu uitați, o FAMILIE!

DENISA POPESCU MARTIN

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea