Unul dintre constructorii autostrăzii Sibiu-Pitești, printre cei mai mari angajatori de cetăţeni străini

 

Austriecii de la PORR Construct cei care au realizat secțiunea 1 (Sibiu – Boița) a autostrăzii Sibiu – Pitești și care lucrează, în prezent, pe secțiunea 4 Curtea de Argeș - Tigveni se numără printre cei mai mari angajatori de cetăţeni străini din domeniul construcţiilor, potrivit unei analize a Ziarului Financiar. Ei nu au găsit în România suficientă forţă de muncă pentru proiectele pe care le au în lucru, astfel că au apelat la oameni din India, Macedonia, Polonia şi chiar Austria - ţara de origine a grupului.

 

 

Fascinaţia pentru salariile oferite de ţările occidentale îi atrage în continuare de muncitorii români din domeniul construcţiilor, fapt care încă pune presiune pe companiile de profil care activează în România.

„În rândul colegilor TESA, ne bucurăm de un grad bun de retenţie la nivelul organizaţiei noastre. O provocare este în continuare categoria reprezentată de muncitori, în rândul cărora există încă mirajul Vestului şi al locurilor de muncă din afara ţării. Pe lângă pachetele salariale oferite, în ultimul an şi jumătate ne-am concentrat eforturile pentru identificarea de instrumente, programe de dezvoltare şi calificare, acţiuni de motivare şi retenţie adresate acestei categorii“, spun reprezentanţii PORR Construct.

Trei dintre cei peste 1.110 de angajaţi ai companiei sunt parte din echipă încă de la început, vârsta medie la nivelul PORR Construct fiind de 42 de ani. Aproape o treime – mai exact, 29% – dintre salariaţi sunt însă noi, având o vechime mai mică de şase luni, arată Ziarul Financiar. Potrivit estimărilor Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), muncitorii necalificaţi primesc în România în jur de 600-700 de euro, în timp ce, în Germania de pildă, ei ajung să fie plătiţi cu aproximativ 2.000 de euro, ceea ce face emigrarea mult mai tentantă.

Salariul mediu net depășește pragul de 3.500 de lei în Argeș

În 2023 au existat aproape 315.000 locuri noi de muncă ofertate, fiind un an în care companiile au continuat să își extindă echipele. Numărul de aplicări, în schimb, a crescut cu 10%, ajungând până la aproape 9 milioane din ianuarie și până acum.

„Pe un fond atât de dinamic, angajatorii nu s-au mai văzut nevoiți să crească salariile la nivel general”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs., conform Profit.ro.

Județele cu cele mai mari salarii anul acesta au fost București, cu o medie salarială netă de 5.000 de lei; Timiș, cu 4.700 de lei; Cluj, cu 4.500 de lei; Ilfov, Iași, Brașov și Sibiu cu 4.000 de lei. Alte județe în care salariul mediu net depășește pragul de 3.500 de lei net sunt Bihor (3.950 de lei), Prahova (3.800 de lei), Argeș (3.800 de lei) ori Alba (3.800 de lei). De cealaltă parte a clasamentului, se află județe precum Vâlcea, Ialomița și Gorj, unde media salarială netă este de 3.200 de lei pe lună sau Caraș – Severin și Vaslui (3.100 de lei).

„Spre deosebire de anul trecut, anul acesta nu mai vedem niciun județ cu o medie salarială mai mică de 3.000 de lei pe lună, chiar dacă sunt și zone în care majoritatea candidaților se califică pentru joburi entry level, care au, implicit, și salarii mai mici”, explică Roxana Drăghici.

Domeniile cu cele mai multe poziții deschise în aceste județe sunt retailul, serviciile, turismul sau industria alimentară. Dincolo de distribuția salarială pe județe, când vine vorba despre domeniile care oferă cele mai mari salarii, pe primul loc continuă să se afle IT-ul, cu o medie salarială netă de 6.500 de lei pe lună. Cei care lucrează în project management ocupă cea de-a doua poziție, cu o medie salarială de 6.000 de lei, după cum arată datele Salario. Angajații din construcții și instalații câștigă, în medie, 5.000 de lei pe lună. Tot aceeași este media și pentru cei din audit / consultață și petrol / gaze. În inginerie media este 4.800 de lei, net, în telecom 4.400, iar în banking 4.000 de lei.

„În toate domeniile de activitate așteptările salariale ale angajaților depășesc salariile încasate în realitate cu aproximativ 25% - 30%. Cea mai mare discrepanță însă o vedem în industria naval / aeronautică – 4.500 de lei, media reală vs. 6.500 de lei, așteptările candidaților, respectiv o diferență de 44%; agricultură (43%), unde salariul mediu net este de 4.200 de lei, dar așteptările candidaților urcă la 6.000 și pentru funcțiile publice (43%): 4.200 de lei vs. 6.000”, exemplifică Roxana Drăghici.

Cele mai mici diferențe apar, în schimb, în sectoare precum audit / consultanță, unde candidații au așteptări cu 20% mai mari decât ce oferă angajatorii (5.000 de lei vs. 6.000 de lei); medicină veterinară (22%, de la 3.700 la 4.500 de lei); financiar / contabilitate și producție, ambele cu aceiași indicatori pe cifre (25% - respectiv 4.000 de lei vs. 5.000 de lei) și alimentație / HoReCa (29% - respectiv 3.500 de lei vs 4.500 de lei). În ceea ce privește domeniile care scot, anual, cel mai mare număr de joburi în piață și care recrutează masiv în aproape toate județele țării, salariile arată astfel: pentru retail, media salarială netă este de 3.600 de lei, pentru industria alimentară 3.500 de lei, pentru industria de servicii de call center / BPO 3.500 de lei, iar pentru transport / distribuție 4.000 de lei, arată profit.ro.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea