Doar „avertisment” pentru judecătoarea de la Tribunalul Argeș acuzată de hotărâri copy-paste

 

Consiliul Superior al Magistraturii a dat decizia în dosarul în care judecătoarea Mihaela Badea de la Tribunalul Argeș era acuzată de „exercitarea funcției cu rea-credință”. Deși, pe 1 noiembrie, Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM a admis acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară, judecatoarea Mihaela Badea de la Tribunalul Arges a primit doar „avertisment”. Hotărârea nu este definitivă. Inspecția Judiciară o acuza pe judecătoarea Mihaela Badea de comiterea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza I din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor, abatere constând în „exercitarea funcției cu rea-credință".

 

Mai exact, Inspectia susținea că fapta magistratei consta în „redactarea a 77 hotărâri pronunțate în materie contenciosului administrativ și fiscal, prin preluarea copy-paste a argumentelor părților, fără a analiza în niciun fel susținerile acestora și fără a arăta propriile motive care au determinat adoptarea soluției”.

 

Mihaela Badea este judecător la Tribunalul Argeș din anul 2004.

Patru judecători - sancționați disciplinar într-o ședință

Patru judecători au fost sancționati disciplinar, pe 1 noiembrie 2023, de către Secția pentru judecători în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii, condusă de magistratul Daniel Grădinaru. Unul a fost exclus din magistratură, altul a primit reducerea salariului, iar alți doi s-au ales doar cu avertisment. Judecătoarea Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul București a fost exclusă din magistratură pentru neredactarea hotărârilor judecătorești, din motive imputabile, în termenele prevazute de lege.

Judecătoarei Adina Eugenia Macovei de la Judecătoria Lehliu Gară, acuzată de nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor, i-a fost redus salariul cu 10% timp de 6 luni. Mai norocoși au fost magistrații Ioan Hanzu de la Judecătoria Sibiu, care era acuzat tot de nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la soluțonarea cu celeritate a cauzelor, și Mihaela Badea de la Tribunalul Argeș, acuzată de exercitarea funcției cu rea-credință, care au primit doar avertisment. Niciuna dintre decizii nu este definitivă, ele putând fi atacate cu recurs la completul de cinci judecători al ÎCCJ.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea