Judecătoria Pitești a explicat de ce Tudor Pendiuc nu poate fi eliberat condiționat: „Nu a înregistrat dovezi evidente de îndreptare”

 

Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Pitești rămâne la Penitenciarul Mioveni deși a executat o treime din pedeapsă. Judecătoria Pitești i-a respins, pe 1 noiembrie, cererea de liberare condiționată și i-a fixat ca termen de reînnoire a cererii abia anul viitor, pe 20 mai. Fostul edil a contestat decizia instanței. Pendiuc a fost condamnat pe 5 mai 2023 la 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Acesta a arătat instanței de judecată că la data de 15 octombrie 2023 s-ar fi împlinit fracţia pe care trebuie să o execute în condiţiile legii pentru a deveni propozabil pentru liberare consiţionată.

 

Totodată, acesta a subliniat, în cererea depusă la instanță, că a avut o comportare bună pe perioada detenţiei, iar pregătirea sa profesională precum şi activităţile social-ştiinţifice pe care le-a desfăşurat şi realizat înainte de încarcerare, conduc la concluzia ca este pregătit pentru liberare şi se poate reîncadra de îndată în societate.

 

A îndeplinit fracţia prevăzută de lege

În cazul lui Pendiuc, care are vârsta de 69 de ani, legea prevede că cel condamnat, care este trecut de vârsta de 60 de ani, poate fi liberat condiţionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani.

„Observând că a executat 505,98 zile din totalul de 4 ani, instanţa reţine că în prezent petentul a executat fracţiunea corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberarea condiţionată, prima condiţie a liberării condiţionate fiind îndeplinită”, se arată în motivarea Judecătoriei Pitești.

Acest lucru nu este, însă, de ajuns pentru ca deținutul să fie eliberat, susține judecătorul. Totodată, instanţa subliniază că „prin executarea fracţiei obligatorii de pedeapsă, petentul condamnat a dobândit numai o vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate, nu un drept în acest sens, fiind necesar ca acesta să îndeplinească şi celelalte condiţii prevăzute de lege şi să dea dovezi temeinice de îndreptate pentru a se dispune liberarea condiţionată”.

Nu a obținut nicio recompensă în penitenciar

Conform instanței de judecată, pedeapsa urmează să expire la termen la data de 14.06.2026, aceasta fiind executată în regim semideschis.

Judecătorii atrag atenția că deținutul nu a obținut nicio recompensă de la data încarcerării, cu toate că persoanele private de libertate pot fi propuse şi pot obţine recompense lunar.

„Analizând caracterizarea petentului realizată de conducerea penitenciarului instanța constată că de la data încarcerării efective, respectiv de la data de 05.05.2023, petentul nu a obţinut nicio recompensă, iar evoluția sa din punct de vedere educațional și relațional nu este una progresivă, ci mai degrabă moderată, raportat la calitatea programelor, rezultatele obţinute în cadrul concursului tematic finalizat şi numărul activităţilor finalizate fără credite”, se arată în dosar.

În luarea deciziei, judecătorul a avut în vedere şi perioadă îndelungată rămasă de executat, respectiv aproximativ 2 ani şi jumătate, apreciind că totalul perioadei executate până în prezent nu este suficient pentru atingerea scopului preventiv şi represiv al pedepsei: „Astfel, instanţa apreciază că la acest moment nu se impune liberarea condiţionată a petentului chiar dacă acesta a îndeplinit fracţia prevăzută de lege deoarece faţă de acesta funcţiile pedepsei nu au fost realizate impunându-se ca acesta să-şi intensifice eforturile în ceea ce priveşte formarea unei atitudini de respect faţă de valorile sociale şi ordinea de drept”.

Instanța a reținut că „nu a fost îndeplinit scopul de reintegrare al pedepsei”.

Următoarea cerere de liberare condiţionată fixată de Judecătoria Pitești a fost stabilită la data de 20 mai 2024: „perioada apreciată ca fiind suficientă pentru ca petentul să înregistreze dovezi evidente de îndreptare, să-şi intensifice eforturile de reeducare, să participe la activităţi care îl pot ajuta să se reintegreze în societate, nefiind de ajuns doar faptul că acesta nu a cauzat probleme deosebite în penitenciar până în prezent”, după cum se arată în motivarea instanței.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea